«Η Ιταλία χωρίς τον Σίλβιο»: Πώς αποχαιρετά ο διεθνής Τύπος τον Μπερλουσκόνι

«Η Ιταλία χωρίς τον Σίλβιο»: Πώς αποχαιρετά ο διεθνής Τύπος τον Μπερλουσκόνι

Στην Ιταλία, η La Repubblica γράφει: «Ο πρώτος λαϊκιστής». Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, τέσσερις φορές πρωθυπουργός, πέθανε τη Δευτέρα το πρωί στο Σαν Ραφαέλε στα 86 του χρόνια. Ήταν καιρό άρρωστος με χρόνια λευχαιμία. Στη La Stampa διαβάζουμε: «Αντίο, καβαλιέρε». Ο Μπερλουσκόνι πέθανε στα 86 του. Διαφωνία για το αν πρέπει να κηρυχθεί εθνικό πένθος. Η Il Messaggero έχει σήμερα κύριο τίτλο: «Το ιταλικό όνειρο». Ο Μπερλουσκόνι έσβησε στο Μιλάνο. Πρωταγωνιστής στην πολιτική, την οικονομία, την τηλεόραση και τον αθλητισμό. Την Τετάρτη η κηδεία δημοσία δαπάνη. Τέλος, η Corriere della Sera: «Η Ιταλία χωρίς τον Μπερλουσκόνι». Πέθανε στο Σαν Ραφαέλε, σε συγκίνηση οι οικείου του. Την Τετάρτη εθνικό προσκύνημα στο Ντουόμο. Ο πρόεδρος Ματαρέλα είπε ότι «άφησε το στίγμα του στην ιστορία της Δημοκρατίας».

Δείτε επίσης: Πέθανε ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι

Στη Γαλλία, η Humanité γράφει: «Πυρηνικά όπλα=146.500 ευρώ το λεπτό». Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει αναβιώσει την πυρηνική απειλή. Τα έξοδα για την υποστήριξη των πυρηνικών όπλων δεν έχουν ποτέ ανέβει σε αυτό το ύψος: 146.500 ευρώ το λεπτό κοστίζουν στα εννιά κράτη που τα διατηρούν. Στη Libération διαβάζουμε: «Σίλβιο Μπερλουσκόνι: ‘επιδειξίας’ και πωλητής». Ο λαϊκιστής Ιταλός πρώην πρωθυπουργός, κεντρική και αμφιλεγόμενη φιγούρα της πολιτικής και των Μέσων, πέθανε τη Δευτέρα στα 86 του χρόνια. Η Le Monde έχει σήμερα τίτλο: «Το Κίεβο εξαπολύει την αντεπίθεση σε πολλά μέτωπα». Η επίθεση των Ουκρανών έχει αρχίσει, ενώ διεξάγεται σε ένα μέτωπο πάνω από 1.000 χιλιόμετρα, από τη Ζαπορίζια μέχρι το Μπαχμούτ. Τέλος, η Le Figaro: «Πανεπιστήμια, διοίκηση, εκδόσεις, Μέσα… Η επίθεση των ακτιβιστών της συμπεριληπτικής γραφής». Το ίδιο περίπλοκη στο γραπτό όσο και στον προφορικό λόγο, αυτή η γραφή παρουσιάστηκε εδώ και 12 χρόνια με κάποια συγκεκριμένα φεμινιστικά κινήματα και είναι όλο και πιο ορατή στην καθημερινότητα.

Στη Γερμανία, η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει: «Σύντροφοι και αντίπαλοι αποτίουν φόρο τιμής στον Σίλβιο Μπερλουσκόνι». Πέθανε ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας. Κρεμλίνο: Βαθιά δυστυχία. Στη Süddeutsche Zeitung διαβάζουμε: «Ο πρώτος στο είδος του». Η εφημερίδα αναφέρεται στο θάνατο του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, πρωτοπόρου των λαϊκιστών σε όλο τον κόσμο. Σαγήνευε συχνά τους Ιταλούς, που σχεδόν πάντα τον συγχωρούσαν. Τέλος, η Die Welt: «Η Κίνα στο δρόμο να γίνει παγκόσμια πυρηνική δύναμη». Οι ΗΠΑ και η Ρωσία παραμένουν οι μεγαλύτερες πυρηνικές δυνάμεις. Όμως το Πεκίνο επεκτείνει το οπλοστάσιό του.

Στις ΗΠΑ, η Wall Street Journal γράφει: «Η μάχη για τον πληθωρισμό και οι φόβοι για την τραπεζική πίστη τραβούν τη Fed σε διαφορετικές κατευθύνσεις». Ο διοικητής της τράπεζας, Τζερόμ Πάουελ, βρίσκεται σε δύσκολη θέση καθώς θέλει να αποφύγει τον πιστωτικό πνιγμό, που καλεί σε χαλαρότερη νομισματική πολιτική, ενώ μάχεται τον υψηλό πληθωρισμό, που απαιτεί το αντίθετο. Οι New York Times έχουν τίτλο: «Ασκήσεις στην Ευρώπη δίνουν το μήνυμα στο Κρεμλίνο». Επίδειξη αεροπορικής δύναμης, με τα πολεμικά παιχνίδια των μελών του ΝΑΤΟ να επιδεικνύουν τις αμυντικές ικανότητες. Στους Financial Times διαβάζουμε: «Θέση ισχύος». Ο Μπερλουσκόνι πεθαίνει στα 86, αφήνοντας μεγάλα ερωτήματα για τον δεξιό συνασπισμό της Μελόνι. Τέλος η Washington Post: «Η υπόθεση του Τραμπ θα δοκιμάσει το Μαϊάμι». Η εμφάνιση του πρώην προέδρου σε δικαστήριο βάζει την πόλη σε επιφυλακή.

Στη Βρετανία, οι Times γράφουν: «Ο πρώην πρωθυπουργός δεν έλαβε ενημέρωση ότι είχε τηρήσει τους κανόνες του κορονοϊού». Επιτροπή απορρίπτει την υπεράσπιση του Τζόνσον, ο οποίος ηθελημένα παραπλάνησε τη Βουλή σχετικά με το σκάνδαλο των κορονοπάρτι. Ο Guardian έχει τίτλο: «Οργή καθώς γυναίκα φυλακίζεται για άμβλωση μετά το επιτρεπόμενο όριο από το νόμο». Η γυναίκα, μητέρα τριών παιδιών, έλαβε χάπια για να τερματίσει την κύηση μετά τις δέκα εβδομάδες που επιτρέπεται. Στον Independent διαβάζουμε: «Ο bunga bunga Μπερλουσκόνι φεύγει από τη σκηνή». Ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας πεθαίνει στα 86 του. Τέλος, η Daily Telegraph: «Χαντ: θα μας βάλω στο μονοπάτι των χαμηλότερων φόρων». Η δυναμική της παραγωγικότητας αυξάνεται ενώ ο Σούνακ πιέζεται να μειώσει τους εταιρικούς φόρους.

Στην Ισπανία, η El País γράφει: «Το Λαϊκό κόμμα και το Vox ετοιμάζουν συμφωνίες για τη διακυβέρνηση 135 δήμων». Το κόμμα του Φεϊχό παραδέχεται ότι δεν θα απορρίψει συνασπισμούς με τους ακροδεξιούς. Παράλληλα, η υπουργός οικονομικών Νάντια Καλβίνιο απαιτεί ντιμπέιτ με τον υπεύθυνο της οικονομίας του Λαϊκού κόμματος. Και η El Mundo: «Το Vox απειλεί το Λαϊκό κόμμα με επαναλαμβανόμενες εκλογές επειδή προσπαθεί να ασκήσει βέτο στους υποψηφίους του». 135 δημοτικά συμβούλια πρέπει να μπουν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης αυτήν την εβδομάδα.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter