Γερμανία: Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Δικτύων αναλαμβάνει τον έλεγχο της Gazprom Germania

Γερμανία: Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Δικτύων αναλαμβάνει τον έλεγχο της Gazprom Germania

Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Δικτύων αναλαμβάνει ως διαχειριστής τον έλεγχο της Gazprom Germania, της γερμανικής πρώην θυγατρικής του ρωσικού ενεργειακού κολοσσού Gazprom, σύμφωνα με δήλωση την οποία παραχώρησε ο υπουργός Οικονομίας και Προστασίας του Κλίματος, Ρόμπερτ Χάμπεκ. Για να θεμελιώσει την απόφασή του ο Χάμπεκ επιχειρηματολόγησε επικαλούμενος «ασαφείς νομικές σχέσεις» και «παραβίαση των κανονισμών κοινοποίησης».

Αφού ανέφερε ότι η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Δικτύων θα αναλάβει την διαχείριση της εταιρίας έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2022, προσπάθησε να διαφωτίσει σχετικά με την απόφαση λέγοντας ότι η «άνευ προηγουμένου κίνηση στην ιστορία της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας αποσκοπεί στη διατήρηση της ασφάλειας του εφοδιασμού».

Η μητρική εταιρία είχε εκφράσει την επιθυμία της να αποχωρήσει από τη γερμανική θυγατρική, την οποία κατείχε σε ποσοστό 100% και να την παραχωρήσει στις – άγνωστες στη Γερμανία – ρωσικές εταιρίες JSC Palmary και GPEΒS. «Δεν γνωρίζουμε ποιος βρίσκεται πίσω από αυτές τις εταιρίες», δήλωσε ο κ. Χάμπεκ και πρόσθεσε ότι ο ένας από τους αγοραστές «διέταξε την εκκαθάριση της Gazprom Germania, η οποία, εφόσον δεν εγκριθεί η αγορά, δεν είναι νόμιμη».

Η γερμανική νομοθεσία για το εξωτερικό εμπόριο ορίζει ότι η απόκτηση υποδομών ζωτικής σημασίας από επενδυτές εκτός ΕΕ απαιτεί την έγκριση του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Οικονομίας, η οποία στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν έχει δοθεί, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες της Handelsblatt, υπάρχει στο υπουργείο η πεποίθηση ότι η εξαγορά δεν είναι νόμιμη. «Αυτό το βήμα είναι απολύτως απαραίτητο», τόνισε ο υπουργός Οικονομίας και διαβεβαίωσε ότι η ασφάλεια του εφοδιασμού είναι για την ώρα εγγυημένη.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
29/04/2024, 16:32
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter