Γυναίκα-Το ισχυρό φύλο του πολιτισμού

Γυναίκα-Το ισχυρό φύλο του πολιτισμού

Οι αγώνες για χειραφέτηση, ίσες ευκαιρίες και αμοιβές πέρασαν από όλους τους χώρους της τέχνης. Καταγράφουμε τη διαδρομή με αφορμή την 8η Μαρτίου, Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας.

 «Κατάληψη» γένους θηλυκού στις σκηνές. Η Ηλέκτρα Ζαργάνη αναζήτησε τις παραστάσεις που έχουν θέμα τον γυναικείο αγώνα για χειραφέτηση και ελευθερία σε έναν ανδροκρατούμενο κόσμο.

Η σμηναγός που άλλαξε τη θέση της γυναίκας στο Χόλιγουντ. Στην αμερικανική βιομηχανία του θεάματος η γυναίκα ήταν πάντα ο τελευταίος τροχός της αμάξης. Ώσπου ήρθε ένας επισκέπτης του διαστήματος και η Σιγκούρνι Γουίβερ. Γράφει ο Κωνσταντίνος Καΐμάκης.

Η γυναίκα στη μυθολογία του Μάνου Χατζιδάκι. Φιγούρα ποιητική, ονειρική σχεδόν, στο έργο του σπουδαίου συνθέτη. Γράφει ο Αντώνης Μποσκοΐτης.

«Πόσο λίγα γνωρίζω για τις ποιήτριες». Άρθρο της ποιήτριας Παυλίνας Μάρβιν.

«Γυναίκες, ζωή, ελευθερία» στην τέχνη του Ιράν». Η οργή για τη δολοφονία της Μαχσά Αμινί ενέπνευσε τον σύγχρονο πολιτισμό μιας βαθιά θεοκρατικής και πατριαρχικής κοινωνίας. Γράφει η Χρύσα Λύκου.

Αυτές που έγραψαν ιστορία και… τραγούδι. Ο Αντώνης Μποσκοΐτης κάνει μια αναδρομής τη γυναίκα συνθέτρια στο ελληνικό τραγούδι. Από τη Δανάη και την Αρλέτα μέχρι τη Λένα Πλάτωνος και τη Χαρούλα Αλεξίου.

Μικρή οθόνη, μεγάλες ηρωίδες.  Ο Κωνσταντίνος Καΐμάκης προτείνει πέντε σειρές οι οποίες, με τον τρόπο τους, υμνούν το γυναικείο φύλο.

Όλο και πυκνώνουν οι τηλεοπτικές σειρές που αποθεώνουν τη γυναικεία δύναμη.

Το #MeToo έκανε ορατή τη σεξουαλική παρενόχληση και βία. Άρθρο της Νατάσας Κεφαληνού, υπεύθυνης επικοινωνίας του Κέντρου Διοτίμα.

«Έγινε» άντρας για να μπορέσει να ζωγραφίζει. Η Αφροδίτη Ερμίδη για την Ελένη Αλταμούρα-Μπούκουρα, η οποία έζησε ως άντρας για να σπουδάσει ζωγραφική στην Ιταλία.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter