Η φίλη και σύμβουλος του Μητσοτάκη, που έγινε διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ ενώ μετέχει στα Δ.Σ. εταιρειών του Χρηματιστηρίου

Η φίλη και σύμβουλος του Μητσοτάκη, που έγινε διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ ενώ μετέχει στα Δ.Σ. εταιρειών του Χρηματιστηρίου

Πανδημία από «γαλάζιες ακρίδες». Δεν έχουν τέλος οι αποκαλύψεις αναφορικά με στελέχη της Νέας Δημοκρατίας που απομυζούν δημόσιο χρήμα. Τελευταία περίπτωση η διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ Θεανώ Καρποδίνη, η οποία από το 2016 έως το 2019 ήταν αποσπασμένη ως ειδική σύμβουλος στο γραφείο του Κυριάκου Μητσοτάκη. Σύμφωνα με όσα κατήγγειλε μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο Facebook ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παύλος Πολάκης, μολονότι η θέση της διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ διέπεται από καθεστώς πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, η Θεανώ Καρποδίνη εμφανίζεται να συμμετέχει στα Δ.Σ. τριών θυγατρικών εταιρειών του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Διαβάστε επίσης: Αποκάλυψη Πολάκη για νέα «γαλάζια ακρίδα»: Συνεργάτης Μητσοτάκη παίρνει μισθό από ΕΟΠΥΥ και… ιδιωτικές εταιρείες

Η υπόθεση όμως δεν σταματάει εκεί, αφού σύμφωνα με τις καταγγελίες του Π. Πολάκη, η Θεανώ Καρποδίνη εμφανίζεται να διορίστηκε διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ παρότι δεν ήταν από τις πρώτες επιλαχούσες, έπειτα από σχετική διαδικασία που ακολουθήθηκε μέσω ΑΣΕΠ. Ακόμη, ήταν αυτή που επιλέχθηκε να διοριστεί πρόεδρος της επιτροπής ελέγχου του Χρηματιστηρίου, η οποία μεταξύ άλλων αξιολογεί την αποτελεσματικότητα των συστημάτων ελέγχου του Χρηματιστηρίου Αθηνών.  Κι όλα αυτά ενώ η Θεανώ Καρποδίνη είναι σύμφωνα με τον Παύλο Πολάκη φίλη του πρωθυπουργού. Όμορφα.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με ΦΕΚ που δημοσιεύθηκε στις 22 Οκτωβρίου 2020, ανακοινώθηκε πως συστάθηκε μια θέση διοικητή για τον ΕΟΠΥΥ. Όπως ανακοινώθηκε στο επίμαχο ΦΕΚ, «ο διοικητής είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης». Στο ίδιο ΦΕΚ αναγραφόταν ρητώς πως «μέχρι την επιλογή και τον διορισμό του διοικητή, με απόφαση του υπουργού Υγείας ορίζεται προσωρινός διοικητής, ο οποίος ασκεί πλήρως τα καθήκοντα του διοικητή. Η πρώτη διαδικασία πλήρωσης θέσης διοικητή ολοκληρώνεται με απόφαση του υπουργού Υγείας…».

Ο προσωρινός διοικητής του ΕΟΠΥΥ δεν άργησε να βρεθεί. Την αμέσως επόμενη ημέρα, στις 23 Οκτωβρίου 2022, δημοσιεύθηκε νέο ΦΕΚ, βάσει του οποίου ανακοινώθηκε πως η Θεανώ Καρποδίνη διορίστηκε προσωρινή διοικήτρια του ΕΟΠΠΥ. Υπάρχει όμως και χειρότερο. Προκειμένου να διοριστεί ο οριστικός διοικητής του ΕΟΠΥΥ διενεργήθηκε διαγωνιστική διαδικασία μέσω ΑΣΕΠ. Σύμφωνα με το σχετικό πίνακα που δημοσιοποιήθηκε από το υπουργείο Υγείας και ανήρτησε ο Π. Πολάκης, η Θεανώ Καρποδίνη έλαβε την 11η θέση. Στη συνέχεια αναρτήθηκε και νέος πίνακας από το υπουργείο Υγείας όπου η Θεανώ Καρποδίνη εμφανίζεται να έχει αναρριχηθεί στην 8η θέση.

Θα φανταζόταν κανείς ότι λόγω της θέσης που κατέλαβε μέσω της διαγωνιστικής διαδικασίας του ΑΣΕΠ, δεν θα ήταν αυτοί που θα διοριζόταν διοικήτρια του ΑΣΕΠ, καθώς υπήρχαν επτά άτομα που υπερίσχυαν. Μάλιστα, σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας healthreport.gr στις 19 Ιουνίου 2021, «μόνο οι πρώτοι 7 (σ.σ. επιλαχόντες) καλούνται από το ΑΣΕΠ για συνέντευξη ώστε να περάσουν στην επόμενη φάση. Άγνωστο παραμένει εάν κάποιοι εκ των 10 συνυποψηφίων της κ. Καρποδίνη αποχωρήσουν τελικά από τη διαδικασία, αφού δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν στο HealthReport.gr, ότι σύντομα η λίστα θα μικρύνει και η νυν διοικήτρια θα κληθεί για συνέντευξη…».

Η προφητεία της συγκεκριμένης ιστοσελίδας επιβεβαιώθηκε. Τελικά, στις 20 Δεκεμβρίου 2021 η Θεανώ Καρποδίνη ορίστηκε ως μια από τρεις επιλαχούσες για τη θέση της διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ . Και τελικά, στις 22 Ιουνίου 2022 δημοσιεύθηκε ΦΕΚ όπου με υπογραφή του υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη, ανακοινώθηκε ο διορισμός της Θεανώς Καρποδίνη ως διοικήτρια του ΕΟΠΠΥ.

Σύμφωνα με όσα κατήγγειλε ο Π. Πολάκης, «η νυν μη εκτελεστική πρόεδρος και 2η στην ακτάταξη αποσύρθηκε ξαφνικά από τη λίστα για τη διεκδίκηση της θέσης του διοικητή (καπαρώνοντας τη θέση του πρόεδρου) κι έτσι η κυρία (σ.σ. η Θεανώ Καρποδίνη) πλασαρίστηκε τελευταία στους 7. Μετά ξαναήρθε το ΑΣΕΠ με τις δήθεν αδιάβλητες συνεντεύξεις και η κυρία από 7η βγήκε 3η! Ε από τους 3 ο υπουργός διάλεξε την 3η… Ασε δε που και η μοριοδότηση των υποψηφίων έπασχες αφού υπήρχε ταβάνι στη μοριοδότηση της δημόσιας εμπειρίας…».

Η υπόθεση δεν σταματάει εκεί. Το όνομα της Θεανώς Καρποδίνη εμφανίζεται σε τρεις εταιρείες που σχετίζονται με το Χρηματιστήριο Αθηνών. Πιο συγκεκριμένα, η Θεανώ Καρποδίνη είναι ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος στο Δ.Σ. της «Εταιρείας Εκκαθάρισης Συναλλαγών Χρηματιστηρίου Αθηνών Α.Ε.» από τις 8 Μαρτίου 2022 έως και τις 29 Μαΐου 2023. Ακόμη, από τις 2 Ιουνίου 2022 έως και τις 30 Μαΐου 2023 η Θεανώ Καρποδίνη θα αποτελεί ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος στο Δ.Σ. της εταιρείας «Ελληνικά Χρηματιστήρια- Χρηματιστήριο Αθηνών Ανώνυμη Εταιρεία Συμμετοχών». Παράλληλα, από τις 2 Ιουνίου 2022 έως και την 1η Ιουνίου 2025 η Θεανώ Καρποδίνη θα αποτελεί ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος στο Δ.Σ. της εταιρείας «Ελληνικό Κέντρο Αποθετήριο Τίτλων Ανώνυμη Εταιρεία».

Σύμφωνα με έγγραφο της 21ης τακτικής γενικής συνέλευσης του Χρηματιστηρίου Αθηνών που ανήρτησε ο Π. Πολάκης, η ετήσια αμοιβή των μη εκτελεστικών  μελών Δ.Σ., ανέρχεται σε 40.000 ευρώ. Επομένως τίθεται ένα εύλογο ερώτημα: μπορεί η Θεανώ Καρποδίνη να μετέχει στα Δ.Σ. αυτών των τριών εταιρειών και μάλιστα να πληρώνεται γι’ αυτή της τη συμμετοχή; Επιτρέπεται νομικά από τη στιγμή που βάσει νόμου ορίζεται ότι η εργασία του διοικητή του ΕΟΠΠΥ είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης; Κι ακόμη και αν δεν υπάρχει ασυμβίβαστο, δεν υπάρχει ηθικό ζήτημα; Δηλαδή σε πόσες θέσεις –και μάλιστα τόσο βαρύνουσας σημασίας- μπορεί να διοριστεί κάποιος στην Ελλάδα του Κυριάκου Μητσοτάκη; Ειδικά εφόσον έχει υπάρξει σύμβουλός του και φίλη του…

Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως σύμφωνα με πρακτικό της εταιρείας «Ελληνικά Χρηματιστήρια- Χρηματιστήριο Αθηνών Ανώνυμη Εταιρεία Συμμετοχών», η Θεανώ Καρποδίνη ορίστηκε στις 3 Ιουνίου 2022 και πρόεδρος της επιτροπής ελέγχου του Χρηματιστηρίου Αθηνών, η οποία μεταξύ άλλων επιβλέπει την ποιότητα και ακεραιότητα της χρηματοοικονομικής πληροφόρησης και των οικονομικών καταστάσεων, την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας των συστημάτων εσωτερικού ελέγχου και την διαχείριση κινδύνων καθώς και την παρακολούθηση του υποχρεωτικού ελέγχου των ετήσιων και ενοποιημένων οικονομικών καταστάσεων της εταιρείας.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter