Γερμανία: Συνελήφθη βοηθός ακροδεξιού ευρωβουλευτή για κατασκοπεία υπέρ της Κίνας

Γερμανία: Συνελήφθη βοηθός ακροδεξιού ευρωβουλευτή για κατασκοπεία υπέρ της Κίνας

Οι ανησυχίες για τις προσπάθειες επηρεασμού των ευρωπαϊκών θεσμών ενόψει των επικείμενων ευρωεκλογών ολοένα και αυξάνονται.

Σε μια ακόμη σύλληψη για κατασκοπεία υπέρ της Κίνας προχώρησαν οι Γερμανικές αρχές και μάλιστα, αυτή τη φορά πρόκειται για μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, συνεργάτη του ευρωβουλευτή του ακροδεξιού κόμματος «Εναλλακτική για Γερμανία» (AfD), Μαξιμίλιαν Κραχ.

Η σύλληψη έγινε στη Δρέσδη της Γερμανίας, ενώ η αστυνομία ερεύνησε και διαμερίσματα που συνδέονται με τον συλληφθέντα.

Οι εισαγγελείς ανακοίνωσαν την Τρίτη 23 Απριλίου ότι ο Γιαν Γκ. πιστεύεται ότι έχει διαβιβάσει επανειλημμένα πληροφορίες για τη λειτουργία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Υπουργείο Κρατικής Ασφάλειας της Κίνας (MSS).

Φέρεται επίσης να κατασκόπευε στελέχη της κινεζικής αντιπολίτευσης στη Γερμανία για λογαριασμό του Πεκίνου.

Η σύλληψή του έφερε αναστάτωση στην ΕΕ για ενδεχόμενη απειλή ενόψει των εκλογών του Ιουνίου, ενώ προκάλεσε οργή στο Πεκίνο.

Σημειώνεται, ότι ο Μαξιμίλιαν Κραχ είναι ευρωβουλευτής από το 2019 και θεωρείται από τους δημοφιλέστερους υποψήφιους του AfD.

Το γεγονός έφερε αντιδράσεις, μεταξύ των οποίων κι εκείνη από το κόμμα των Πρασίνων, οι οποίοι έσπευσαν να ζητήσουν την άμεση έρευνα στις Βρυξέλλες για τη σύλληψη του φερόμενου ως κατασκόπου.

«Χώρες όπως η Κίνα και η Ρωσία προσπαθούν ενεργά να υπονομεύσουν τις δημοκρατίες μας στην Ευρώπη. Αυτό πρέπει να σταματήσει. Η έρευνα εντός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου πρέπει να επιταχυνθεί», δήλωσε η Γερμανίδα επικεφαλής των Ευρωπαίων Πρασίνων Τέρι Ράιντκε.

«Απαιτούμε προκαταρκτική έρευνα πριν από τις εκλογές. Πρέπει να υπάρξουν συνέπειες άμεσα. Οι άνθρωποι που επιτίθενται στην ακεραιότητα των δημοκρατιών μας πρέπει να λογοδοτήσουν», πρόσθεσε η ίδια.

Κατασκοπευτικό θρίλερ με άρωμα Πεκίνου

Υπενθυμίζεται πως την προηγούμενη μέρα, οι γερμανικές αρχές συνέλαβαν ακόμη τρία άτομα με την κατηγορία της κατασκοπείας υπέρ της Κίνας και συγκεκριμένα για παροχή πληροφοριών αλλά και εξοπλισμού διπλής χρήσης, που θα μπορούσε να έχει στρατιωτική χρήση.

Παράλληλα, σε δύο συλλήψεις για κατασκοπεία υπέρ της Κίνας προχώρησαν και οι αρχές της Βρετανίας. Οι Κρίστοφερ Μπέρι, 32 ετών, και ο Κρίστοφερ Κας, 29 ετών, κατηγορήθηκαν για την παροχή πληροφοριών στις κινεζικές υπηρεσίες. Αμφότεροι θα παρουσιαστούν ενώπιον του δικαστηρίου στο Λονδίνο την Παρασκευή.

Ερωτήματα εγείρει δε το γεγονός, ότι όλες αυτές οι συλλήψεις πραγματοποιήθηκαν λίγο μετά την επίσκεψη του Όλαφ Σολτς στο Πεκίνο.

Από την πλευρά της, η Κίνα απέρριψε τις αναφορές για κινεζική κατασκοπεία στη Γερμανία, λέγοντας ότι πρόκειται για «δυσφημιστική εκστρατεία» η οποία έχει ως σκοπό να πλήξει το γόητρο της χώρας, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών.

Η Κίνα πάντα τηρούσε την αρχή της μη ανάμειξης στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων χωρών και ελπίζει ότι το «αρμόδιο προσωπικό» της γερμανικής πλευράς θα εγκαταλείψει τη νοοτροπία του Ψυχρού Πολέμου, δήλωσε ο εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ Γουάνγκ Γουενμπίν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Διαβάστε επίσης:

Ιταλοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι εντόπισαν τον ακριβή χώρο ταφής του Πλάτωνα στην Αθήνα

ΗΠΑ: Προσπάθεια ενίσχυσης του δικαιώματος στην άμβλωση από την κυβέρνηση Μπάιντεν

Συνεχείς πιέσεις από Ε.Ε. και ΝΑΤΟ στην Αθήνα – Θέλουν να δώσουμε τους Patriot στην Ουκρανία

El Pais: «Η κυβέρνηση θα εγκρίνει σχέδιο αποζημίωσης θυμάτων παιδεραστίας από κληρικούς»

Πώς ο πόλεμος των έξι ωρών άλλαξε τη Μέση Ανατολή – Τα αντίποινα του Ιράν στο Ισραήλ

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter