Η Μόσχα κατηγορεί την Ουκρανία για το χτύπημα στον πυρηνικό σταθμό Ζαπορίζια – Αντιδρά η IAEA

Η Μόσχα κατηγορεί την Ουκρανία για το χτύπημα στον πυρηνικό σταθμό Ζαπορίζια – Αντιδρά η IAEA

Την Ουκρανία έδειξε εκ νέου ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, σχετικά με τις επιθέσεις εναντίον του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια, χαρακτηρίζοντάς τις «πολύ επικίνδυνες».

Η Ρωσία δήλωσε ότι η Ουκρανία χτύπησε τρεις φορές τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια που ελέγχεται από τις ρωσικές δυνάμεις και απαίτησε από τη Δύση να απαντήσει. Το Κίεβο επισήμως υποστήριξε ότι δεν είχε καμία σχέση με τις επιθέσεις.

Ανώτερος αξιωματούχος των ουκρανικών μυστικών υπηρεσιών αρνήθηκε τις κατηγορίες της Ρωσίας. Ο Αντρίι Γιούσοφ, ο εκπρόσωπος της υπηρεσίας στρατιωτικών πληροφοριών της Ουκρανίας υποστήριξε ότι δεν υπήρξε καμία επίθεση και ότι οι ρωσικές δυνάμεις συνήθως κατασκευάζουν χτυπήματα στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια.

Ωστόσο, τα χτυπήματα αυτή τη φορά επιβεβαιώθηκαν από την υπηρεσία ατομικής επιτήρησης του ΟΗΕ, η οποία όμως απέφυγε να αποδώσει την ευθύνη για την επίθεση σε καμία από τις δύο πλευρές.

Το εργοστάσιο έχει επανειλημμένα βρεθεί σε διασταυρούμενα πυρά από τότε που η Ρωσία ξεκίνησε την πλήρους κλίμακας εισβολή της στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022 και κατέλαβε τις εγκαταστάσεις λίγο αργότερα.

Οι έξι πυρηνικοί αντιδραστήρες που βρίσκονται στο εργοτάξιο έχουν κλείσει εδώ και μήνες, αλλά εξακολουθεί να χρειάζεται ρεύμα και εξειδικευμένο προσωπικό για τη λειτουργία κρίσιμων συστημάτων ψύξης και άλλων μέτρων ασφαλείας.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), Ραφαέλ Μαριάνο Γκρόσι, καταδίκασε την επίθεση μη επανδρωμένου αεροσκάφους σε έναν από τους έξι πυρηνικούς αντιδραστήρες του πυρηνικού σταθμού. «Αυτό δεν μπορεί να συμβεί», έγραψε ο Γκρόσι σε ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενώ πρόσθεσε πως «Κανείς δεν μπορεί να επωφεληθεί ή να αποκτήσει οποιοδήποτε στρατιωτικό ή πολιτικό πλεονέκτημα από επιθέσεις κατά πυρηνικών εγκαταστάσεων. Αυτό δεν μπορεί να γίνει».

Διαβάστε επίσης:

Απομνημονεύματα Σόιμπλε: Τι γράφει για την ελληνική κρίση

H Frontex ερευνάται για απάτη μετά από σύμβαση με ταξιδιωτικό γραφείο

Washington Post: «Μυστικό σχέδιο από τον Τραμπ για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία»

Γάζα: «Καμία πρόοδος στις συνομιλίες για εκεχειρία» λέει η Χαμάς

Διεθνής Αμνηστία: Τρεις ΜΚΟ μηνύουν Ολλανδία και ΕΕ για τη συμφωνία μεταναστευτικών ροών με την Τουρκία

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter