Η Ελένη Σικελιανός αφηγείται οικογενειακές ιστορίες – Στο Docville την Κυριακή με το Documento

Η Ελένη Σικελιανός αφηγείται οικογενειακές ιστορίες – Στο Docville την Κυριακή με το Documento

Η Αμερικανίδα ποιήτρια, συγγραφέας και καθηγήτρια Ελένη Σικελιανός μιλάει στην Έμυ Ντούρου για τους προγόνους της, Άγγελο Σικελιανό και Εύα Πάλμερ, αλλά και για τη χορεύτρια γιαγιά της Ελένη Παπαμάρκου, με αφορμή την παράσταση «Εσύ, η ζωώδης μηχανή» που ανεβαίνει στο Rabbithole.

Στο 26ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης που θα πραγματοποιηθεί από τις 7 έως και τις 17 Μαρτίου, θα προβληθούν συνολικά  67 ελληνικά μεγάλου και μικρού μήκους ντοκιμαντέρ. Ο Κωνσταντίνος Καϊμάκης μίλησε με την Ελίνα Ψύκου, τον Μπάμπη Μακρίδη και τη Μαριάννα Οικονόμου, τους  δημιουργούς των τριών φιλμ που επιλέχτηκαν για να διαγωνιστούν στο επίσημο διεθνές πρόγραμμα, και μας μιλούν τις βασικές ιδέες που κρύβονται στις ταινίες τους.

«Τα σχολεία γίνονται είτε φυλακές είτε ανοιχτά παράθυρα». Η συγγραφέας Μαρία Παπαγιάννη μιλάει στην Ειρήνη Δρίβα για το πώς ένα βιβλίο μπορεί να αλλάξει τη ζωή μας, με αφορμή την κυκλοφορία του πρόσφατου βιβλίου «Η Διδώ και η μαύρη βίβλος» (εκδ. Πατάκη).

Ο κριτικός θεάτρου Ηρακλής Λογοθέτης γράφει για την παράσταση «Σαλό, 120 μέρες στα Σόδομα» σε σκηνοθεσία Άρη Μπινιάρη, που ανεβαίνει στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ. «Στον Παζολίνι οι εμπνευστές και οι αυτουργοί της θηριωδίας μετρούν τις μέρες τους σ’ ένα ετοιμόρροπο καθεστώς, βάφονται με το αίμα των θυμάτων τους αλλά είναι και οι ίδιοι ετοιμοθάνατοι. Εδώ όμως, από την αρχή ως το τέλος της παράστασης, εμφανίζονται ατσαλάκωτοι σαν να μην εισπνέουν τη θανατίλα που εκπνέουν» τονίζει μεταξύ άλλων.

«Το κίνημα θα έρθει μόνο του, δεν θα μας ρωτήσει» λέει ο Ακύλλας Καραζήσης στην Κατερίνα Αγγελιδάκη, στη συζήτηση που είχαν με αφορμή την πρώτη του σκηνοθεσία στο ΚΘΒΕ στην παράσταση «Οι ληστές» του Φρίντριχ Σίλλερ, που ανεβαίνει στο Βασιλικό Θέατρο (Πλατεία Λευκού Πύργου).

Ο ποιητής και μεταφραστής Γιώργος Μπλάνας έφυγε από τη ζωή στις 18 Φεβρουαρίου σε ηλικία 65 χρόνων. Η Έμυ Ντούρου θυμάται την ημέρα που συναντήθηκαν τον περσινό Ιούνιο με αφορμή την κυκλοφορία του τελευταίου ποιήματός του «Αυτοκρατορία – Κόμμοδου Αντωνίνου Αυγούστου, Τα Εις Μάρκον Αυρήλιον» (εκδ. Μικρή Αρκτος).

Ο Γιώργος-Ίκαρος Μπαμπασάκης γράφει για τον Μήνα Μαύρης Ιστορίας (όπως έχει θεσπιστεί ο Φεβρουάριος). «Η Άντζελα Ντέιβις, για πολλούς από εμάς, αποτέλεσε την αιτία της ενασχόλησής μας με τη Μαύρη Κουλτούρα […] Η Μαύρη Καλλονή, όπως έμελλε να μάθω από την κάτοχο του πόστερ, μια έφηβη θαρραλέα γειτόνισσα στο ισόγειο της πολυκατοικίας όπου μέναμε, στην οδό Κυδωνιών στη Θεσσαλονίκη, δεν ήταν ροκ αστέρι αλλά ακτιβίστρια, κυνηγημένη μάλιστα από το FBI, και άκουγε στο θελκτικό όνομα Άντζελα Υβόν Ντέιβις», σημειώνει.

Ο Αντώνης Μποσκοΐτης άκουσε τους δύο δίσκους με επανεκτελέσεις τραγουδιών του Μίκη Θεοδωράκη και του Χρήστου Λεοντή από την Μαρία Παπαγεωργίου («Αλληλογραφία») και τον Μίλτο Πασχαλίδη («Ήθελα κάτι να σου πω») που κυκλοφόρησαν πρόσφατα.

Η Κατερίνα Αγγελιδάκη είδε και προτείνει τη σειρά  «Μια ημέρα/One Day» του Netfix, η οποία  ξεπέρασε τους 15.000.000 θεατές  σε δύο βδομάδες και εξελίσσεται σε τηλεοπτικό φαινόμενο.

Διαβάστε επίσης:

Η Όλγα Γεροβασίλη απέναντι στον Στέφανο Κασσελάκη για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ

ΣΥΡΙΖΑ: Τετραπλές κάλπες – Η παρέμβαση Τσίπρα και η απάντηση Κασσελάκη

Τριπλή επιβεβαίωση του Documentonews: Άμεσα οι εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ για πρόεδρο και Κεντρική Επιτροπή

Καταιγιστικές εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ: «Υποψήφιος πρόεδρος ο Δ. Τεμπονέρας», λένε συνεργάτες του

Ραγδαίες εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ: Σενάριο για κάλπες σε 2 εβδομάδες

Στέφανος Κασσελάκης: «Βρείτε μου αντίπαλο και πάμε!»

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter