Η κυβέρνηση αφήνει απροστάτευτους τους εργαζόμενους στον τουρισμό

Η κυβέρνηση αφήνει απροστάτευτους τους εργαζόμενους στον τουρισμό

Όλο αυτό το διάστημα η κυβέρνηση «διατυμπανίζει» την τεράστια «επιτυχία» της σχετικά με τα εμβόλια, το «τεράστιο» ποσοστό του πληθυσμού που έχει εμβολιαστεί μέχρι τώρα, καθώς επίσης και το άνοιγμα του τουρισμού.

Βέβαια μέσα σε όλα αυτά, ξέχασε να αναφέρει ότι υπάρχουν χιλιάδες εργαζόμενοι στον κλάδο του τουρισμού, που ούτε έχουν εμβολιαστεί, ούτε μέτρα προστασίας για την υγεία τους έχουν παρθεί.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, αποτελεί ένα ζευγάρι ξενοδόχων από τη Σίφνο, ο Stefano και η Giuliana, οι οποίοι τα τελευταία που βρίσκονται στη χώρα μας και ασχολούνται με τον τουρισμό. Βέβαια, ο Stefano κι η Giuliana είναι πολίτες της ΕΕ, ασφαλισμένοι στην Ιταλία, όπου επιστρέφουν συνήθως κάθε χειμώνα.

Κάτω από τις σημερινές έκτακτες συνθήκες χρειάζονται επειγόντως ελληνικό ΑΜΚΑ για να εμβολιαστούν αλλά και για να προμηθευτούν τα (self) rapid test που επιβάλλονται από το νόμο για τους εργαζόμενους στον τουρισμό.

Περιμένουν ακόμα το εμβόλιο. Και λύση δεν βρίσκεται και σε τρεις εβδομάδες «ανοίγει» επίσημα ο τουρισμός, αλλά οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι στον τουρισμό, που όλο το καλοκαίρι θα έρχονται σε επαφή με εκατοντάδες αγνώστους επισκέπτες, είναι 100% απροστάτευτοι.

Πριν η κυβέρνηση ανοίξει τον τουρισμό, ας το ξανασκέφτει…

Αναλυτικά όλη η ιστορία του Stefano και της Giuliana:

«O Stefano Vicini και η Giuliana Carbonelli ζουν και εργάζονται εδώ και δεκαετίες στην Σίφνο. Κάθε χρόνο μέσω της μικρής επιχείρησής τους ‘Slow Sifnos’ φέρνουν στo νησί μικρά και διακριτικά γκρουπ Ιταλών που γνωρίζουν τα τοπικά προϊόντα και τα πανηγύρια του νησιού, βγαίνουν για περιπάτους στα μονοπάτια, κάνουν μαθήματα αγγειοπλαστικής ή γαστρονομίας.

Τουρισμός με μικρό περιβαλλοντικό και πολιτισμικό αποτύπωμα που ούτε στα όνειρά μας δεν θα τολμούσαμε να φανταστούμε. Από τότε που τους γνώρισα δεν σταματώ να τους είμαι ευγνώμων που αγαπούν και σέβονται αυτό τον τόπο και δεν διανοούνται να καταστρέψουν ούτε μια πέτρα!

Ο Stefano κι η Giuliana είναι πολίτες της ΕΕ, ασφαλισμένοι στην Ιταλία, όπου επιστρέφουν συνήθως κάθε χειμώνα. Στο πλαίσιο της ισόνομης πρόσβασης όλων των πολιτών της ΕΕ στις δομές υγείας των χωρών μελών αυτό δεν τους είχε δημιουργήσει προβλήματα μέχρι σήμερα. Να όμως που κάτω από τις σημερινές έκτακτες συνθήκες χρειάζονται επειγόντως ελληνικό ΑΜΚΑ για να εμβολιαστούν αλλά και για να προμηθευτούν τα (self) rapid test που επιβάλλονται από το νόμο για τους εργαζόμενους στον τουρισμό.

Όπως εύκολα μπορεί να φανταστεί κανείς από τα παραπάνω, ο Stefano και η Giuliana είναι γλυκύτατοι και ευγενικοί άνθρωποι, και όσο εγώ τις προηγούμενες εβδομάδες σήκωνα τον κόσμο στο πόδι με τις διαμαρτυρίες μου για τις καθυστερήσεις με το προσωρινό ΑΜΚΑ και τα εμβόλια, εκείνοι περίμεναν υπομονετικά να βρεθεί λύση.

Περιμένουν ακόμα. Και λύση δεν βρίσκεται και σε τρεις εβδομάδες “ανοίγει” και επίσημα ο τουρισμός —όπου ωραία και σωστά ένα μεγάλο ποσοστό των κατοίκων των νησιών είναι εμβολιασμένοι (μπράβο σε όλους!) αλλά οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι στον τουρισμό, που όλο το καλοκαίρι θα έρχονται σε επαφή με εκατοντάδες αγνώστους επισκέπτες, είναι 100% απροστάτευτοι.

Την ίδια στιγμή που οι εθνικές υποδομές COVID (πόσο μάλλον οι περιορισμένες υποδομές ενός μικρού νησιού) ασθμαίνουν και αγκομαχούν και δεν αντέχουν ούτε ένα ασθενή παραπάνω, ούτε καν σε σκαμνάκι.
Χθες λοιπόν που ως Ελληνίδα του εξωτερικού κλπ εμβολιάστηκα επιτέλους στην Σίφνο με την πρώτη δόση του εμβολίου, περιχαρής και ευγνώμων απέναντι σε όσους με βοήθησαν και υπέστησαν τη γκρίνια και τα νεύρα μου, το ανακοίνωσα στα κοινωνικά δίκτυα.

Κάτω από την ανάρτησή μου ο Stefano έγραψε μεταξύ άλλων τα παρακάτω με τα οποία συμφωνώ μέχρι τελείας: “Αυτό επιβεβαιώνει την ιδέα μου ότι το εμβόλιο δεν θα είναι δικαίωμα αλλά χάρη που ο πρίγκιπας (παραθέτοντας τον Machiavelli τον οποίο όλοι γνωρίζουν) παραχωρεί στους υπηκόους του. […] είναι η πρώτη φορά που διανύουμε 30 χρόνια στη Σίφνο που νιώθουμε σαν ξένοι.

Με κάνει να σκεφτώ: Αν έχουμε μια ασθένεια εδώ στη Σίφνο θα μας ζητήσουν πρώτα το διαβατήριό μας για να ανοίξει την πόρτα της κλινικής; […] Πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα ο εμβολιασμός κατά ηλικία και όχι από εθνικότητα. Μιλάμε για 2 άτομα που δεν είναι 35 ετών αλλά πάνω κάτω τα διπλά. Το εμβόλιο πρέπει να γίνεται σε όλους, αλλά σε όλους χωρίς να ζητά ονόματα, επώνυμα, αριθμούς και αριθμούς.

Αυτό το ξέρω από το ότι εργάστηκα για χρόνια στην καταπολέμηση της εξάπλωσης του HIV. Εάν έπρεπε να ζητήσουμε έγγραφα από όλους τους οποίους έδωσα μια καθαρή σύριγγα και προφυλακτικά, καλά ο ιός HIV θα ήταν πολύ χειρότερος από τον κορονοϊό.

Αγαπητή Ευρωπαϊκή Ένωση ειλικρινά δεν κατανοώ το λόγο που στη συμφωνία διανομής των εμβολίων στις χώρες μέλη δεν συμπεριλήφθηκε μια απλή λακωνική πρόβλεψη: ‘Κάθε χώρα υποχρεούται να εμβολιάσει όσους βρίσκονται στο έδαφός της τη στιγμή του εμβολιασμού. No questions asked.

Και tant pis για τις εθνικιστικές/ρατσιστικές εμμονές των κατά τόπους υπεύθυνων. Για πανδημία πρόκειται, όχι για δεξίωση.
Αγαπητή Ελληνική Κυβέρνηση, ώρες ώρες αναρωτιέμαι τί σκέφτεστε όταν σχεδιάζετε το άνοιγμα του τουρισμού αν δεν μπορείτε να σκεφτείτε τα στοιχειώδη.

Αν δεν μπορούν τα σχέδιά σας να συμπεριλάβουν τους πολίτες της ΕΕ κι άλλων χωρών που επιχειρούν στους τουριστικούς προορισμούς όπως ο Stefano κι Giuliana αλλά και τους χιλιάδες αόρατους,τους χωρίς χαρτιά, εκείνους που τους βλέπουμε μόνο πολύ νωρίς το πρωί ή πολύ αργά τη νύχτα. τις καθαρίστριες, καμαριέρες, τους λαντζέρηδες, τους κόφτες ή τους ψήστες.

Αν δυσκολευόμαστε με την ιδέα πως οι αλλοδαποί εργαζόμενοι δικαιούνται πρόσβαση σε εμβόλια/τεστ όπως όλοι οι Έλληνες χωρίς κ α μ ί α άλλη προϋπόθεση, ας συμφωνήσουμε τουλάχιστον πως τα δικαιούνται όντας κρίσιμο κομμάτι της οικονομίας του τουρισμού».

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter