Η Ιαπωνία αποφάσισε τη μεγαλύτερη αύξηση στρατιωτικών δαπανών από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Η Ιαπωνία αποφάσισε τη μεγαλύτερη αύξηση στρατιωτικών δαπανών από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Tη μεγαλύτερη στρατιωτική της δαπάνη από τον Β’  Παγκόσμιο Πόλεμο ενέκρινε την Παρασκευή η Ιαπωνία, με το βλέμμα του Τόκιο να βρίσκεται στραμμένο προς το Πεκίνο, κατονομάζοντάς την Κίνα ως την «μεγαλύτερη στρατηγική πρόκληση» που έχει δει η χώρα.

Ειδικότερα, η Ιαπωνία στοχεύει να διπλασιάσει τις αμυντικές δαπάνες στο 2% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) τα επόμενα πέντε χρόνια, σε μια απόκλιση από τη μεταπολεμική δέσμευσή της να διατηρήσει τις δαπάνες στο 1% του ΑΕΠ.

Σύμφωνα με τις αλλαγές, που περιγράφονται σε τρία έγγραφα, η Ιαπωνία θα αποκτήσει επίσης νέα όπλα που μπορούν να χτυπήσουν εχθρικούς στόχους σε απόσταση 1.000 χιλιομέτρων με πυραύλους που εκτοξεύονται από ξηρά ή θάλασσα, μια κίνηση που ορισμένοι πιστεύουν ότι παραβιάζει το σύνταγμά της που αποκηρύσσει τον πόλεμο.

Η συγκεκριμένη μεταβολή θα καταστήσει την Ιαπωνία την τρίτη μεγαλύτερη δύναμη στον κόσμο στον τομέα της άμυνας μετά τις ΗΠΑ και την Κίνα.

Σημειώνεται πως το άρθρο 9 του συντάγματος της Ιαπωνίας, που καταρτίστηκε από τις αμερικανικές δυνάμεις κατοχής μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, αποκηρύσσει τον πόλεμο και απαγορεύει στην Ιαπωνία να χρησιμοποιήσει βία για την επίλυση διεθνών διαφορών. Ο στρατός της, γνωστός ως δυνάμεις αυτοάμυνας, περιορίζεται σε έναν αυστηρά αμυντικό ρόλο. Ωστόσο, οι επικριτές λένε αυτή η νοοτροπία έχει αφήσει την Ιαπωνία ανεπαρκή για να ανταποκριθεί στις σημερινές απειλές για την ασφάλεια που θέτουν η Κίνα και η Βόρεια Κορέα.

Πηγή: Wall Street Journal, AFP

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter