H Frontex ερευνάται για απάτη μετά από σύμβαση με ταξιδιωτικό γραφείο

H Frontex ερευνάται για απάτη μετά από σύμβαση με ταξιδιωτικό γραφείο

Η γνωστή Frontex, η υπηρεσία συνόρων της Ε.Ε. ερευνάται για το ενδεχόμενο απάτης μετά από σύμβαση που υπέγραψε με ταξιδιωτικό γραφείο.

Όπως αναφέρεται, η Frontex συνήψε σύμβαση σε πολωνικό ταξιδιωτικό πρακτορείο παρά το ότι γνώριζε ότι βρισκόταν υπό έρευνα από την υπηρεσία καταπολέμησης της απάτης της ΕΕ – μέχρι που ο εκτελεστικός διευθυντής του Hans Leijtens διέκοψε τη συμφωνία, σύμφωνα με έγγραφα που είδαν το Politico και η γερμανική εφημερίδα Welt.

Η συνεργασία της Frontex με το πολωνικό ταξιδιωτικό γραφείο ξεκίνησε το 2019 με μια συμφωνία για την παροχή υπηρεσιών κράτησης ταξιδιών για το θεσμικό όργανο της ΕΕ με έδρα τη Βαρσοβία, Πολωνία, το οποίο φυλάσσει τα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και απασχολεί σχεδόν 3.000 άτομα.

Αυτή η αρχική συνεργασία ανεστάλη όταν ένας ερευνητής οικονομικών εγκλημάτων που εργαζόταν για την Frontex ειδοποίησε το θεσμικό όργανο της ΕΕ για πιθανή απάτη από το ταξιδιωτικό γραφείο.

Οι ισχυρισμοί διαβιβάστηκαν στην υπηρεσία για την καταπολέμηση της απάτης OLAF, η οποία προχώρησε σε έρευνα. Επισημαίνεται πως τόσο η ευρωπαϊκή ιστοσελίδα Politico όσο και η εφημερίδα Welt για νομικούς λόγους δεν κατονομάζουν το τουριστικό γραφείο.

Παρά τις εξελίξεις αυτές ωστόσο, η Frontex προκήρυξε νέο διαγωνισμό τον Δεκέμβριο του 2022 και το 2023 ανατέθηκε νέα σύμβαση στο ίδιο πολωνικό ταξιδιωτικό γραφείο για να βοηθήσει στη διαχείριση των κρατήσεων των ταξιδιών, ενός προϋπολογισμού ύψους 526 εκατομμυρίων ευρώ.

Εσωτερικό έγγραφο της Frontex που εξετάστηκε από τη Welt και το Politico δείχνει ότι η σύμβαση ανατέθηκε επειδή άλλοι πάροχοι που συμμετείχαν στον διαγωνισμό δεν μπορούσαν να προσφέρουν συγκρίσιμες υπηρεσίες. Αλλά το έγγραφο δεν κάνει καμία αναφορά στις έρευνες.

Μόνο όταν η νομική υπηρεσία της Frontex διεξήγαγε τη δική της έρευνα για το ταξιδιωτικό γραφείο και πρότεινε την ανάκληση της σύμβασης τον Νοέμβριο του 2023, ο εκτελεστικός διευθυντής Leijtens υπέγραψε τη λεγόμενη “ανακοίνωση μη έγκρισης”, η οποία ακύρωσε τη σύμβαση καθώς και ολόκληρη τη διαδικασία υποβολής προσφορών.

«Ο δημοσιονομικός κανονισμός [της ΕΕ] μας υποχρεώνει να το κάνουμε αυτό (να ακυρώσουμε τη σύμβαση) όταν οι παρατυπίες είναι κραυγαλέες», αναφέρεται σε ένα από τα εσωτερικά έγγραφα.

Παραμένει ασαφές ποιος στην Frontex πήρε την απόφαση να αναθέσει τη σύμβαση παρά τις συνεχιζόμενες έρευνες και τους ισχυρισμούς για δόλια δραστηριότητα.

Ο Leijtens έγινε εκτελεστικός διευθυντής της Frontex τον Μάρτιο του 2023, διαδεχόμενος τον Fabrice Leggeri, ο οποίος παραιτήθηκε από τον οργανισμό τον Απρίλιο του 2022.

Η Frontex δεν απάντησε σε επανειλημμένα αιτήματα σχολιασμού από το Politico και τη Welt. Το πολωνικό ταξιδιωτικό πρακτορείο αρνήθηκε να σχολιάσει για το άρθρο.

Πηγή: Politico – Frontex rattled by probe into contract with travel agency accused of fraud

Διαβάστε επίσης: 

Διεθνής Αμνηστία: Τρεις ΜΚΟ μηνύουν Ολλανδία και ΕΕ για τη συμφωνία μεταναστευτικών ροών με την Τουρκία

Γάζα: «Καμία πρόοδος στις συνομιλίες για εκεχειρία» λέει η Χαμάς

Λάβρος ο Γιώργος Κύρτσος κατά φον ντερ Λάιεν και Μητσοτάκη για την «επίσκεψη» που δεν έγινε!

ΝΔ: Κρύβουν τα προβλήματα κάτω από το χαλί του συνεδρίου – Επιταχύνεται η πολιτική φθορά της κυβέρνησης

Εγιναν… 41 τα ακίνητα του Κυριάκου Μητσοτάκη

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter