Η Μαλαισία απαγορεύει σε ισραηλινή ναυτιλιακή να «δέσει» στα λιμάνια της

Η Μαλαισία απαγορεύει σε ισραηλινή ναυτιλιακή να «δέσει» στα λιμάνια της

Η κυβέρνηση της Μαλαισίας αποφάσισε να απαγορεύσει στα πλοία της ναυτιλιακής εταιρείας ZIM, με έδρα το Ισραήλ, να ελλιμενίζονται σε οποιοδήποτε λιμάνι της χώρας. Τα κυριότερα λιμάνια της χώρας, Κλανγκ και Ταντζούνγκ Πελέπας, είναι το 12ο και το 19ο –αντίστοιχα- μεγαλύτερο λιμάνι εμπορευματοκιβωτίων στον κόσμο.

Απάντηση στις ενέργειες του Ισραήλ

Ο πρωθυπουργός Ανουάρ Ιμπραήμ δήλωσε ότι το υπουργείο Μεταφορών θα αναλάβει δράση επιβάλλοντας μόνιμη απαγόρευση στην εταιρεία, η οποία θα τεθεί σε ισχύ αμέσως. «Αυτός ο περιορισμός είναι μια απάντηση στις ενέργειες του Ισραήλ που αγνοούν τις βασικές ανθρωπιστικές αρχές και παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο μέσω συνεχών σφαγών και θηριωδιών εναντίον Παλαιστινίων πολιτών», ανέφερε σε δήλωσή του. Πρόσθεσε ότι το υπουργικό συμβούλιο είχε αρχίσει να επιτρέπει στα πλοία της ZIM να ελλιμενίζονται στη Μαλαισία το 2002. 

Ωστόσο, η κυβέρνηση αποφάσισε να ακυρώσει όλες τις αποφάσεις που ελήφθησαν από προηγούμενες κυβερνήσεις σχετικά με αυτό το θέμα. Ο Ανουάρ ανέφερε ότι η κυβέρνηση αποφάσισε επίσης να απαγορεύσει στα πλοία που φέρουν τη σημαία του Ισραήλ να ελλιμενίζονται στα λιμάνια της χώρας. Οποιαδήποτε πλοία κατευθύνονται προς το Ισραήλ απαγορεύεται επίσης να φορτώνουν στα λιμάνια της Μαλαισίας. «Και οι δύο αυτές απαγορεύσεις τίθενται σε ισχύ αμέσως», υπογράμμισε. «Η Μαλαισία είναι πεπεισμένη ότι αυτές οι αποφάσεις δεν θα επηρεάσουν αρνητικά τις εμπορικές δραστηριότητες της χώρας», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Νίκη του κινήματος

Τη Δευτέρα, το BDS Malaysia, το τοπικό παρακλάδι ενός κινήματος που προωθεί μποϊκοτάζ κατά των ισραηλινών συμφερόντων, ζήτησε από την κυβέρνηση να απαγορεύσει τα πλοία ισραηλινής ιδιοκτησίας, συμπεριλαμβανομένων αυτών που ανήκουν στη ZIM, να ελλιμενίζονται στη Μαλαισία.

«Δεδομένου ότι ανήκουν σε μια ισραηλινή εταιρεία, δεν θα πρέπει να τους επιτραπεί να ελλιμενιστούν στη Μαλαισία, επειδή η πολιτική της κυβέρνησης είναι να μην έχει εμπορικές σχέσεις με το Ισραήλ», ανέφερε σε ανάρτηση στο Instagram.

Το BDS Malaysia προέτρεψε επίσης το υπουργείο Μεταφορών να δώσει αμέσως οδηγίες στην Αρχή του λιμανιού Κλανγκ να απορρίψει τον ελλιμενισμό ενός σκάφους ιδιοκτησίας ZIM που είχε προγραμματιστεί να φτάσει στο Westports στις 26 Δεκεμβρίου.

«Η αποτυχία να το κάνει σημαίνει ότι η κυβέρνηση της Μαλαισίας δεν παίρνει στα σοβαρά να σταματήσει τις φρικαλεότητες που διαπράττει το σιωνιστικό καθεστώς εναντίον των Παλαιστινίων στη Γάζα και στη Δυτική Όχθη», ανέφερε. 

 

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter