Γάζα: Ο υπόλοιπος κόσμος βλέπει την υποκρισία γραμμένη στην απάντηση της Δύσης

Γάζα: Ο υπόλοιπος κόσμος βλέπει την υποκρισία γραμμένη στην απάντηση της Δύσης

Άρθρο της Σόφι Ιν’τ Βελτ και της Φραντσέσκα Ρoμάνα Ντ’ Αντουόνο για το Politico – Και οι δύο υποψήφιες με το Volt Europa

Η ανθρώπινη αντίδρασή μας στη σφαγή της 7ης Οκτωβρίου μας έχει δέσει σε έναν Ισραηλινό πρωθυπουργό που εξυπηρετεί τα προσωπικά του συμφέροντα και εκείνα των περιθωριακών ομάδων στην κυβέρνηση συνασπισμού του.

Η Ευρώπη πρέπει να ενωθεί και να διαμορφώσει μια ενιαία εξωτερική πολιτική που θα θέτει ως προτεραιότητα τον τερματισμό της αιματοχυσίας στη Γάζα. Πρέπει να το πράξει για το καλό χιλιάδων κατοίκων της Γάζας, για το καλό του πολιτικού μέλλοντος τόσο του Ισραήλ όσο και της Παλαιστίνης και – τέλος – για το καλό της ίδιας της Ευρώπης.

Μετά την ανακοίνωση ότι ο επικεφαλής εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) θα ζητούσε εντάλματα σύλληψης για ανώτερους Ισραηλινούς και ηγέτες της Χαμάς, οι Ευρωπαίοι ηγέτες ήταν παντού παρόντες. Και καθώς αυτή η ιλιγγιώδης σειρά αντιδράσεων αφήνει την Ευρώπη σε μεγάλο βαθμό άσχετη με τη σύγκρουση αυτή, δείχνει επίσης την απόλυτη ανάγκη για μια συνεκτική ευρωπαϊκή εξωτερική πολιτική.

Η ΕΕ παίζει ένα επικίνδυνο παιχνίδι, εμμένοντας σε μεγάλο βαθμό σε 27 αναποτελεσματικές εξωτερικές πολιτικές αντί να έχει μια φωνή. Αυτό περιλαμβάνει το θεμελιώδες ζήτημα της αναγνώρισης του παλαιστινιακού κράτους – το οποίο φαίνεται να είναι ένα λογικό βήμα προς μια λύση δύο κρατών, και όμως, δεν υποστηρίζεται από όλες τις χώρες της ΕΕ.

Χάνουμε από τα μάτια μας τι διακυβεύεται: Στην Ουκρανία και τη Γάζα μαίνονται πόλεμοι- πόλεμοι που μαίνονται στην άμεση περιοχή μας. Ξεχάστε ότι η ΕΕ είναι μια παγκόσμια δύναμη, η Ευρώπη θα πάψει να είναι ακόμη και μια περιφερειακή δύναμη αν δεν συμμαζευτεί.

Επιπλέον, αυτές οι συγκρούσεις έχουν τη δυνατότητα να διχάσουν την κοινωνία μας όσο περισσότερο μαίνονται. Και στην πράξη, βλέπουμε ήδη τα πρώτα σημάδια αυτού του γεγονότος.

Οι εντάσεις αυξάνονται στις κοινότητες που αισθάνονται ότι έχουν ένα μερίδιο στη σύγκρουση, και παρατηρείται αύξηση τόσο του αντισημιτισμού όσο και της ισλαμοφοβίας. Οι Εβραίοι στην Ευρώπη συγχέονται με τις πράξεις της ισραηλινής κυβέρνησης, ενώ οι κάτοικοι και οι πολίτες αραβικής καταγωγής καλούνται  επανειλημμένα να καταδικάσουν τη Χαμάς – σαν να έχουν κάποια σχέση με την οργάνωση λόγω καταγωγής. Ως αποτέλεσμα, οι φωνές υπέρ της ειρήνης πνίγονται και ακροδεξιές ομάδες βάζουν διαδηλωτές υπέρ της ειρήνης μαζί με συμπαθούντες της Χαμάς.

Ήρθε η ώρα η Ευρώπη να επιστρέψει στο σπίτι της από τις διακοπές ευθύνης της.

Οι ηγέτες της ΕΕ καταδίκασαν πολύ έντονα την κτηνωδία της σφαγής της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου – δικαίως, ιδίως επειδή ξύπνησε ξανά βαθιά ριζωμένους φόβους και τραυματικές μνήμες στους Ισραηλινούς. Για να μην ξεχνάμε, πάνω από 120 άνθρωποι εξακολουθούν να κρατούνται στη Γάζα. Αλλά μια παρόμοια σθεναρή απάντηση στις βίαιες δηλώσεις που έγιναν από ανώτερους ισραηλινούς πολιτικούς, αρχηγούς του στρατού και εξέχουσες προσωπικότητες απουσίαζε – εκτός από κάποιες εξαιρέσεις. Η αδράνεια έχει μέχρι στιγμής οδηγήσει μόνο σε περισσότερους καλά τεκμηριωμένους βομβαρδισμούς αμάχων, έχει προκαλέσει πείνα και έχει περιορίσει την κρίσιμη βοήθεια.

Βρισκόμαστε τώρα σε ένα σημείο όπου μια αξιόπιστη υπόθεση για γενοκτονία βρίσκεται ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου, καθώς και των εισαγγελέων που εξετάζουν εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στο ΔΠΔ. Αυτά τα όργανα κινούνται με ταχύτητα για την εφαρμογή του διεθνούς δικαίου, ενώ η Ευρώπη – ως η μεγαλύτερη δύναμη στην περιοχή – απουσιάζει.

Η ΕΕ φαίνεται ανίκανη να βρει μια συνεκτική φωνή, ακόμη και αυτή που καταδικάζει τον ανθρώπινο πόνο. Ας ξεκινήσουμε λοιπόν από εκεί και ας αναπτύξουμε μια πραγματικά κοινή εξωτερική πολιτική της ΕΕ που θα βασίζεται σε αυτή τη βασική έννοια.

Υπάρχουν καλά και κακά νέα εδώ. Τα κακά νέα είναι ότι δεν μπορεί κανείς να αναπτύξει μια ολοκληρωμένη κοινή εξωτερική πολιτική από τη μια μέρα στην άλλη. Τα καλά νέα, ωστόσο, είναι ότι ο πήχης έχει τεθεί πολύ χαμηλά. Ακόμα καλύτερα, υπάρχουν κάποιες ακλόνητες κατευθυντήριες γραμμές στις Συνθήκες της ΕΕ, τις οποίες μπορούμε να αρχίσουμε να εφαρμόζουμε από σήμερα. Μπορούμε να ξεκινήσουμε με μια εξωτερική πολιτική -έστω και μετριοπαθή- η οποία να συσπειρώνεται γύρω από ορισμένες από τις πιο θεμελιώδεις αξίες μας: τον σεβασμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και του διεθνούς δικαίου.

Η ανθρωπιά πρέπει να είναι ο μικρότερος κοινός μας παρονομαστής, από τον οποίο θα οικοδομήσουμε αξιοπιστία και πολιτικό κεφάλαιο στην παγκόσμια σκηνή. Διότι, μην γελιέστε, και τα δύο βρίσκονται σε δεινή κατάσταση.

Όλα αυτά πρέπει να ξεκινήσουν με την εφαρμογή σκληρής αγάπης προς την κυβέρνηση του Ισραήλ. Το Γραφείο του Εισαγγελέα του ΔΠΔ κατέστησε σαφές ότι πιστεύει ότι ορισμένες από τις ενέργειες της κυβέρνησης ισοδυναμούν με εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και ότι ο δηλωμένος στόχος της απελευθέρωσης των ομήρων δεν εξυπηρετείται από τη συμπεριφορά του Ισραήλ. Η ανθρώπινη αντίδρασή μας στη σφαγή της 7ης Οκτωβρίου μας έχει αλυσοδέσει σε έναν Ισραηλινό πρωθυπουργό που εξυπηρετεί τα προσωπικά του συμφέροντα και αυτά των περιθωριακών ομάδων της κυβέρνησής του. Και με αυτόν τον τρόπο, έχουμε εγκαταλείψει την αυτονομία μας και την ικανότητά μας να εργαστούμε για την ειρήνη.

Αλλά δεν χρειάζεται να γίνει έτσι. Η ύπαρξη μιας κοινής εξωτερικής πολιτικής βασισμένης στην τήρηση των βασικών αξιών και τη δέσμευση όλων των μερών στο διεθνές δίκαιο θα ξεκλείδωνε αμέσως την παράλυση στην οποία βρισκόμαστε.

Είναι επίσης καιρός για την Ευρώπη να καταλάβει το κοινό, τις προθέσεις. Η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών ψήφισε με συντριπτική πλειοψηφία υπέρ της ενίσχυσης της παλαιστινιακής κρατικής υπόστασης, ενώ η συλλογική Δύση απομονώνεται όλο και περισσότερο, αφού επέλεξε είτε να απέχει είτε να ψηφίσει κατά. Επιπλέον, η ίδια η ψηφοφορία θα ανατραπεί σύντομα πιθανότατα από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ στο οποίο η Δύση υπερεκπροσωπείται.

Μπορεί να διατυπώνουμε κάθε είδους λόγους για τη στάση μας, αλλά, η αλήθεια είναι ότι ο υπόλοιπος κόσμος έχει ήδη διαμορφώσει τη γνώμη του. Βλέπουν την υποκρισία γραμμένη παντού στην αντίδραση της Δύσης.

Αυτό μπορεί να αλλάξει – αν το θέλουμε. Επιστρέφοντας στις βασικές μας αρχές, μπορούμε να διορθώσουμε κάπως αυτή την εικόνα της Ευρώπης. Επικαλεστήκαμε το διεθνές δίκαιο για να επιβεβαιώσουμε το δικαίωμα του Ισραήλ να αμυνθεί απέναντι στις επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου. Τώρα, πρέπει να υποστηρίξουμε το διεθνές δίκαιο όταν πρόκειται για την προστασία των ζωών και του δικαιώματος αυτοδιάθεσης των Παλαιστινίων.

Οι προσπάθειες για κατάπαυση του πυρός και η έναρξη μιας νέας ειρηνευτικής διαδικασίας στην περιοχή πρέπει να γίνουν εμμονή της Ευρώπης. Ακόμη και αν αποτύχαμε μία ή δύο φορές στο παρελθόν, ακόμη και αν αποτύχαμε επί 75 χρόνια, πρέπει να προσπαθήσουμε να το κάνουμε να λειτουργήσει – μέχρι να λειτουργήσει τελικά.

Πηγή: Politico – Gaza: The rest of the world sees hypocrisy written into the West’s response

Διαβάστε επίσης:

Μακρόν και Σολτς συμφωνούν στην ουσία σε ουκρανικές επιθέσεις με δυτικά όπλα εντός της Ρωσίας

Το ΔΝΤ αναθεωρεί προς τα πάνω -στο 5%- το ρυθμό ανάπτυξης της Κίνας

Μεξικό: Πνίγεται στο αίμα η προεκλογική περίοδος – Δολοφόνησαν υποψήφιο με πέντε σφαίρες στο κεφάλι

Ο ρόλος της Αμάλ στο ένταλμα για Νετανιάχου – Συνέλεγε για μήνες στοιχεία και μαρτυρίες για τη γενοκτονία των Παλαιστινίων

Σάλος με τη Νίκι Χέιλι: Έγραψε «αποτελειώστε τους» πάνω σε ισραηλινή οβίδα (Photos)

Πρωθυπουργός από άλλον… πλανήτη – Φέτα που κοστίζει… 6,28 ευρώ ανακάλυψε ο Μητσοτάκης

Τελικός Conference League: Τα εισιτήρια και τα meeting points – Πώς θα πάνε στο γήπεδο οι φίλαθλοι του Ολυμπιακού (Video)

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter