Η εθνική γραμμή …αεράμυνας της Χαριλάου Τρικούπη

Η εθνική γραμμή …αεράμυνας της Χαριλάου Τρικούπη

Την πλήρη αποστασιοποίησή της από πάλαι ποτέ «κηλίδες» της διακυβέρνησης του παλιού ΠΑΣΟΚ με επίκεντρο τους αμυντικούς εξοπλισμούς, επιχειρεί συστηματικά εδώ και καιρό η Χαριλάου Τρικούπη. Μάλιστα, η νέα ηγεσία του ΚΙΝΑΛ επιδιώκει με επιθετικό τρόπο να εδραιώσει στην κοινή γνώμη την άποψη ότι πορεύεται χωρίς βαρίδια και ότι εκφράζει χωρίς ενδοιασμό τις θέσεις του για τα ζητήματα συμφωνιών άμυνας με κριτήριο το εθνικό συμφέρον. Η ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη κινείται προβάλλοντας ως κρίσιμους για την εξωτερική πολιτική και την πολιτική άμυνας δυο πυλώνες: από τη μια την αμυντική θωράκιση για την προστασία των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας σε συνδυασμό με την ανάπτυξη εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας και από την άλλη την ευρωπαϊκή διάσταση της προστασίας των ελληνικών συνόρων από την τουρκική επιβουλή. Τόσο η δήλωση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ/Κινήματος Αλλαγής Νίκου Ανδρουλάκη όσο και η τοποθέτηση του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΙΝΑΛ Μιχάλη Κατρίνη, κατά τη συζήτηση στη βουλή για το σχέδιο νόμου του υπουργείου Αμυνας εκπέμπουν την άποψη ότι δεν πρέπει να επαναληφθούν λάθη του παρελθόντος , δείχνοντας τις προηγούμενες κυβερνήσεις και κυρίως την κυβέρνηση της ΝΔ που, κατά το ΚΙΝΑΛ, που δεν συνδύασαν τις όποιες συμφωνίες με ανάπτυξη της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας.

Σε αυτό τον καμβά, ο Νίκος Ανδρουλάκης επεσήμανε σε δήλωσή του, στις 15 Φεβρουαρίου 2022 ότι το ΚΙΝΑΛ στηρίζει τις συμφωνίες για την αγορά των αεροπλάνων Rafale και των φρεγατών Belharra, όπως στήριξε και την Ελληνογαλλική Αμυντική Συμφωνία, για να έχει η χώρα όλα τα μέσα περιφρούρησης των κυριαρχικών της δικαιωμάτων. Για να συμπληρώσει με νόημα: «Δεν πρέπει όμως να επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος. Πρέπει να κάνουμε το επόμενο βήμα και να διαμορφώσουμε τις συνθήκες για την ανάπτυξη της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας με συμπαραγωγές, αλλά και μεταφορά τεχνογνωσίας. Η χώρα οφείλει όχι μόνο να καταναλώνει, αλλά και να παράγει, ώστε να δημιουργήσουμε προστιθέμενη αξία τόσο για την οικονομία μας, όσο και για τις ένοπλες δυνάμεις».

Ταυτόχρονα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, έθεσε για μια ακόμα φορά την ευρωπαϊκή διάσταση των ζητημάτων άμυνας ενώ ανέδειξε τις ευθύνες της ΕΕ στην αντιμετώπιση της επιθετικής τακτικής της Τουρκίας απέναντι στην Ελλάδα, τονίζοντας ότι η προστασία των ελληνικών συνόρων είναι και ευρωπαϊκή υπόθεση. Οπως είπε χαρακτηριστικά «η Ευρώπη θα πρέπει να προστατεύσει τους πολίτες της και τα Κράτη Μέλη της. Είναι αδιανόητο την ίδια ώρα που η Ελλάδα έχει τον υψηλότερο αμυντικό προϋπολογισμό ως ποσοστό του ΑΕΠ στην Ένωση, άλλα ευρωπαϊκά κράτη να συνεχίζουν να εξοπλίζουν την Τουρκία που απειλεί κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2020, έχει ζητήσει την επιβολή εμπάργκο όπλων στην Τουρκία. Έχει έρθει πλέον η ώρα να συζητηθεί το θέμα και στο Συμβούλιο, ώστε όλες οι χώρες να τεθούν προ των ευθυνών τους. Η προστασία των ελληνικών συνόρων δεν είναι μόνο ελληνική υπόθεση, είναι και ευρωπαϊκή υπόθεση». Δεν έχει περάσει ούτε ένα δίμηνο, από τότε που ο Νίκος Ανδρουλάκης, στην προσύνοδο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, πρότεινε να συζητηθεί στο συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ το ζήτημα των κυρώσεων στην Τουρκία, με επιβολή εμπάργκο όπλων.

Στο ίδιο μήκος κύματος από το βήμα της Βουλής (15.2.2022), ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Μιχάλης Κατρίνης ανέπτυξε αναλυτικά τις θέσεις του ΚΙΝΑΛ. Είναι χαρακτηριστικό ότι ανέφρε με έμφαση ότι η Ελλάδα, κάποια στιγμή, θα πρέπει να πάψει να είναι χώρα-πελάτης. Κατηγόρησε την κυβέρνηση Μητσοτάκη για τους χειρισμούς της σημειώνοντας ότι «μια εθνική αμυντική πολιτική προϋποθέτει, στις προμήθειες οπλικών συστημάτων που γίνονται από άλλες χώρες, να υπάρχει και ως αντιστάθμισμα η ενίσχυση της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας. Αυτό σημαίνει ότι κάθε προμήθεια οπλικών συστημάτων πρέπει να συνδυάζεται και με μια παράλληλη συμφωνία εκτέλεσης συγκεκριμένου έργου από την ελληνική αμυντική και ναυπηγική βιομηχανία.»

Παράλληλα, αναφορικά με την επιθετική τακτική της Τουρκίας σημείωσε ότι η χώρα δεν πρέπει να κάνει εκπτώσεις σε εθνικά ζητήματα και να σταθεί απέναντι σε όποιες πιέσεις. «Η Ελλάδα δεν θα αποδεχθεί συστάσεις συμμάχων ή φίλων για την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών. Καμία έκπτωση, καμία υποχώρηση στα εθνικά, κυριαρχικά μας δικαιώματα.», σημείωσε ο Μιχάλης Κατρίνης. Επίσης, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τις συμβάσεις σχετικά με τα Rafale και τις γαλλικές φρεγάτες, θύμισε τη «σχολή σκέψης του Ανδρέα Παπανδρέου» και «τις αρχές μιας συγκροτημένης και δυναμικής εξωτερικής πολιτικής είναι επίκαιρες όσο ποτέ», για μια Ελλάδα που «είναι πιστός σύμμαχος, αλλά δεν είναι δεδομένος όταν απειλούνται εθνικά, κυριαρχικά της δικαιώματα».

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter