Η καλύτερη νέα βιβλιοθήκη του κόσμου είναι η «Gabriel García Márquez» στη Βαρκελώνη

Η καλύτερη νέα βιβλιοθήκη του κόσμου είναι η «Gabriel García Márquez» στη Βαρκελώνη
Πηγή: twitter/@EricKlinenberg

Η βιβλιοθήκη στην περιοχή Sant Martí της Βαρκελώνης, κέρδισε το διεθνές βραβείο για την Καλύτερη Νέα Δημόσια Βιβλιοθήκη του 2023. Η ανακοίνωση έγινε το μεσημέρι της Δευτέρας στην ολλανδική πόλη του Ρότερνταμ, κατά τη διάρκεια του Παγκόσμιου Συνεδρίου για Βιβλιοθήκες που διοργανώνει η Διεθνής Ομοσπονδία Ενώσεων και Ιδρυμάτων Βιβλιοθηκών (IFLA). Ο ανταγωνισμός περιελάμβανε νέες βιβλιοθήκες στις πόλεις Κρσκο (Σλοβενία), Παραμάτα (Αυστραλία) και Σαγκάη (Κίνα).

Η García Márquez, που άνοιξε τον Μάιο του 2022, έχει ενσωματωθεί με έναν επιτυχημένο τρόπο στη δημοφιλή γειτονιά της Λα Βερνέδα, στη Βαρκελώνη. Προσελκύει περισσότερους από χίλιους επισκέπτες την ημέρα και ο διευθυντής του, Νέους Καστεγιάνο, είπε στη δημοτική τηλεόραση, Betevé, τον Ιούνιο, ότι ήταν ιδιαίτερα ενθουσιασμένη τη μέρα που μια γειτόνισσα πήγε στο Sant Martí για να διαβάσει ένα δανεικό βιβλίο από μια άλλη βιβλιοθήκη της πόλης. Η ελκυστικότητα της βιβλιοθήκης έχει γίνει ευρέως αποδεκτή, ενώ σύμφωνα με τα ισπανικά Μέσα έχει ήδη ονομαστεί «το Γκούγκενχαϊμ της Λα Βερνέδα». Η δημιουργία της βιβλιοθήκης ξεκίνησε επίσης μια συζήτηση στα κοινωνικά δίκτυα για το αν θα αποτελέσει καταλύτης για εξευγενισμό (gentrification) της γειτονιάς.

Η βιβλιοθήκη βρίσκεται σε μια γωνιά της δημοφιλούς γειτονιάς Λα Βερνέδα. Στο κτίριο κυριαρχούν τα μεγάλα παράθυρα για να μπαίνει το φυσικό φως, το ξύλο και το λευκό χρώμα, ενώ υπογράφεται από τους αρχιτέκτονες Έλενα Όρτε και Γκιγέρμο Σεβιγιάνο. Ανυψωμένο σε ένα βάθρο και με όγκους που παραπέμπουν σε στοίβες βιβλίων, είναι δομημένο γύρω από μια κεντρική σκάλα. Με χώρους μέσα από τους οποίους διέρχεται το φως και μπορείτε να δείτε τα δέντρα που το περιβάλλουν, το García Márquez ειδικεύεται στη λατινοαμερικανική λογοτεχνία και ξεχωρίζει για το πόσο φιλόξενοι είναι οι χώροι του. Με 3.300 τετραγωνικά μέτρα, η αίσθηση ευρυχωρίας είναι μεγαλύτερη στο εσωτερικό παρά στο εξωτερικό.

Τα γνωστικά πεδία των βιβλίων που φιλοξενούνται μοιράζονται στους τέσσερις ορόφους του: κοινωνική φιλοσοφία στο ισόγειο (όπου υπάρχει αίθριο που διευκολύνει την ανάγνωση, αμφιθέατρο με παιδικό και νεανικό χώρο και στούντιο ραδιοφώνου που προορίζεται για όσους αναζητούν μεγαλύτερη συγκέντρωση.

Η βιβλιοθήκη Gabriel García Márquez, που πήρε το όνομά της από τον κολομβιανό νομπελίστα συγγραφέα που έζησε στη Βαρκελώνη για οκτώ χρόνια, κέρδισε επίσης φέτος και το βραβείο Αρχιτεκτονικής Ciutat de Barcelona.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter