Η μεγάλη ανατροπή: 5+3 χαστούκια για τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Η μεγάλη ανατροπή: 5+3 χαστούκια για τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Η καθολική ήττα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη προσωπικά και βέβαια της νεοφιλελεύθερης Νέας Δημοκρατίας αποτελεί το πρώτο ουσιαστικό μεγάλο πλήγμα μιας παράταξης που έως σήμερα πολιτευόταν με αλαζονεία και συχνά εξωθεσμικά.

Στην πράξη ερμηνεύει επίσης το μεγάλο εκνευρισμό των στελεχών της κυβέρνησης και του ίδιου του πρωθυπουργού οι οποίοι τις τελευταίες ημέρες προχώρησαν σε κάθε είδους εκβιασμό για να εκμαιεύσουν ένα θετικό αποτέλεσμα.

Οι συνεχείς εκβιασμοί του Άδωνη Γεωργιάδη, του Λευτέρη Αυγενάκη -με αφορμή την απορρόφηση κονδυλίων- αλλά και ο εκβιασμός από τον ίδιο τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Παύλο Μαρινάκη προς όσους υποψήφιους δημάρχους στηρίζουν την Παλαιστίνη προφανώς είχαν ως αφορμή την εικόνα που είχε η κυβέρνηση για πλήρη αποδοκιμασία στον β΄γύρο των Αυτοδιοικητικών Εκλογών όσων στηρίχτηκαν από την κυβέρνηση.

Πρόκειται για την μεγαλύτερη πολιτική ήττα του Κυριάκου Μητσοτάκη από την πρώτη του νίκη το 2019 ενώ κατά τη διάρκεια των χρόνων αυτών πορεύτηκε αδιαφορώντας για την κοινωνία, την οικονομία και την ανάπτυξη. Πάνω από τέσσερα χρόνια καταστροφής της χώρας, εικονικής πραγματικότητας και προπαγάνδας.

Οι τρεις μεγάλοι Δήμοι της χώρας: Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα πέρασαν στην αντιπολίτευση.

Συγκεκριμένα, συνετρίβη ο Κώστας Μπακογιάννης στην Αθήνα παρά το υψηλό ποσοστό του πρώτου γύρου. Στη Θεσσαλονίκη επίσης συνετρίβη ο εκλεκτός της ΝΔ. Κωνσταντίνος Ζέρβας ενώ το τρίπτυχο συμπληρώθηκε με τη σημαντική νίκη του Κωνσταντίνου Πελεκίδη που τόσο προσπάθησαν να υπονομεύσουν στην Πάτρα.

Να επισημάνουμε και το Δήμο Χαλανδρίου με τον Σίμο Ρούσσο τον οποίο η κυβέρνηση αντιπάλεψε με όλα τα μέσα.

Από τις 6 μεγάλες περιφέρειες, τουλάχιστον οι πέντε πέρασαν στην αντιπολίτευση ή σε άτομα-αντάρτες της Ν.Δ.

Να σημειωθεί πως πέραν αυτών το ΚΚΕ πήρε πέντε Δήμους: Πετρούπολης, Καισαριανής, Χαϊδαρίου, Τυρνάβου και Πάτρας.

Η επόμενη ημέρα έρχεται σε ένα πλήρως αλλαγμένο πολιτικό σκηνικό.

Δεν πρόκειται για ένα καμπανάκι προς την κυβέρνηση αλλά για μία πλήρη ανατροπή, αφού ακόμα και η αποχή, τουλάχιστον σε μια σημαντική έκταση, μεταφράζεται ως μια στάση κριτικής και καταψήφισης των πολιτών προς την κυβέρνηση, αρνούμενοι στην ουσία οι πολίτες να υπερψηφίσουν τους κυβερνητικούς υποψηφίους.

Στην ουσία ο στόχος της αντιπολίτευσης για μείωση της αποχής ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι των προοδευτικών κομμάτων επετεύχθη ως ένα βαθμό, όχι μόνον από τη μεταφορά ψήφων αλλά και από την αποχή εκείνων που κατά τον πρώτο γύρο δεν ψήφισαν «θερμά» τους κυβερνητικούς αξιωματούχους.

Η επόμενη ημέρα δεν είναι η ίδια.

Οι σημερινές εκλογές αποτελούν ένα ηχηρό «χαστούκι» για το καθεστώς Μητσοτάκη.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter