Η κυβέρνηση Μητσοτάκη κρύβεται πίσω από τον όγκο της αλληλογραφίας για την εξαγωγή του Predator στη Μαδαγασκάρη

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη κρύβεται πίσω από τον όγκο της αλληλογραφίας για την εξαγωγή του Predator στη Μαδαγασκάρη

Στο απόγειο της ανευθυνότητας έφτασε το Μέγαρο Μαξίμου στην προσπάθειά του να δικαιολογηθεί απέναντι στην αποκάλυψη του Documento πως οι άδειες του υπουργείου Εξωτερικών στην εταιρία Intellexa για την εξαγωγή του Predator δόθηκαν εν γνώση του πρωθυπουργού, καθώς ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου επικαλέστηκε «κάποια εκατοντάδες έγγραφα» που φτάνουν στο πρωθυπουργικό γραφείο, μεταξύ των οποίων και τα επίμαχα που καίνε τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για το παράνομο λογισμικό.

Σημειώνεται πως πιάνοντας το νήμα από την αποκάλυψη των New York Times, τη Δευτέρα το documentonews.gr αποκάλυψε έγγραφο απόφασης της 23ης Ιουλίου του 2019, σύμφωνα με το οποίο η αλληλογραφία από τις διευθύνσεις Α,Β,Γ, Δ και Ε του υπουργείου Εξωτερικών διαβιβαζόταν και στο γραφείο του πρωθυπουργού στο Μέγαρο Μαξίμου. Ως εκ τούτου, τα έγγραφα της Β6 Διεύθυνσης του ΥΠΕΞ που είχαν σχέση με την εξαγωγή του Predator στη Μαδαγασκάρη ήταν σε γνώση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Υπενθυμίζεται πως, όπως αποκάλυψαν οι «New York Times», το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών (ΥΠΕΞ) –συγκεκριμένα, ο γγ Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας Γιάννης Σμυρλής– αδειοδότησε την εταιρεία Intellexa να εξαγάγει το κακόβουλο λογισμικό Predator στη Μαδαγασκάρη στις 15 Νοεμβρίου 2021.

«Σήμερα το πρωί το Documento αποκάλυψε ότι από τις 23 Ιουλίου του 2019 ολόκληρη η αλληλογραφία από τις διευθύνσεις τις σχετικές του ΥΠΕΞ, και της διεύθυνσης που έδωσε την άδεια, διαβιβάζονταν και στο γραφείο του πρωθυπουργού στο Μέγαρο Μαξίμου. Συνεπώς θα πρέπει μέσω της αλληλογραφίας να έχει ενημερωθεί ο πρωθυπουργός για τη σχετική άδεια στην Intellexa. Είναι κάτι που είναι σε γνώση σας; Το ψάχνετε;» ρωτήσαμε τον Γιάννη Οικονόμου, με τον εκπρόσωπο του Μαξίμου να ψάχνει καταφύγιο στην… πολλή χαρτούρα που φτάνει στο διπλωματικό γραφείο του πρωθυπουργού.

«Αν πρόλαβα να δω καλά, γιατί ήταν λίγο πριν το briefing, αναφέρεστε σε μία απόφαση που λέει ότι κάποια εκατοντάδες έγγραφα που οι υπηρεσίες τα θεωρούν ότι πρέπει να έχουν από μία διαβάθμιση και πάνω, κοινοποιούνται σε διάφορα επίπεδα, ανάμεσα σε αυτά και στο διπλωματικό γραφείο του πρωθυπουργού. Μιλάμε για εκατοντάδες έγγραφα πολύ συχνά. Οπότε αυτό από μόνο του απαντά στο ερώτημά σας» δηλώνει ανερυθρίαστα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, επιχειρώντας προκλητικά να κρύψει τις ευθύνες του Μεγάρου Μαξίμου πίσω από τα «εκατοντάδες έγγραφα» που φτάνουν στο γραφείο του πρωθυπουργού.

«Δεν ξέρω καν ποια είναι τα έγγραφα της διαβάθμισης» επικαλείται στη συνέχεια την άγνοιά του, και συνεχίζει σφυρηλατώντας ένα -ομολογουμένως πρωτοφανές- επιχείρημα ελλείμματος ενημέρωσης από τον εντυπωσιακό συγκεντρωτισμό του επιτελικού κράτους.

«Και βεβαίως όταν μιλάμε για εκατοντάδες έγγραφα στο διπλωματικό γραφείο του πρωθυπουργού, η αξιολόγηση που γίνεται αφορά τα διάφορα επίπεδα, ανάλογα με το τι συμβαίνει σε κάθε χρονική στιγμή. Επαναλαμβάνω τώρα, αυτό ήταν μια περίπτωση του Νοεμβρίου του 2021, που αφορούσε μία συγκεκριμένα διαδικασία που ακολουθούνταν για την άδεια εξαγωγής προϊόντων. Συμπεριλαμβάνει, είναι τα λεγόμενα διττά προϊόντα» αναφέρει στη συνέχεια ο εκπρόσωπος του πρωθυπουργού, δείχνοντας στο τέλος την… ΕΔΕ που θα κάνει το ΥΠΕΞ και θα φωτίσει και αυτή την υπόθεση.

«Αλλά η ΕΔΕ που βρίσκεται σε εξέλιξη θα μας απαντήσει σε όλα τα ζητήματα σε ότι αφορά το συγκεκριμένο θέμα» καταλήγει ο Γ. Οικονόμου.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος καταφέρνει όχι μόνο να μην διαψεύσει την ενημέρωση του πρωθυπουργικού γραφείου για την έγκριση των αδειών της Intellexa, αλλά να δηλώσει για μία ακόμα φορά την ανεπάρκεια του Μεγάρου Μαξίμου να ελέγξει τις καταστάσεις, παρότι ο ίδιος ο Κυρ. Μητσοτάκης έχει από την πρώτη στιγμή να επανδρώσει το πρωθυπουργικό γραφείο με έναν μικρό στρατό μετακλητών υπαλλήλων εκατοντάδων ατόμων.

Διαβάστε επίσης:

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιβεβαιώνει τις αποκαλύψεις για τις υποκλοπές, αλλά δεν απολογείται για τις συκοφαντίες κατά Documento

Επί δύο χρόνια παρακολουθείτο από την ΕΥΠ ο «στόχος 5046c Κωστής Χατζηδάκης»

Μέχρι και το ΕΛΚ «αδειάζει» Μητσοτάκη: Η ελληνική κυβέρνηση πίσω από τις παρακολουθήσεις του Predator

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter