Η δύναμη της ψήφου μας

Η δύναμη της ψήφου μας

Το απρόσμενο εκλογικό αποτέλεσμα της 21ης Μαΐου με απλή αναλογική αποτύπωσε τη βούληση της κοινωνίας, η οποία κατά την προεκλογική περίοδο παρέμενε αρκετά βουβή και θα έπρεπε –μαζί με άλλα στοιχεία– να είναι ισχυρή ένδειξη ειδικά για τον ΣΥΡΙΖΑ που έχασε τόσο μεγάλο αριθμό ψηφοφόρων. Οι πολίτες με το όπλο της ψήφου επέλεξαν τι θέλουν για το μέλλον τους, το μέλλον της χώρας μας.

Αυτό ήταν ένα σοκ που συντάραξε την κοινωνία, γιατί πάντα ο κυρίαρχος λαός –όπως συνηθίζεται να λέγεται– αποφασίζει και ανεβάζει ή κατεβάζει ή δείχνει την πόρτα της εξόδου. Τα διαφορετικά αυτών των εκλογών ήταν η απλή αναλογική, το πάγιο αίτημα και θέση της Αριστεράς, την οποία νομοθέτησε ο ΣΥΡΙΖΑ όταν ήταν στην κυβέρνηση και έδωσε ελπίδα και ανάσα στους πολίτες που δεν εκπροσωπούνταν για να αποκτήσουν φωνή και αναλογική εκπροσώπηση.

Παρακολουθήσαμε σε αυτές τις εκλογές τη σταδιακή αποδόμηση της απλής αναλογικής από όλα τα μεγάλα κόμματα, ακόμη και από τον ΣΥΡΙΖΑ που τη νομοθέτησε. Η θέση της ΝΔ είναι γνωστή και πάγια και κανείς δεν περίμενε ότι θα άλλαζε, αφού πιστεύει σε αυτοδύναμες κυβερνήσεις γιατί όπως λέει είναι πιο σταθερές και ισχυρές, αλλά ουσιαστικά θέλει πλήρη έλεγχο, ελευθερία κινήσεων και να ασκεί το κυβερνητικό έργο όπως θέλει.

Ο ΣΥΡΙΖΑ μιλούσε για προοδευτική διακυβέρνηση, αλλά δεχόμενος αρνήσεις από τους εν δυνάμει συγκυβερνώντες άλλαξε στάση πηγαίνοντας προς τις κάλπες. Ακούσαμε πολλές δηλώσεις που είχαν να κάνουν με τη νοοτροπία του κόσμου που δεν είναι έτοιμη για την απλή αναλογική και ακολούθως ακούσαμε ότι η ψήφος στα μικρά κόμματα πριμοδοτεί το πρώτο κόμμα ή ακόμη και ότι είναι χαμένη ψήφος.

Βέβαια, την ευθύνη για την καλλιέργεια κουλτούρας και νοοτροπίας την έχουν οι κυβερνήσεις και τα πολιτικά κόμματα και ειδικά για τέτοια θέματα τα οποία είναι παγιωμένα στην αντίληψη του πολίτη.

Κάπως έτσι δυστυχώς βρισκόμαστε ξανά σε προεκλογική περίοδο, μιας και δεν σχηματίστηκε κυβέρνηση, και αυτήν τη φορά θα ψηφίσουμε με ενισχυμένη αναλογική. Η ΝΔ θέλει την αυτοδυναμία, ο ΣΥΡΙΖΑ να ανακάμψει μετά το πρωτοφανές σοκ, το ΠΑΣΟΚ δείχνει να θέλει ακόμη και τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το ΚΚΕ να αυξήσει και άλλο τα ποσοστά του και τα μικρότερα κόμματα παλεύουν να μπουν στη Βουλή και να προσπεράσουν –μαζί με όλα τα άλλα– το αφήγημα της χαμένης ψήφου και της πριμοδότησης του πρώτου κόμματος, που όλο και συχνότερα λέγεται για να επηρεαστεί ο ψηφοφόρος.

Να τονίσω εδώ ότι αν η τόσο μεγάλη απώλεια ψήφων από τον ΣΥΡΙΖΑ επαναληφθεί και στις προσεχείς εκλογές, αφήνει μεγάλα περιθώρια και σε μικρότερα κόμματα της Αριστεράς να μπουν στη Βουλή και αυτό θα επιβεβαιώνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δυστυχώς έχασε και τον ριζοσπαστισμό του, που τον έχει ανάγκη η κοινωνία και ήταν ένα από τα στοιχεία που τον έφεραν στη διακυβέρνηση της χώρας το 2015. Η εκπροσώπηση όλων των πολιτών στη Βουλή είναι δημοκρατία και βλέπουμε όλοι ότι ακόμη και στις ερχόμενες εκλογές με ενισχυμένη αναλογική αυτό που φοβίζει είναι η είσοδος των μικρών κομμάτων στη Βουλή, που μπορεί από τη μία να στερήσουν την αυτοδυναμία από τη ΝΔ και από την άλλη να μειώσουν περισσότερo το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ.

Ως πολίτες έχουμε τη δύναμη της ψήφου μας και ιδανικό θα ήταν να ψηφίζουμε με κριτήριο μόνο τις αξίες και τις αρχές μας. Δεν ξέρω αν γίνεται πάντα και από όλους. Είμαι όμως βέβαιη ότι όλα θα ήταν καλύτερα!

*Η Ευαγγελία Μανιτσούδη είναι εκπαιδευτικός

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter