Η επίσκεψη Ερντογάν χωρίζει στα δύο τη Νέα Δημοκρατία

Η επίσκεψη Ερντογάν χωρίζει στα δύο τη Νέα Δημοκρατία

Πυρετώδεις οι προετοιμασίες στο Μαξίμου για την επίσκεψη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Αθήνα. Πρόκειται για ένα γεγονός που έχει αναδείξει με χαρακτηριστικό τρόπο τις έντονες αντιθέσεις και τις διαφορετικές προσεγγίσεις που επικρατούν στο εσωτερικό της ΝΔ.

Διαβάστε επίσης: Επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα: Άλλοι παίζουν στην σκακιέρα και άλλοι παριστάνουν τα πιόνια!

Σαμαράς: «Με τον πειρατή δεν συνομιλείς»

Πριν λίγες μέρες ο «εκφραστής» της δεξιάς πτέρυγας της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνης Σαμαράς φρόντισε να διαφοροποιηθεί με βροντερό τρόπο στους χειρισμούς του Μαξίμου και τάχθηκε κατά της επίσκεψης Ερντογάν. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε σε συνέντευξή του, «όταν δημιουργούν τετελεσμένα εναντίον σου κι ύστερα σου λένε «έλα να τα βρούμε», εσύ απαιτείς πρώτα να πάρουν πίσω τα τετελεσμένα, για να ξεκινήσει ουσιαστικός διάλογος. Αν δεν το κάνεις, αν προσπαθείς να τους «καταπραΰνεις», αυτό λέγεται «κατευνασμός», όπως έχω τονίσει πολλές φορές κι όπως πολύ σωστά υπογράμμισε και ο Κώστας Καραμανλής πριν από λίγες εβδομάδες. Κι ο «κατευνασμός» υπήρξε πάντα πολύ επικίνδυνος. Λέτε λοιπόν, δύο πρώην πρωθυπουργοί της χώρας και δύο πρώην πρόεδροι της Νέας Δημοκρατίας να κάνουμε τόσο λάθος»;

Σήκωσε το γάντι η Ντόρα Μπακογιάννη

Σε αντίθεση με το Μαξίμου που θέλει να ρίξει τους τόνους, η Ντόρα Μπακογιάννη φρόντισε να απαντήσει στον Σαμαρά, υπενθυμίζοντας ότι «κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης Σαμαρά οι επισκέψεις ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία συνεχίστηκαν, οι επαφές του κ. Σαμαρά με τον κ. Ερντογάν στο περιθώριο του ΝΑΤΟ υπήρξαν, άρα όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις ακολουθούν ακριβώς την ίδια πολιτική. Διότι αυτό είναι το εθνικό συμφέρον». 

Οι αιχμές κατά του πρώην πρωθυπουργού συνεχίστηκαν, με τη Ντόρα Μπακογιάννη να προσθέτει πως «είναι εύκολο να λες «όχι» και να κατηγορείς – και δυστυχώς στην Ελλάδα ο υγιής πατριωτισμός πάρα πολλές φορές είναι σε πιο αδύναμη θέση από την πατριδοκαπηλία που «πουλάει» πιο πολύ. Αλλά η πραγματικότητα είναι μία: ότι αυτή είναι μια πολιτική επιβεβλημένη. Η Ελλάδα προσέρχεται με απόλυτη αυτοπεποίθηση και αυτό, το οποίο εκφράζουν κάποιοι αμφισβητώντας τέτοιου είδους συζητήσεις, είναι σαν να μην πιστεύουν στα επιχειρήματα της χώρας μας, σαν να μην πιστεύουν στη δύναμη του διεθνούς δικαίου, σαν να μην πιστεύουν ότι η Ελλάδα είναι σε θέση να διαπραγματευθεί και ταυτόχρονα να έχει μια αμυντική θωράκιση γιατί κάλλιο γαϊδουρόδενε παρά γαϊδουρογύρευε».

Διαβάστε επίσης: O ελληνοτουρκικός διάλογος και η κυβέρνηση Μητσοτάκη

Γραμμή εξομάλυνσης στο εσωτερικό της ΝΔ

Σε σχετική ερώτηση για τις διαφορετικές «γραμμές» που υπάρχουν εντός της Νέας Δημοκρατίας, ο Παύλος Μαρινάκης προσπάθησε να υποβαθμίσει το θέμα σημειώνοντας ότι «δεν υπάρχουν δύο γραμμές μέσα στο κόμμα. Όπως είπα και στην προηγούμενη ενημέρωση, νομίζω ότι προκύπτει ότι είναι συμπαγής και η κυβέρνηση και η ΝΔ. είναι πιο ενωμένη από ποτέ. Έχω απαντήσει για τον πρώην Πρωθυπουργό. Εξέφρασε γνωστές απόψεις του».

Στόχοι και προσδοκίες της κυβέρνησης

Σε αυτό το παζλ των αντιθέσεων, το Μαξίμου στοχεύει στην εξομάλυνση των εντάσεων στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, με τον Παύλο Μαρινάκη να επισημαίνει ότι  η επίσκεψη Ερντογάν «είναι άλλο ένα σημαντικό βήμα στην προσπάθεια των δύο πλευρών να εμπεδωθεί το κλίμα διαλόγου. Είναι δεδομένες οι διαφορές μας. Είναι μία η διαφορά την οποία έχουμε να επιλύσουμε: Ο καθορισμός ΑΟΖ και Υφαλοκρηπίδας, αλλά και πολλά τα υπόλοιπα σημαντικά ζητήματα, τα οποία συζητούνται κατά την φάση αυτή, του διαλόγου. Εμείς προσερχόμαστε στη συζήτηση αυτή, όπως και σε κάθε αντίστοιχη σημαντική συνάντηση, χωρίς καμία διάθεση υποχώρησης στα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Είναι δεδομένες οι διαφωνίες μας, όμως εμείς αυτό που θέλουμε είναι οι διαφωνίες να μην παράγουν κρίσεις».

Διαβάστε σχετικά: Η Νέα Δημοκρατία καπηλεύεται τον «πατριωτισμό» εις βάρος των εθνικών συμφερόντων

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter