Συνεχείς πιέσεις από Ε.Ε. και ΝΑΤΟ στην Αθήνα – Θέλουν να δώσουμε τους Patriot στην Ουκρανία

Συνεχείς πιέσεις από Ε.Ε. και ΝΑΤΟ στην Αθήνα – Θέλουν να δώσουμε τους Patriot στην Ουκρανία

Ενώ η κυβέρνηση Μπάιντεν ετοιμάζει ένα ιδιαίτερα μεγάλο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας για την Ουκρανία, το οποίο θα περιλαμβάνει τεθωρακισμένα οχήματα -εκτός από το επείγον πυροβολικό και την αεράμυνα- οι υπουργοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης ψάχνουν συστήματα αεράμυνας για την Ουκρανία.

Οι τελευταίοι ωστόσο απέφυγαν να δώσουν συγκεκριμένες υποσχέσεις για τα συστήματα Patriot που το Κίεβο φαίνεται πως εκτιμά περισσότερο.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ουκρανό πρόεδρο Ζελένσκι τη Δευτέρα, ο πρόεδρος Μπάιντεν όπως αναφέρεται υποσχέθηκε να παράσχει γρήγορα «σημαντικά νέα πακέτα βοήθειας για την ασφάλεια για την κάλυψη των επειγουσών αναγκών της Ουκρανίας στο πεδίο της μάχης και της αεράμυνας» μόλις επισημοποιηθεί και υπογραφεί η νέα βοήθεια

Από τότε που το Κίεβο άρχισε να πιέζει για περισσότερους Patriot τις τελευταίες εβδομάδες, η Γερμανία ήταν η μόνη χώρα της ΕΕ που υποσχέθηκε μια επιπλέον συστοιχία.  Άλλες ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, των Κάτω Χωρών, της Πολωνίας, της Ρουμανίας, της Ισπανίας και της Σουηδίας, διαθέτουν επίσης συστήματα Patriot.

Ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ εξέφρασε την απογοήτευσή του για την έλλειψη πρόσθετων δεσμεύσεων, λέγοντας ότι προσπαθεί να «κάνει τους πάντες να καταλάβουν και να συνειδητοποιήσουν» την ανάγκη να γίνουν περισσότερα για να βοηθηθεί το Κίεβο.

«Δεν έχω Patriot στις Βρυξέλλες, οι Patriots βρίσκονται στις πρωτεύουσες. Και είναι στο χέρι τους να πάρουν τις αποφάσεις», δήλωσε ο Μπορέλ.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, έγραψε στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X την Κυριακή: «Οι Patriots μπορούν να αποκαλούνται συστήματα αεράμυνας μόνο αν λειτουργούν και σώζουν ζωές, αντί να στέκονται ακίνητοι κάπου σε βάσεις αποθήκευσης».

 

Άλλοι ηγέτες της ΕΕ χρησιμοποίησαν τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες την περασμένη εβδομάδα για να παροτρύνουν προσωπικά τους πρωθυπουργούς της Ισπανίας και της Ελλάδας Πέδρο Σάντσεθ και Κυριάκο Μητσοτάκη να δωρίσουν κάποια από τα συστήματά τους στην Ουκρανία, σύμφωνα με άτομα που έχουν ενημερωθεί για τις συζητήσεις και επικαλούνται οι Financial Times.

Οι δύο ηγέτες, ενημερώθηκαν ότι οι ανάγκες τους δεν ήταν τόσο μεγάλες όσο της Ουκρανίας και ότι δεν αντιμετωπίζουν καμία άμεση απειλή. «Όλοι ξέρουμε ποιος τα έχει, όλοι ξέρουμε πού βρίσκονται και όλοι ξέρουμε ποιος τα χρειάζεται πραγματικά» δήλωσε ένας από τους αυτούς.

Αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ασκείται λιγότερη πίεση στην Πολωνία και τη Ρουμανία, οι οποίες επίσης διαθέτουν Patriot, να εξετάσουν το ενδεχόμενο αποστολών προς το Κίεβο, δεδομένης της πιο ευάλωτης θέσης τους στα σύνορα με την Ουκρανία.

Η Ουκρανία διαθέτει επί του παρόντος τουλάχιστον τρία συστήματα Patriot, συμπεριλαμβανομένου ενός που προμηθεύτηκε από τις ΗΠΑ και δύο από τη Γερμανία, πριν από την ανακοίνωση του Βερολίνου την περασμένη εβδομάδα.

Το Κίεβο διαθέτει, επίσης, πυραυλικά συστήματα εδάφους-αέρος μεγάλου βεληνεκούς που αναπτύχθηκαν από την πρώην Σοβιετική Ένωση, συμπεριλαμβανομένων των συστημάτων S-300 και S-200. Μια αναβαθμισμένη έκδοση του τελευταίου χρησιμοποιήθηκε για την κατάρριψη ενός ρωσικού στρατηγικού βομβαρδιστικού Tu-22M3 μεγάλου βεληνεκούς πάνω από την περιοχή Stavropol Krai της Ρωσίας την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με Ουκρανούς αξιωματούχους.

Ελλάδα και Ισπανία πιέζονται να δωρίσουν στην Ουκρανία αντιαεροπορικά Patriot και S-400

Για να πείσουν τους ηγέτες της Ελλάδας και της Ισπανίας, οι ένοπλες δυνάμεις των οποίων διαθέτουν περισσότερα από δώδεκα συστήματα Patriot καθώς και άλλα, όπως  S-300, οι σύμμαχοι επιχειρηματολόγησαν ότι οι ανάγκες των δύο χωρών δεν είναι τόσο μεγάλες όσο της Ουκρανίας και ότι δεν αντιμετωπίζουν άμεσες απειλές.

Υπενθυμίζεται πως η Ουκρανία φέρεται να ενδιαφέρεται ιδιαιτέρως για τα συστήματα S-300 που διατηρεί η Ελλάδα, καθώς οι ουκρανικές δυνάμεις τα έχουν ήδη στο οπλοστάσιο τους και έχουν εμπειρία στον χειρισμό τους.

Συνολικά, η Αθήνα έχει παραχωρήσει έως τώρα στην Ουκρανία πολυβόλα, αντιαρματικούς πυραύλους, σφαίρες, οβίδες και οβιδοβόλα, είτε ως δωρεά είτε πουλώντας σε άλλα κράτη, τα οποία με τη σειρά τους τα παραχωρούν στο Κίεβο.

Τι έχουμε ήδη δώσει:

Συγκεκριμένα η Αθήνα έχει παραχωρήσει τα εξής όπλα και πυρομαχικά:

  • 1.000 αντιαρματικά RPG-18 των 64 χιλιοστών.
  • Περίπου 6 εκατ. σφαίρες 7,62 χιλιοστών (για διαφόρων τύπων τυφέκια ή πολυβόλα).
  • 400 τυφέκια μάχης τύπου καλάσνικοφ (ΑΚ-47).
  • 50 αντιαεροπορικούς πυραύλους τύπου Stinger και 20 σκανδάλες για το συγκεκριμένο σύστημα.
  • 1.000 πυραύλους για μηχανοκίνητους εκτοξευτές τύπου RM-70 (από ένα απόθεμα που ξεπερνάει τις 200.000 πυραύλους).
  • 200 αυτόματα τυφέκια τύπου FN.
  • Εχουν πωληθεί συνολικά 50.000 βλήματα διαμετρήματος 105 χιλιοστών, 20.000 διαμετρήματος 155 χιλιοστών και 5.000 μεγαλύτερου διαμετρήματος 203 χιλιοστών προς τις ΗΠΑ, οι οποίες ανέλαβαν να προωθήσουν τα πυρομαχικά στην Ουκρανία.
  • Τελευταία πώληση ήταν εκείνη 32 ρυμουλκούμενων οβιδοβόλων διαμετρήματος 105 χιλιοστών τύπου Μ101Α1 προς την Τσεχία, η οποία τα προωθεί στη συνέχεια στην Ουκρανία. Τα συγκεκριμένα οβιδοβόλα παραχωρήθηκαν από τις ΗΠΑ στις Ενοπλες Δυνάμεις μεταξύ των δεκαετιών του 1950 και του 1960.

Η ελληνική κυβέρνηση πάντως διαμηνύει διά του κυβερνητικού εκπροσώπου πως δεν θα γίνει καμία κίνηση που θα μειώσει την ισχύ της αεράμυνας της χώρας αναφερόμενος στο δημοσίευμα των Financial Times πως ζητείται από Ελλάδα και Ισπανία να στείλουν αντιαεροπορικά συστήματα Patriot ή S-300 στην Ουκρανία.

Αυτό βέβαια μένει να αποδειχθεί!

Διαβάστε επίσης:

Πρωτοφανής επίθεση του ΥΠΕΞ στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την έκθεση-ράπισμα στην κυβέρνηση Μητσοτάκη

Χαστούκι του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για κυβέρνηση Μητσοτάκη – Υπόλογη για παρακολουθήσεις, διαφθορά, ελευθερία του Τύπου

ΣΥΡΙΖΑ: Ένα ακόμη ράπισμα για την κυβέρνηση Μητσοτάκη η έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Μεγάλη φωτιά στον Ναύσταθμο στη Σούδα: «Κινδύνευσε το Ναυτικό νοσοκομείο» λέει ο δήμαρχος – Ισχυροί άνεμοι στην περιοχή (LIVE)

Τα παιχνίδια με την υπόθεση Μπελέρη στην Αλβανία

Δολοφονία Λυγγερίδη: Κλειδί ο «αρχηγός» που συνελήφθη στα Ιωάννινα – Στον Εισαγγελέα οι 67 συλληφθέντες

Καιρός: Αποπνικτική η ατμόσφαιρα σήμερα λόγω σκόνης και υψηλών θερμοκρασιών – Πότε φεύγει (LIVE)

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter