Γκρέτα Τούνμπεργκ: Η απόφαση της COP28 είναι «μαχαιριά στην πλάτη»

Γκρέτα Τούνμπεργκ: Η απόφαση της COP28 είναι «μαχαιριά στην πλάτη»

Η συμφωνία για το κλίμα που επιτεύχθηκε στην 28η σύνοδο του ΟΗΕ για το κλίμα, με τεράστια προβολή αυτή την εβδομάδα στο Ντουμπάι, είναι «μια μαχαιριά στην πλάτη» για τα κράτη που έχουν πληγεί περισσότερο από την υπερθέρμανση του πλανήτη, σημείωσε η ακτιβίστρια Γκρέτα Τούνμπεργκ την Παρασκευή. 

«Αυτό το κείμενο είναι άνευρο και δεν είναι καθόλου αρκετό για να μας κρατήσει εντός του ορίου 1,5 βαθμών», ανέφερε η Τούνμπεργκ στο Reuters έξω από το κοινοβούλιο της Σουηδίας, όπου η ίδια και μια χούφτα άλλοι διαδηλωτές ζητούσαν δικαιοσύνη για το κλίμα.

Δεν είναι αρκετό

Σχεδόν 200 χώρες συμφώνησαν στη σύνοδο κορυφής να ξεκινήσουν τη μείωση της παγκόσμιας κατανάλωσης ορυκτών καυσίμων και να υιοθετήσουν μια σειρά μέτρων, συμπεριλαμβανομένης περισσότερης παραγωγής καθαρής ενέργειας, για την αποτροπή των χειρότερων επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.

Όμως οι επικριτές λένε ότι η συμφωνία δεν θα αποτρέψει την αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη κατά περισσότερο από 1,5 βαθμούς Κελσίου πάνω από τον προβιομηχανικό μέσο όρο, όπως λένε οι επιστήμονες θα προκαλέσει καταστροφικές και μη αναστρέψιμες επιπτώσεις, από το λιώσιμο των στρωμάτων πάγου έως την κατάρρευση των ωκεάνιων ρευμάτων.

Η Συμμαχία Μικρών Νησιωτικών Κρατών, η οποία περιλαμβάνει χώρες που πλήττονται περισσότερο από την κλιματική αλλαγή, όπως τα Φίτζι, το Τουβαλού και το Κιριμπάτι, υπογράμμισε ότι η συμφωνία ήταν γεμάτη παραθυράκια.

Άλλοθι

Η 20χρονη Τούνμπεργκ, που έγινε το πρόσωπο του ακτιβισμού για το κλίμα το 2018 αφότου άρχισε να διοργανώνει εβδομαδιαίες διαδηλώσεις στη Σουηδία, είπε ότι η συμφωνία δεν σχεδιάστηκε για να λύσει την κλιματική κρίση, αλλά ως «άλλοθι» για τους παγκόσμιους ηγέτες που τους επέτρεψαν να αγνοήσουν την υπερθέρμανση του πλανήτη. «Εφόσον δεν αντιμετωπίζουμε την κλιματική κρίση ως κρίση και όσο διατηρούμε τα συμφέροντα του λόμπι να επηρεάζουν αυτά τα κείμενα και αυτές τις διαδικασίες, δεν πρόκειται να φτάσουμε πουθενά», είπε.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter