Γκέερτ Βίλντερς: Ο Ολλανδός Τραμπ που λατρεύει τη Θάτσερ και τον συγχαίρουν Λεπέν και Ορμπάν

Γκέερτ Βίλντερς: Ο Ολλανδός Τραμπ που λατρεύει τη Θάτσερ και τον συγχαίρουν Λεπέν και Ορμπάν

Ποιος είναι ο ακροδεξιός Ολλανδός πολιτικός για τον οποίο πανηγυρίζει η Λεπέν και ο Όρμπαν; 

Ο Γκέερτ Βίλντερς που κέρδισε τις εκλογές στην Ολλανδία, γεννημένος το 1963 εμφανίζεται ως φιλελεύθερος, η πραγματικότητα ωστόσο τον τοποθετεί στην άκρα δεξιά. Ο ίδιος έριξε τους τόνους σε ό,τι αφορά τη αντι-ισλαμική ρητορική τις τελευταίες εβδομάδες, αλλά δεν έκανε πίσω στον ευρωσκεπτικισμό, κάτι το οποίο προκαλεί πονοκέφαλο στις Βρυξέλλες.

Αρχηγός του του αντι-Ισλαμικού κόμματος “Partij voor de Vrijheid” («Κόμμα για την Ελευθερία», PVV), ξεκίνησε την καριέρα του με το Λαϊκό Κόμμα για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία από το οποίο αποχώρησε το 2004 για να ιδρύσει το τωρινό PVV.

Διαφώνησε με το Λαϊκό Κόμμα, το οποίο υποστήριζε την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η πολιτική του είναι κατά του Ισλάμ και πολέμιος της μετανάστευσης.

Το πρότυπό του είναι η «σιδηρά» Μάργκαρετ Θάτσερ, ενώ θεωρεί ότι το Ολλανδικό πολιτικό σύστημα πρέπει να αλλάξει ώστε να «μη δέχεται αυτούς που δεν το δέχονται».

Υποστηρίζει την εξωτερική πολιτική του Ισραήλ, ενώ έχει ταχθεί υπέρ της επανένωσης της Φλάνδρας και της Ολλανδίας.

Τον Μάρτιο του 2005 ο Βίλντερς δημοσίευσε το πολιτικό του μανιφέστο, με την ονομασία “Klare Wijn” («Καθαρό Κρασί») το οποίο περιέχει μεταξύ άλλων τις παρακάτω προτάσεις:

  • Σημαντική μείωση των φόρων και των κρατικών ελέγχων
  • Το παρόν Άρθρο 1 του Ολλανδικού συντάγματος που εξασφαλίζει ισότητα απέναντι στο νόμο να τροποποιηθεί εξασφαλίζοντας την πολιτισμική κυριαρχία των Χριστιανικών, Εβραϊκών και ανθρωπιστικών παραδόσεων
  • Μείωση της επιρροής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία στο εξής δε θα επεκτείνεται με νέα μέλη, διατηρώντας εκτός κυρίως την Τουρκία. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να καταργηθεί και οι Ολλανδικές οικονομικές εισφορές στην Ένωση να μειωθούν κατά δισεκατομμύρια ευρώ.
  • 5ετή απαγόρευση της μετανάστευσης από μη-Δυτικές χώρες. Οι ξένοι κάτοικοι να μην έχουν πλέον το δικαίωμα να ψηφίζουν στις δημοτικές εκλογές.
  • 5ετή απαγόρευση στην ανέγερση τζαμιών και Ισλαμικών σχολείων. Μόνιμη απαγόρευση διδασκαλείας σε οποιαδήποτε γλώσσα εκτός από τα Ολλανδικά. Να απαγορευτεί σε ξένους Ιμάμηδες να κηρύσσουν, τα ακραία τζαμιά να κλείσουν και οι ακραίοι μουσουλμάνοι να απελαθούν.
  • Τα εκπαιδευτικά πρότυπα να αποκατασταθούν, με ιδιαίτερη έμφαση στην εκπαιδευτική αξία της οικογένειας.
  • Μείωση ποινών για μικρά παραπτώματα και αύξηση ποινών για μεγάλα παραπτώματα. Άρση του “habeas corpus” για υπόπτους τρομοκρατικών ενεργειών και άμεση απέλαση μεταναστών που εμπλέκονται.

Προσφάτως δήλωσε ότι δεν επιθυμεί η βασίλισσα να είναι πλέον μέλος της κυβέρνησης, όπως ορίζει το ολλανδικό σύνταγμα.

Ο Βίλντερς είναι ιδιαίτερα γνωστός για την κριτική του ενάντια στο Ισλάμ, συνοψίζοντας τις απόψεις του στη φράση «δεν μισώ τους Μουσουλμάνους, μισώ το Ισλάμ». Τονίζει ότι δεν υπάρχει «μετριοπαθές Ισλάμ», ενώ έχει προτείνει την απαγόρευση του Κορανίου στην Ολλανδία, το οποίο θεωρεί «φασιστικό βιβλίο».

Πιστεύει πως η μετανάστευση Μουσουλμάνων στην Ολλανδία πρέπει να σταματήσει και οι ήδη εγκατεστημένοι μετανάστες πρέπει να πληρωθούν για να φύγουν.

Προς αυτή την κατεύθυνση έχει γυρίσει το φιλμ μικρού μήκους Fitna, στο οποίο αναλύει αποσπάσματα του Κορανίου που ενθαρρύνουν την τρομοκρατία. Το φιλμ προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων και η Βρετανία απαγόρευσε την είσοδο του Βίλντερς στο έδαφος της. Η Αλ Κάιντα έκανε έκκληση για δολοφονία του Βίλντερς, μετά την κυκλοφορία του φιλμ.

Ο Βίλντερς παραπέμφθηκε σε δίκη με την κατηγορία της υποκίνησης θρησκευτικού και φυλετικού μίσους , αλλά αθωώθηκε από δικαστήριο του Άμστερνταμ στις 23 Ιουνίου 2011.

Διαβάστε επίσης:

Διεθνής Τύπος: Ακροδεξιά στροφή στην Ολλανδία μέσω Βίλντερς – «Εύθραυστη ανάπαυλα» στη Γάζα

Εκλογές στην Ολλανδία: Λεπέν και Όρμπαν πανηγυρίζουν για τον ακροδεξιό Βίλντερς

Γάζα: Αναβάλλεται η συμφωνία κατάπαυσης πυρός – «Ούτε ανακωχή, ούτε απελευθέρωση ομήρων πριν από την Παρασκευή»

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter