Γερμανία: Ρεκόρ 50ετίας για τον πληθωρισμό

Γερμανία: Ρεκόρ 50ετίας για τον πληθωρισμό

Στο υψηλότερο επίπεδό του εδώ και σχεδόν μισό αιώνα, έφτασε τον Μάϊο ο ετήσιος ρυθμός πληθωρισμού της Γερμανίας, σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία.

Ειδικότερα, ο πληθωρισμός του φετινού Μαΐου έφτασε στο 7,9% και είναι ο υψηλότερος από τον χειμώνα του 1973-1974, όταν η παγκόσμια πετρελαϊκή κρίση τροφοδότησε επίσης τεράστιες αυξήσεις. Οι τιμές της ενέργειας είναι κατά 38,3% υψηλότερες από τον Μάιο του 2021 και οι τιμές των τροφίμων κατά 11,1%, ενώ σε ετήσια βάση, οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 8,7% – πολύ υψηλότερα από το αναμενόμενο +8,1% (το υψηλότερο από την έναρξη των μηνιαίων στατιστικών το 1963). Σε μηνιαία βάση, η στατιστική υπηρεσία ανέφερε ότι οι τιμές τον Μάιο αυξήθηκαν κατά 0,9%.

Είχε προηγηθεί ο Απρίλιος, με τον ετήσιο πληθωρισμό να έχει πιάσει στο 7,4%, από 7% που είχε εκτιναχθεί τον Μάρτιο, στο φόντο και της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, ενώ είχε διαμορφωθεί στο ήδη υψηλό 5,1% τον Φεβρουάριο.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, η σημερινή έκθεση έρχεται μόλις 10 ημέρες πριν από μια κρίσιμη συνεδρίαση της ΕΚΤ, όπου αξιωματούχοι αναμένεται να ανακοινώσουν την ολοκλήρωση αγορών περιουσιακών στοιχείων μεγάλης κλίμακας και να επιβεβαιώσουν τα σχέδια για αύξηση των επιτοκίων τον Ιούλιο, για πρώτη φορά εδώ και πάνω από μια δεκαετία.

Παράλληλα, σύμφωνα με την την έρευνα που δημοσιεύτηκε από το Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών Ifo στο Μόναχο, εννέα στους 10 λιανοπωλητές τροφίμων σχεδιάζουν να αυξήσουν περαιτέρω τις τιμές, λόγω του αυξανόμενου κόστους ηλεκτρικής ενέργειας, πρώτων υλών και βιομηχανικών αγαθών.

«Ο πληθωρισμός αποτελεί τεράστιο οικονομικό κίνδυνο και πρέπει να τον αντιμετωπίσουμε, ώστε να μην οδηγηθούμε σε οικονομική κρίση, με συνέπειες που θα ανατροφοδοτούν τον πληθωρισμό», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ λίγο πριν τη δημοσιοποίηση του πληθωρισμού του Μαΐου.

Πηγή: MarketWatch, BBC

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter