Η κυβέρνηση κήρυξε το τέλος της «πανδημίας των ανεμβολίαστων» του Μητσοτάκη

Η κυβέρνηση κήρυξε το τέλος της «πανδημίας των ανεμβολίαστων» του Μητσοτάκη

Ούτε δύο ημέρες δεν άντεξε η αισιοδοξία και η «εμπιστοσύνη» στους πολίτες με την οποία επιχείρησε να καλύψει την έλλειψη σχεδιασμού ο πρωθυπουργός στο υπουργικό συμβούλιο της περασμένης Τρίτης. Η κυβέρνηση σύρθηκε στην ανακοίνωση περιοριστικών μέτρων την Πέμπτη, εμμένοντας στη γραμμή της καθυστέρησης ουσιαστικών παρεμβάσεων εξέπεμψαν και στέλνοντας ακόμα ένα προβληματικό μήνυμα καθησυχασμού στους πολίτες με τα μέτρα «σε δύο δόσεις», τα οποία όμως αρκούν για να διαλύσουν το κυβερνητικό αντιεπιστημονικό αφήγημα περί «πανδημίας των ανεμβολίαστων».

Τη δυσκολία της κυβέρνησης και του ίδιου του πρωθυπουργού να ξεφύγει από τις διακηρύξεις του ίδιου του εαυτού του αποκαλύπτουν τα ελλιπή μέτρα που ανακοίνωσε την Πέμπτη ο υπουργός Υγείας. Η επιλογή προώθησης μέτρων σε δόσεις, την ώρα που ευρωπαϊκές χώρες έχουν αυστηρότερα περιοριστικά μέτρα απέναντι στη μετάλλαξη Όμικρον, στοχεύει απλώς στην καθυστέρηση των συνεχών αδειασμάτων του Κυριάκου Μητσοτάκη από την πραγματικότητα.

Οι σημερινές ανακοινώσεις αποκάλυψαν την κενότητα της δημόσιας τοποθέτησης του πρωθυπουργού την περασμένη Τρίτη στο περιθώριο του υπουργικού συμβουλίου, όπου με ευθύνη του η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από την υποχρεωτικότητα rapid test με κόστος στους πολίτες και την παροχή δύο self test στην οποία «πανηγυρικά» κατέληξε. Με το πιο ουσιαστικό μέτρο από αυτά που ανακοίνωσε ο Θάνος Πλεύρης να επικεντρώνεται στην ακύρωση και ματαίωση των μαζικών εορταστικών εκδηλώσεων, η κυβέρνηση επιχείρησε να ξεφύγει από τη δεινή θέση στην οποία βρέθηκε και κατόπιν της διαρροής της εισήγησης της Επιτροπής Ειδικών το απόγευμα της Τετάρτης, η οποία είχε τον χαρακτήρα του επείγοντος.

Στο «πρώτο πακέτο» μέτρων, εκτός της ματαίωσης των μαζικών εκδηλώσεων, περιλαμβάνονται μέτρα που θα μπορούσαν να βρίσκονται ήδη σε ισχύ, όπως η χρήση μάσκας παντού, ή οι συστάσεις για ενισχυμένη χρήση της σε σούπερ μάρκετ ή μέσα μαζικής μεταφοράς. Ωστόσο, τόσο για τα ΜΜΜ όσο και για το Εθνικό Σύστημα Υγείας, εξίσου αξιοσημείωτη ήταν η στάση του υπουργού, που έσπευσε να υποστηρίξει πως η κυβέρνηση έχει κάνει αρκετά για την ενίσχυσή τους, απορρίπτοντας ανακοινώσεις και για τα δύο αυτά σοβαρά πεδία κινδύνου.

Εκείνο που με βεβαιότητα συντελείται με τις σημερινές ανακοινώσεις, και παρά την παρελκυστική «σαλαμοποίησή» τους, είναι η πλήρης ακύρωση της αντιεπιστημονικής θεωρίας περί «πανδημίας των ανεμβολίαστων» που εδώ και μήνες υπερασπίζεται ο Κ. Μητσοτάκης. Με τα μέτρα που ανακοινώθηκαν να αφορούν άπαντες, εμβολιασμένους και μη, αποκαλύπτεται πως οι κυβερνητικές παρεμβάσεις θα πρέπει να στοχεύουν στην προστασία όλων των πολιτών από την νέα μετάλλαξη και δεν αρκεί για την αντιμετώπισή της η στοχοποίηση των -λιγότερων πλέον- ανεμβολίαστων πολιτών.

Η δε προαναγγελία για τα επόμενα μέτρα στις 3 Ιανουαρίου, δηλαδή σε περισσότερες από δέκα ημέρες, εξυπηρετεί μόνο την εξασφάλιση χρόνου στον ίδιο ώστε να εγκαταλείψει πλήρως την προβληματική του αυτή αντιμετώπιση. Άλλωστε, είναι γνωστό από τις πρώτες εβδομάδες της πανδημίας ούτε οι επιστήμονες της Επιτροπής Ειδικών ούτε κανένας άλλος μπορεί με ασφάλεια να προβλέψει την επιδημιολογική κατάσταση της χώρας μετά την πάροδο σχεδόν δύο εβδομάδων.

«Σειρά τώρα έχει η δική μας συμπεριφορά στις γιορτές. Οι χαρούμενες συγκεντρώσεις δεν πρέπει να γίνουν εστίες μετάδοσης πόνου. Άμυνά μας είναι τα τεστ και οι βασικές προφυλάξεις. Και η στάση μας σήμερα θα κρίνει και τις αποφάσεις μας αύριο» ήταν τα λόγια του την περασμένη Τρίτη. Σήμερα αποκαλύφθηκε πως τα δύο «όπλα» του τεστ και των -μέχρι σήμερα- ισχύοντων μέτρων δεν ήταν αρκετά, με την παραδοχή πως θα πρέπει να ακολουθήσουν και άλλα.

Ο Κ. Μητσοτάκης προκύπτει πλέον περικυκλωμένος  από την επέλαση της Όμικρον και από τις μεγάλες ευθύνες των επιλογών του μέχρι σήμερα. Με δεδομένα τα πλήγματα που ο ίδιος κατάφερε και στο προφίλ των επιστημόνων που τον περιβάλλουν, η συνέχεια προβλέπεται ασφυκτική και αδυσώπητη, τόσα για τον ίδιο, όσο κυρίως για τους πολίτες.

Διαβάστε επίσης:

Στον κλοιό της «Όμικρον» αναζητώντας «Σωτήρη» ο Μητσοτάκης

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter