Η ακρίβεια «τρώει» τα ποσοστά της ΝΔ

Η ακρίβεια «τρώει» τα ποσοστά της ΝΔ

Κοινός παρονομαστής στις δημοσκοπήσεις η έντονη κοινωνική δυσφορία για το συνεχώς αυξανόμενο κόστος διαβίωσης

Συνθήκες έντονης δυσφορίας εναντίον των πολιτικών της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη διαμορφώνονται στην κοινωνία λίγους μήνες πριν από τη διεξαγωγή των ευρωεκλογών. Η ακρίβεια, οι αγροτικές αντιδράσεις και οι φοιτητικές διαδηλώσεις, σε συνδυασμό με τις εσωτερικές αντιθέσεις στη «γαλάζια» παράταξη, προκαλούν έντονο πονοκέφαλο στο Μαξίμου.

Σε όλες τις δημοσκοπήσεις που έχουν δει το φως της δημοσιότητας υπάρχει ένας κοινός παρονομαστής, ότι το πρόβλημα της ακρίβειας είναι το μεγαλύτερο ζήτημα που αντιμετωπίζουν τα νοικοκυριά, με αποτέλεσμα ο μήνας να βγαίνει πολύ δύσκολα. Στο Μαξίμου ξέρουν ότι η ακρίβεια έχει γονατίσει μεγάλη μερίδα της κοινωνίας και εάν δεν λάβουν μέτρα, ενδεχομένως να υπάρχει πολύ σημαντική πολιτική φθορά.

Στην εισήγησή του στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου (28/2) ο Κυρ. Μητσοτάκης ξεκίνησε την τοποθέτησή του με το ζήτημα της ακρίβειας, δίχως όμως να προτείνει ουσιαστικές λύσεις, αντιθέτως προχώρησε σε γενικόλογες διατυπώσεις.

Χαρακτηριστικά ανέφερε: «Οπως ξέρετε, εξελίσσεται ήδη εδώ και αρκετούς μήνες μια διαρκής παρέμβαση για να έχουμε ακόμη πιο προσιτές τιμές στο ράφι, καθώς ο πληθωρισμός δείχνει να αντιστέκεται, ειδικά σε κάποια συγκεκριμένα είδη. Οπως ξέρετε, έχουμε ήδη θέσει όριο στο κέρδος των εταιρειών στο παιδικό γάλα, όπου οι αυξήσεις πράγματι ήταν μεγάλες και θα έλεγα και συχνά αδικαιολόγητες και ταυτόχρονα περιορίζουμε κατά 30% τις παροχές των προμηθευτών προς τα σουπερμάρκετ, ώστε η διαφορά αυτή να μπορεί να μετακινηθεί και ως όφελος προς τον καταναλωτή».

Τώρα το κατάλαβαν

Τους προηγούμενους μήνες η κυβέρνηση είχε εξαντλήσει την ανάλυσή της σε ό,τι αφορά το ζήτημα της ακρίβειας στο αφήγημα ότι είναι «εισαγόμενη». Μάλιστα, όταν τα κόμματα της αντιπολίτευσης έλεγαν ότι υπάρχει αισχροκέρδεια σε βασικά αγαθά ο Κυρ. Μητσοτάκης μιλούσε για «λαϊκιστές». Τώρα που η ακρίβεια έχει γίνει μόνιμη συνθήκη το Μαξίμου «αντιλήφθηκε» ότι η κοινωνία «αιμορραγεί» από τις υψηλές τιμές.

Ολα αυτά δεν γίνονται τυχαία, καθώς η ακρίβεια θα ορίσει σε κρίσιμο βαθμό την εκλογική συμπεριφορά των ψηφοφόρων.

«Διαρροές» εκ δεξιών

Μια άλλη συζήτηση με έντονο παρασκηνιακό βάθος στο εσωτερικό της «γαλάζιας» παράταξης είναι και η δημοσκοπική άνοδος κομμάτων που είναι εκ δεξιών της.
Συγκεκριμένα, οι αντιθέσεις που οξύνθηκαν το προηγούμενο διάστημα λόγω του νομοσχεδίου για την ισότητα στον πολιτικό γάμο έχουν προκαλέσει δυσφορία σε ακροδεξιά ακροατήρια της κυβέρνησης, που ενδεχομένως στις επερχόμενες εκλογές να της γυρίσουν την πλάτη.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς έχει ασκήσει δριμεία κριτική στο Μαξίμου για το άνοιγμα στο κέντρο, ενώ από την άλλη το «σύστημα Μητσοτάκη» αναφέρει στα «πολιτικά πηγαδάκια» ότι η ΝΔ δεν είχε πάρει 18% πριν από λίγα χρόνια λόγω του ανοίγματος στο κέντρο, αλλά λόγω της απουσίας του. Ενδεικτικά είναι όσα είχε υποστηρίξει πριν από λίγες εβδομάδες η Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία είχε εκτοξεύσει τα «βέλη» της προς τον Αντ. Σαμαρά. Συγκεκριμένα είχε επισημάνει ότι «όταν κάνεις ανοίγματα και συμβαδίζεις με την κοινωνία, ένα κομμάτι του κόμματος πάντοτε δεν συμφωνεί, διότι μπαίνουν ξένοι μέσα στο κόμμα». Σε ερώτηση εάν το εν λόγω κομμάτι θα αναζητήσει την τύχη του αλλού, η Ντ. Μπακογιάννη σημείωσε ότι «ποτέ δεν την αναζήτησε, εκτός αν εξαιρέσουμε όταν πήραμε το 18%, τη χειρότερη μέρα. Εκείνη τη μέρα το κέντρο είχε φύγει». Σημειώνεται ότι η ΝΔ είχε λάβει 18,8% στις εκλογές του Μαΐου του 2012, με πρόεδρο τον Αντ. Σαμαρά που είχε κερδίσει την Ντ. Μπακογιάννη στην εσωκομματική αναμέτρηση.

Κινήματα

Πέρα από το ζήτημα της ακρίβειας και την όξυνση των εσωτερικών αντιθέσεων, μεγάλη πίεση ασκείται στην κυβέρνηση και από τις κινητοποιήσεις των αγροτών και των φοιτητών. Χαρακτηριστικά, οι αγρότες υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση δεν έχει λάβει ουσιαστικά μέτρα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων τους, με αποτέλεσμα να τίθενται για τους ίδιους ζητήματα επιβίωσης. Από τη μεριά τής κυβέρνησης αναφέρουν ότι «δεν υπάρχουν άλλα δημοσιονομικά περιθώρια» για παρεμβάσεις. Σημειώνεται ότι ο πρωθυπουργός θα συναντήσει εκπροσώπους αγροτών από τη Θεσσαλία στις 11 Μαρτίου.

Παράλληλα, το φοιτητικό κίνημα έχει γιγαντωθεί πανελλαδικά, καθώς δεκάδες χιλιάδες φοιτητές συμμετέχουν στις διαδηλώσεις στις μεγάλες πόλεις. Επίσης, τα κόμματα της προοδευτικής αντιπολίτευσης και πολλοί συνταγματολόγοι θέτουν ζήτημα αντισυνταγματικότητας στο νομοσχέδιο για την ιδιωτικοποίηση της παιδείας. Την ίδια στιγμή δεκάδες χιλιάδες πολίτες κατέβηκαν στους δρόμους για να ζητήσουν δικαιοσύνη για την τραγωδία των Τεμπών, εντείνοντας την πίεση στην κυβέρνηση.

Μαζική αμφισβήτηση

Σε κοινωνικό επίπεδο διαμορφώνονται συνθήκες μαζικής αμφισβήτησης της κυβέρνησης, καθώς μεγάλα κομμάτια της κοινωνίας δυσφορούν από τις πολιτικές του πρωθυπουργού. Τα καμπανάκια έχουν ηχήσει στο Μαξίμου, γι’ αυτό και το επόμενο διάστημα θα γίνουν περιοδείες σε όλη την Ελλάδα. Ο Κυρ. Μητσοτάκης στοχεύει να πάει σε αρκετές περιοχές με στόχο τη συσπείρωση των δεξιών κυρίως ψηφοφόρων.

Διαβάστε επίσης: Κύρτσος: Η ορμπανική εικόνα Μητσοτάκη συμπληρώνεται με την υπόθεση Ασημακοπούλου

Μητσοτάκης για Τέμπη: Αόριστες υποσχέσεις για «τιμωρία ενόχων» αλλά «ακραίες» οι καταγγελίες για μπάζωμα

Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο: «Αδειάζει» τον Μητσοτάκη – Οι αξιολογήσεις της Κομισιόν στερούνται διαφάνειας και τεκμηρίωσης

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter