Η Μενδώνη αψηφά το επιτελικό κράτος Μητσοτάκη

Η Μενδώνη αψηφά το επιτελικό κράτος Μητσοτάκη

Τι και αν «σημαία» της διακυβέρνησης Μητσοτάκη είναι το περιβόητο επιτελικό κράτος; Η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη δεν φαίνεται να το συμμερίζεται.

Στις 7 Φεβρουαρίου 2020 ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης απέστειλε οδηγίες προς τα γραφεία υπουργών και υφυπουργών της κυβέρνησης. Οι οδηγίες αφορούσαν στην «εφαρμογή του άρθρου 109 του ν. 4622/2019 (Α’ 133) σχετικά με την αρμοδιότητα των Προϊσταμένων Γενικών Διευθύνσεων των Υπουργείων για την τελική υπογραφή ατομικών διοικητικών πράξεων», του περιβόητου νομοσχεδίου για το επιτελικό κράτος που ψηφίστηκε τον περασμένο Ιούλιο.

Οι οδηγίες Γεραπετρίτη προέβλεπαν μεταξύ άλλων πως ατομικές και διοικητικές πράξεις «ανατίθενται απευθείας, στους Προϊσταμένους των Γενικών Διευθύνσεων του οικείου Υπουργείου, οι οποίοι επιλέγονται και τοποθετούνται σύμφωνα με τις διατάξεις του υπαλληλικού Κώδικα».

Μία μέρα μετά ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στις αλλαγές αυτές στη δημόσια διοίκηση.

«Κάθε πράξη από τις 8 Φεβρουαρίου, απομακρύνεται επιτέλους από τα υπουργικά γραφεία και ανατίθεται στους λειτουργούς της δημόσιας διοίκησης», ανέφερε ο πρωθυπουργός συμπλήρωσε ότι «αποκαθίσταται η ισορροπία της ίδιας της δημόσιας λειτουργίας», καθώς επίσης και ότι «σε μεγάλο βαθμό αδρανοποιείται το παλιό πελατειακό σύστημα, στερώντας εξουσίες από τις κορυφές των χαρτοφυλακίων, ανακόπτοντας συνεπώς και τις αναφορές των πολιτών προς αυτές» αλλά και πως «απομακρύνεται ουσιαστικά κάθε πολιτική παρέμβαση στη διοίκηση, εμπιστευόμενη την τελευταία να υπηρετήσει το δημόσιο συμφέρον, όπως τελικά επιτάσσει η ίδια η αποστολή της».

Οι μη αρεστοί μετακινούνται

Παρά τις οδηγίες Γεραπετρίτη, η Λίνα Μενδώνη φρόντισε δύο ημέρες πριν αποσταλούν να αλλάξει τους Διευθυντές Υπηρεσιών που δεν της ήταν αρεστοί, σύμφωνα με πληροφορίες του documentonews.gr. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η μετακίνηση της Αγγελικής Σγούρα από τη Διεύθυνση Διαχείρισης Ανθρώπινου Δυναμικού της Γ.Δ.Δ.Υ.Η.Δ. στη Διεύθυνση Καλλιτεχνικής Εκπαίδευσης της Γ.Δ.Σ.Π, με απόφαση της Λίνας Μενδώνη. Πρόκειται για μία υπάλληλο η οποία είχε τοποθετηθεί στη θέση αυτή έπειτα μέσω των διαδικασιών που προβλέπονται από το Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού.

Η κυρία Σγούρα απέστειλε μάλιστα ανοιχτή επιστολή προς την Πρόεδρο του Πανελλήνιου Συλλόγου ΠΕ Διοικητικών ΥΠΠΟΑ, Αγγελική Παπανδρέου, με την οποία ενημερώνει για τη μετακίνηση της με απόφαση της κυρίας Μενδώνη. Με την επιστολή η κυρία Σγούρα ζητούσε μάλιστα από την πρόεδρο να πάρει θέση. Τη μετακίνηση της κυρίας Σγούρα κατήγγειλε επίσης σε ανακοίνωσή του και ο Ενιαίος Σύλλογος Υπαλλήλων ΥΠΠΟ Αττικής Στερεάς και Νήσων.

Μάλιστα σύμφωνα με τις ίδιες πηγές οι Γενικοί Διευθυντές του υπουργείου Πολιτισμού είχαν λάβει προφορικές εντολές να μην εφαρμόζουν οι ίδιοι την τελική υπογραφή ατομικών διοικητικών πράξεων αλλά να τις προωθούν στο υπουργικό γραφείο. Όλα αυτά φέρονται επίσης να έχουν προκαλέσει στο υπουργείο ένα απίστευτο διοικητικό αλαλούμ με έγγραφα να πηγαινοέρχονται, αποφάσεις που έχουν εκδοθεί από Γενικούς Διευθυντές να ανακαλούνται και πλήθος φακέλων να στοιβάζονται στις υπηρεσίες.

Διαβάστε επίσης

Αντιδράσεις για «αυθαίρετες καρατομήσεις – μετακινήσεις» στο υπουργείο Πολιτισμού

Διώξεις στους μη αρεστούς της Μενδώνη στο υπουργείο Πολιτισμού

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter