Η παραδοχή για ψηφοθηρικές αποζημιώσεις στους πληγέντες της Ηλείας καρατόμησε τον Λιβανό

Η παραδοχή για ψηφοθηρικές αποζημιώσεις στους πληγέντες της Ηλείας καρατόμησε τον Λιβανό

Την καρατόμηση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης από το Μέγαρο Μαξίμου με συνοπτικές διαδικασίες έφερε η «ομολογία» του ίδιου και του άλλοτε υφυπουργού Οικονομίας και Οικονομικών της κυβέρνησης Καραμανλή, για τα όσα έλαβαν χώρα το 2007 μετά τις φωτιές που κατέκαψαν στην Ηλεία, με τους δύο άνδρες να ομονοούν πως τότε «είχαμε κατέβει κάτω με τσάντες» και μοίραζαν χρήματα σε όλους.

Στην άμεση αποπομπή του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σπήλιου Λιβανού αναγκάστηκε να προχωρήσει σχεδόν… ακαριαία το Μέγαρο Μαξίμου, μετά τη δημοσιοποίηση διαλόγου που είχε ο υπουργός με τον δήμαρχο της Σπάρτης, Πέτρο Δούκα, για τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση Καραμανλή προχώρησε σε αποζημιώσεις για τις καταστροφικές πυρκαγιές της Ηλείας, το καλοκαίρι του 2007.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός βρέθηκε στις 2 Φεβρουαρίου σε σύσκεψη στη Σπάρτη για τις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ στους πληγέντες από τον παγετό, η οποία και μεταδόθηκε μέσα facebook από την ιστοσελίδα lakones.  Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, τον λόγο πήρε ο δήμαρχος Σπάρτης, Πέτρος Δούκας, που επί κυβερνήσεως Καραμανλή το 2007 διετέλεσε υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, επιλέγοντας να αναφερθεί στις αποζημιώσεις εκείνης της περιόδου για τις φωτιές στην Ηλεία, οι οποίες κόστισαν και τη ζωή σε 49 ανθρώπους.

«Όταν σου πει για τα θέματα αποζημιώσεων για τον παγετό, όπως θυμάσαι είχαμε πάει στην Ηλεία στις φωτιές τότε, έτσι πήραμε τις εκλογές το 2007. Είχαμε κατέβει κάτω με τσάντες και αποζημιώναμε όλους αυτούς που είχανε…» αναφέρει κάποια στιγμή ο Π. Δούκας, ενώ στη συνέχεια προσθέτει πως «κυριολεκτικά γυρίσαμε το παιχνίδι, εκεί που πέφταμε με 15%, θα καταστρεφόμασταν, πήγαμε εκεί και με δύο κινήσεις γύρισε όλο το παιχνίδι».

 

Στο μεταξύ ακούγεται κάποιος από τη σύσκεψη να αναπολεί «έχουν μείνει αξέχαστα τα χρόνια αυτά», ενώ αμέσως μετά, ακούγεται ο υπουργός Λιβανός, όχι μόνο να μην παρεμβαίνει στα όσα ακούγονται διά στόματος Π. Δούκα, αλλά να εκφράζει τον θαυμασμό του.

«Αυτό πρέπει να το απαντήσουμε, από τότε έχετε μείνει στην ιστορία με αυτά τα οποία κάνατε εκεί …και υπολειπόμεθα ότι και να κάνουμε μετά από αυτή την εποποιία» αναφέρει ο Σπ. Λιβανός, και στη συνέχεια ακούγονται γέλια από την ομήγυρη.

Το βίντεο ήρθε στη δημοσιότητα μετά από δημοσίευμα του ilialive.gr, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις στην τοπική κοινωνία και όχι μόνο. Αντιδράσεις που έφτασαν μέχρι το Μέγαρο Μαξίμου, με αποτέλεσμα να ζητηθεί από τον υπουργό Λιβανό η παραίτησή του, η οποία και τέθηκε στη διάθεση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

«Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινώνησε με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σπήλιο Λιβανό και του ζήτησε εξηγήσεις για την αντίδρασή του στην απαράδεκτη αναφορά του Δημάρχου Σπάρτης κ. Δούκα για τις φονικές πυρκαγιές της Ηλείας το 2007. Ο Υπουργός παραδέχθηκε ότι θα έπρεπε να έχει αντιδράσει διαφορετικά και έθεσε την παραίτησή του στη διάθεση του Πρωθυπουργού. Η παραίτηση του κ. Λιβανού έγινε αποδεκτή από τον Πρωθυπουργό. Ο νέος Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων θα ανακοινωθεί τις επόμενες ώρες» ανακοίνωσε το μεσημέρι της Δευτέρας το Μέγαρο Μαξίμου.

Η καρατόμηση του υπουργού Λιβανού έρχεται μόλις λίγα 24ωρα πέρασαν από τις ανακοινώσεις του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τις επιδοτήσεις 170 εκατ. ευρώ στον αγροτικό τομέα. Η συγκεκριμένη ήταν μία από τις ελάχιστες παρεμβάσεις του Σπήλιου Λιβάνιου από την στιγμή που βρέθηκε στον υπουργικό θώκο. Επίσης, η παραίτηση έρχεται σε μία στιγμή που τα σενάρια για ανασχηματισμό έχουν έπανέλθει, με σειρά δημοσιευμάτων του φιλοκυβερνητικού Τύπου, με την πρώτη αντίδραση του πρωθυπουργικού γραφείου ωστόσο να μην συνδέει τη σημερινή εξέλιξη με αυτές τις σκέψεις.

Πάντως, το ζήτημα που προκύπτει μετά τον διάλογο που είδε το φως της δημοσιότητας είναι πολύ μεγαλύτερο και δεν απαντάται απλώς με την παραίτηση του υπουργού που δεν διαφοροποιήθηκε από τον δήμαρχο Σπάρτης. Με την ιστορία εκείνης της περιόδου να έχει καταγράψει «πάρτι» αποζημιώσεων με αφορμή τις φωτιές του 2007 στην Ηλεία, η παραδοχή του -πρώην πλέον- υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και η αναφορά σε «εποποιία» αποκαλύπτει την οπτική που έχει διαπνέει την κυβέρνηση εντός κυβέρνησης Μητσοτάκη.
Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter