Γιώργος Τσίπρας στο documentonews: «Έχω να κάνω πολλά στο Ευρωκοινοβούλιο – Φάουλ η εκδήλωση Τεμπονέρα»

Γιώργος Τσίπρας στο documentonews: «Έχω να κάνω πολλά στο Ευρωκοινοβούλιο – Φάουλ η εκδήλωση Τεμπονέρα»
EUROKINISSI

Την αποκάλυψη πως έχει ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον για να είναι υποψήφιος ευρωβουλευτής κάνει, μέσω του documentonews.gr, ο διευθυντής της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Γιώργος Τσίπρας και αποκαλύπτει τους λόγους που τον ώθησαν σε αυτή την απόφαση.

«Πιθανώς να μετάνιωσε που δεν έθεσε υποψηφιότητα για πρόεδρος, βλέποντας εκ των υστέρων τη νίκη Κασσελάκη, αλλά αυτό δεν δικαιολογεί τα πάντα», λέει για τον Διονύση Τεμπονέρα και υποστηρίζει πως η συμμετοχή του στην εκδήλωση με τους Χριστοδουλάκη και Αχτσιόγλου «προκαλεί ζημιά στον ΣΥΡΙΖΑ».

«Εμείς στηρίζουμε τα δίκαια αιτήματα των αγροτών και τον αγώνα τους» αναφέρει σε άλλο σημείο, τονίζοντας πως οι πολίτες δεν θα ταλαιπωρηθούν από τα μπλόκα, αν η κυβέρνηση «δώσει τις απαραίτητες λύσεις».

– Πολύς λόγος γίνεται για την εκδήλωση του Διονύση Τεμπονέρα με τους Αχτσιόγλου και Χριστοδουλάκη. Ποια η θέση του ΣΥΡΙΖΑ;

Πρόκειται αναμφίβολα για φάουλ. Κοινή εκδήλωση με μια βουλευτή που μόλις πριν λίγους μήνες αποχώρησε από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ παίρνοντας μαζί της την έδρα για τη συγκρότηση άλλου κόμματος, προκαλεί τον κόσμο που στηρίζει το κόμμα σε μια δύσκολη περίοδο. Ο σύντροφος Δ. Τεμπονέρας είχε συνταχθεί με την ομάδα των 6+6 λίγο πριν αυτή αποχωρήσει από το κόμμα και συστήσει ανταγωνιστική κοινοβουλευτική ομάδα με τις έδρες του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Ο ίδιος δεν ακολούθησε τελικά τη Νέα Αριστερά. Ωστόσο, η πορεία του από τότε είναι απολύτως προσωπική με έντονα στοιχεία παραγοντισμού που βρίσκει ευρεία κάλυψη από τα ΜΜΕ, δυσανάλογη με το «μέγεθος» του διαβήματος. Πιθανώς να μετάνιωσε που δεν έθεσε υποψηφιότητα για Πρόεδρος, βλέποντας εκ των υστέρων τη νίκη Στ. Κασσελάκη, αλλά αυτό δεν δικαιολογεί τα πάντα.

Όποιος ουσιαστικά ενδιαφέρεται για τη ανασύνθεση του προοδευτικού χώρου, θα έπρεπε πρώτιστα να για ενδιαφέρεται για την ανάκαμψη του κόμματος στο οποίο ανήκει και την ισχυροποίησή του. Αντικειμενικά η εκδήλωση αυτή και η προβολή που έχει, μόνο ζημιά προκαλεί στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μπροστά στις ευρωεκλογές. Είναι ένα πράγμα η υπαρκτή ανάγκη ανασύνθεσης της Κεντροαριστεράς, και άλλο πράγμα η χρησιμοποίηση αυτής της ανάγκης ως πλατφόρμα, που αντικειμενικά πλήττει τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, όπως είναι φανερό από τον τρόπο που εκμεταλλεύονται το θέμα πολλά ΜΜΕ.

– Θα εκδηλώσετε ενδιαφέρον να είστε υποψήφιος ευρωβουλευτής, όπως φημολογείται;

Έχω ήδη εκδηλώσει το ενδιαφέρον μου.

– Για ποιους λόγους θέλετε να μπείτε στο ευρωκοινοβούλιο;

Γιατί πιστεύω ότι έχω να πω και να κάνω πολλά πράγματα σε τρία πεδία. Στην αλλαγή πορείας της Ευρώπης που βρίσκεται σήμερα σε στρατηγικό αδιέξοδο που το βλέπουν όλοι, εκτός από τις κυβερνήσεις. Στη θέση της Ελλάδας μέσα στην Ευρώπη, όπου μπορεί να διεκδικήσει πολύ περισσότερα αντί να παριστάνει τον καλό μαθητή. Στη διαμόρφωση μιας ευρωπαϊκής προοδευτικής πρότασης, που θα έχει συγκεκριμένα οφέλη για τους Έλληνες πολίτες σε οικονομικό, σε κοινωνικό, αλλά και σε θεσμικό επίπεδο. Ο λόγος που δυναμώνει σήμερα η Ακροδεξιά σε όλη την ήπειρο είναι γιατί οι κυβερνήσεις συνομολογούν αδιέξοδες πολιτικές για την κοινωνική πλειοψηφία και από την άλλη δεν υπάρχει πειστική εναλλακτική από τις Αριστερές και προοδευτικές δυνάμεις.

Σήμερα, ως αποτέλεσμα της κυριαρχίας συντηρητικών δυνάμεων στην ακολουθούμενη ευρωπαϊκή πολιτική, διευρύνονται οι ανισότητες τόσο εντός των κρατών, όσο και μεταξύ των κρατών της ΕΕ. Η συντηρητική κατεύθυνση της Ευρώπης οδηγεί σε αδιέξοδα γεωπολιτικά και οικονομικά. Αυτή τη συντηρητική κατεύθυνση καλούμαστε να αλλάξουμε. Θα βγει ωφελημένη η Ευρώπη αλλά και η Ελλάδα.

– Ποιος είναι ο στόχος του ΣΥΡΙΖΑ για τις ευρωεκλογές;

Δεν μπορεί να είναι τίποτα λιγότερο από τη σημαντική ανάκαμψη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στη θέση του βασικού εκφραστή, του κορμού της προοδευτικής παράταξης, της ισχυρής αντιπολίτευσης στη Δεξιά. Η εκλογική κυριαρχία της ΝΔ με όλα τα άλλα κόμματα κάτω του 20% και χωρίς κανείς να την απειλεί εκλογικά, είναι μια κατάσταση που δεν υπήρξε ποτέ μεταπολεμικά, και δεν είναι πρόβλημα μόνο για την Αριστερά, αλλά πρόβλημα δημοκρατίας, πρόβλημα ακόμη και για αυτούς που ψήφισαν ΝΔ. Γιατί έχουμε μια κυβέρνηση ανεξέλεγκτη, χωρίς ισχυρές δυνατότητες αντιπολίτευσης και ελέγχου. Το μόνο κόμμα σήμερα που έχει τη δυνατότητα αυτή είναι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

– Περιγράψτε μας την εσωκομματική διαδικασία που θα ακολουθηθεί για να συμπληρωθεί το ευρωψηφοδέλτιο.

Δεν έχει αποφασιστεί ακόμη το πώς ακριβώς, αλλά σε κάθε περίπτωση οι υποψήφιοι θα προκύψουν από εσωκομματικές εκλογές ανάμεσα στα μέλη όπως έχει δεσμευτεί ο Πρόεδρος, Στέφανος Κασσελάκης.

– Θα στηρίξετε τα μπλόκα των αγροτών ακόμα και αν δυσκολέψουν την καθημερινότητα των κατοίκων των πόλεων;

Οι φετινές αγροτικές κινητοποιήσεις δεν είναι μια ακόμη εποχιακή κινητοποίηση των αγροτών όπως συνέβαινε παλιότερα. Ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι. Φαίνεται και από τις αγροτικές κινητοποιήσεις σε όλη την Ευρώπη. Στην Ελλάδα είναι ακόμη χειρότερα. Η εκτόξευση του κόστους παραγωγής σε όλα τα πεδία, στο ρεύμα, στα καύσιμα, στις εισροές κάθε είδους σε γεωργία και κτηνοτροφία, δεν απειλεί σήμερα μόνο τον κάθε αγρότη και την επιβίωσή του. Απειλεί να μην υπάρχει παραγωγή του χρόνου ή τα επόμενα χρόνια με ό,τι αυτό σημαίνει για τη χώρα.

Το ζητούμενο είναι ο αγώνας των αγροτών να έχει αποτέλεσμα. Έχει αποδειχθεί πολλές φορές ότι αυτό που λείπει για να λυθεί κάποιο πρόβλημα δεν είναι το δημοσιονομικό περιθώριο αλλά η πολιτική βούληση της κυβέρνησης. Να θυμίσω ότι στο κορύφωμα της ενεργειακής κρίσης, η κυβέρνηση Μητσοτάκη επί μήνες κατηγορούσε την αντιπολίτευση για λαϊκισμό, υποστηρίζοντας ότι «δεν υπάρχουν λεφτόδεντρα». Τελικά βρήκε τα χρήματα για να επιδοτήσει τους λογαριασμούς ρεύματος. Και δυστυχώς βρήκε ακόμη περισσότερα χρήματα για τους παρόχους ρεύματος…

Τα μπλόκα είναι μια μορφή αγώνα των αγροτών, όπως είναι και οι καταλήψεις για τους φοιτητές και η απεργία για τους μισθωτούς. Τις μορφές αγώνα, τις επιλέγει κάθε κλάδος με βάση τις δυνατότητες που έχει να ασκήσει πίεση στην κυβέρνηση. Κανείς δεν θα κατέφευγε σε μπλόκα αν είχε άλλους τρόπους να πιέσει. Εμείς στηρίζουμε τα δίκαια αιτήματα των αγροτών και τον αγώνα τους, τις μορφές αγώνα τις επιλέγουν οι ίδιοι. Σε ότι αφορά πιθανή ταλαιπωρία των πολιτών, αυτή δεν θα υπάρξει αν η κυβέρνηση συζητήσει ουσιαστικά με τους αγρότες και δώσει τις απαραίτητες λύσεις.

Διαβάστε επίσης: Κασσελάκης για ευρωψηφοδέλτιο ΣΥΡΙΖΑ: «Τομή για τη Δημοκρατία – Αδιαμεσολάβητα στην πρώτη γραμμή»

ΣΥΡΙΖΑ: Αυτός είναι ο κανονισμός των εσωκομματικών εκλογών – Οι διορίες, οι περιορισμοί και η ποσόστωση

Τεμπονέρας: «Δεν προτείνω τη συγκόλληση κομμάτων» – Τι είπε για τη σχέση του με τον ΣΥΡΙΖΑ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter