Guardian: Σύριοι στρατιωτικοί ειδικοί στις βόμβες-βαρέλια μετέβησαν στη Ρωσία – Φόβοι για χημικό χτύπημα

Guardian: Σύριοι στρατιωτικοί ειδικοί στις βόμβες-βαρέλια μετέβησαν στη Ρωσία – Φόβοι για χημικό χτύπημα

Αρκετές δεκάδες Σύριοι ειδικοί στις διαβόητες βόμβες-βαρέλια, που χρησιμοποίησε το καθεστώς του Άσαντ στη Συρία κατά τη διάρκεια του εμφύλιου πολέμου, έχουν μεταφερθεί στη Ρωσία ώστε «να βοηθήσουν να ετοιμαστεί μια ενδεχόμενη παρόμοια εκστρατεία» στην Ουκρανία, αναφέρει η βρετανική εφημερίδα Guardian.

Σύμφωνα με αξιωματούχους σε ευρωπαϊκές υπηρεσίες πληροφοριών, που επικαλείται ο Guardian, περισσότεροι από πενήντα ειδικοί –μέλη του Συριακού στρατού– σε αυτά τα καταστροφικά όπλα «εργάζονται για αρκετές εβδομάδες με αξιωματικούς του Βλάντιμιρ Πούτιν», σχολιάζει η εφημερίδα.

Φόβοι για χημικό χτύπημα

Η παρουσία αυτών των ειδικών αξιωματικών είναι ένας από τους λόγους που Αμερικανοί και Ευρωπαίοι προειδοποιούν για μια αλλαγή στο χαρακτήρα της επίθεσης από τη Ρωσία και για ένα χτύπημα με χημικά όπλα, τη στιγμή που η σύγκρουση κρατάει ήδη τέσσερις μήνες και δεν δείχνει σημάδια ότι πρόκειται να τελειώσει στο κοντινό μέλλον.

Οι βόμβες-βαρέλια περιέχουν ακατέργαστα εκρηκτικά που συσκευάζονται σε σχήμα βαρελιού και πέφτουν από ένα ελικόπτερο. Χρησιμοποιήθηκαν με καταστροφικά αποτελέσματα σε όλη τη διάρκεια του συριακού πολέμου. Το καθεστώς του Άσαντ κατηγορήθηκε επίσης τακτικά ότι γέμισε βαρέλια με χλώριο και τα έριξε σε πόλεις που κατείχε η αντιπολίτευση, προκαλώντας εκατοντάδες θανάτους, πυροδοτώντας εκτεταμένες αντιδράσεις.

Δελεαστικοί μισθοί

Οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι πιστεύουν ότι 800 με 1000 στρατιώτες έχουν ήδη πάει εθελοντικά στη Ρωσία για τον πόλεμο, ενώ το Κρεμλίνο λέγεται ότι υπόσχεται μισθούς της τάξης των $1.500-$4.000! Τα ποσά αυτά είναι μέχρι και 20 φορές περισσότερα από όσα θα λάμβαναν σε μισθούς στη Συρία, όπου η οικονομική κατάρρευση έχει γκρεμίσει το εθνικό της νόμισμα.

Ο Guardian αναφέρει ότι η συριακή κυβέρνηση έχει δημιουργήσει τέσσερα κύρια κέντρα για επιστράτευση για χάρη της Ρωσίας, στη Δαμασκό, τη Λαττάκεια, τη Χάμα και το Χομς. Όσοι επιστρατεύονται, συνάπτουν συμφωνητικό με την ιδιωτική στρατιωτική εταιρεία, Wagner Group, που παίζει σημαντικό ρόλο στην πρόσληψη μισθοφόρων για την υποστήριξη της Ρωσίας στις εξορμήσεις της στο εξωτερικό.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter