Γερμανία: Ρεκόρ 40 ετών στον πληθωρισμό – Στο 7,3% τον Μάρτιο

Γερμανία: Ρεκόρ 40 ετών στον πληθωρισμό – Στο 7,3% τον Μάρτιο

Στο υψηλότερο επίπεδο από το 1981 διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός στη Γερμανία για τον Μάρτιο, σύμφωνα με τελικά στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η στατιστική υπηρεσία της χώρας (Destatis).

Ο γενικός ετήσιος πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 7,3%, όμοιος με την αρχική μέτρηση και εντός των προβλέψεων των αναλυτών που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ετήσια άνοδο του πληθωρισμού στη χώρα από το καλοκαίρι του 1981.

Ο ετήσιος πληθωρισμός, εναρμονισμένος με τις τιμές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διαμορφώθηκε στο 7,6%, όπως στην αρχική μέτρηση και εντός των προβλέψεων των αναλυτών.

Ανά κλάδους της οικονομίας, οι τιμές στο πετρέλαιο θέρμανσης αυξήθηκαν κατά 144% σε ετήσιο επίπεδο. Οι τιμές της βενζίνηςενισχύθηκαν 47,4% και οι τιμές στο φυσικό αέριο ανέβηκαν 41,8%, σύμφωνα με τα στοιχεία της Destatis. Οι τιμές τροφίμων αυξήθηκαν 6,2% τον Μάρτιο σε σχέση με τον Μάρτιο του 2021.

Η αύξηση των τιμών της ενέργειας στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης έχει επιταχυνθεί σημαντικά από τη στιγμή που ξεκίνησε ο πόλεμος στην Ουκρανία, στις 24 Φεβρουαρίου.

Άλλοι παράγοντες που εκτιμάται πως οδηγούν σε άνοδο τον πληθωρισμό περιλαμβάνουν τη συμφόρηση στην αλυσίδα προσφοράς λόγω της πανδημίας του κορονοϊού και τις σημαντικές αυξήσεις των τιμών στην ενέργεια, καθώς ξεκίνησε η οικονομική ανάκαμψη που ακολούθησε την πανδημική ύφεση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
29/04/2024, 16:32
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter