Η Πράσινη Ενότητα στο νέο πολιτικό σκηνικό που διαμορφώνεται

Η Πράσινη Ενότητα στο νέο πολιτικό σκηνικό που διαμορφώνεται

Οι εκλογές της απλής αναλογικής της 21ης Μαΐου θα µας δώσουν άραγε κυβέρνηση, όπως επιθυµεί ο ΣΥΡΙΖΑ, ή θα µας οδηγήσουν σε νέες κάλπες στις 2 Ιουλίου, όπως διατυµπανίζει η Ν∆ του Κυριάκου Μητσοτάκη; Κατά τη γνώµη µου δεύτερες εκλογές άµεσα θα έχουµε στο υποθετικό σενάριο που η Ν∆ είναι πρώτο κόµµα γύρω στο 33%.

Σε όλα τα άλλα σενάρια θα γίνει προσπάθεια να προκύψει κάποιου είδους κυβέρνηση συνεργασίας, ίσως και να παραταθεί η διάρκεια της υπηρεσιακής κυβέρνησης µε εµπλουτισµό της µε υπηρεσιακούς υπουργούς ώστε να πάµε σε νέες εκλογές µαζί µε τις αυτοδιοικητικές τον Οκτώβριο. Ορισµένοι «βλέπουν» τις (νέες) εθνικές εκλογές µαζί µε τις ευρωεκλογές (Μάιος του 2024) σε περίπτωση «οικουµενικού σχήµατος» όπως αυτό που προτείνει ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Ολα αυτά προδιαγράφουν ένα δύσκολο πολιτικό παζλ που θα διαρκέσει για µεγάλο χρονικό διάστηµα και στο «τέλος» του αναµένεται ότι θα σηµατοδοτήσει το «τέλος» της λεγόµενης µεταπολίτευσης (που ξεκίνησε το 1975) και την απαρχή µιας νέας πολιτικής περιόδου για την Ελλάδα – που ούτως ή άλλως βιώνει εδώ και σχεδόν 15 χρόνια µια πρωτοφανή κοινωνική, οικονοµική και πολιτική κρίση.

Παράλληλα µε την επέλαση της 4ης βιοµηχανικής επανάστασης, που αυτήν τη φορά είναι ντυµένη µε τα ρούχα της τεχνητής νοηµοσύνης και έρχεται επάνω σε µια προαναγγελθείσα κλιµατική κρίση που αναγκάζει τους πάντες να αναθεωρήσουµε τον συνολικό τρόπο ζωής µας.

Υπό αυτά τα δεδοµένα και ενώ σε όλη την Ευρώπη οι πράσινες πολιτικές και λογικές αρχίζουν να κυριαρχούν στον πολιτικό στίβο, µε χαρακτηριστικότερο παράδειγµα τη Γερµανία, όπου οι Πράσινοι συγκυβερνούν στα κορυφαία υπουργεία, στην Ελλάδα µόλις τώρα γίνεται µια συγκροτηµένη και σοβαρή προσπάθεια αναγέννησης του πράσινου
– οικολογικού πολιτικού χώρου καθώς όλα τα προηγούµενα χρόνια απαξιώθηκαν ή περιθωριοποιήθηκαν πρόσωπα και κόµµατα και εν πολλοίς είχαν απορροφηθεί ως «συνιστώσες» στα υπάρχοντα κυβερνητικά σχήµατα. Αυτό τώρα αλλάζει άρδην.

Η Πράσινη Ενότητα, που δηµιουργήθηκε µε την προκήρυξη των εκλογών, ναι µεν κατεβαίνει στις εκλογές της 21ης Μαΐου µαζί µε το ιστορικό κόµµα αυτού του πολιτικού χώρου, τους Οικολόγους Πράσινους, αλλά στόχος µας είναι να ανασυνθέσουµε όλες τις διάσπαρτες και κατακερµατισµένες πολιτικές δυνάµεις του πράσινου χώρου σε µια ισχυρή φωνή και ένα οραµατικό πράσινο σχέδιο δίκαιης µετάβασης στην επόµενη ηµέρα – που τόσο το έχουµε ανάγκη όλοι µας.

Η ΕΕ χρειάζεται και στην Ελλάδα µια ισχυρή πράσινη φωνή, τα νέα µας παιδιά χρειάζονται ένα ισχυρό πράσινο κόµµα που θα αφουγκράζεται τις ζωές και τα ενδιαφέροντά τους και θα τα εκφράζει αυθεντικά στις πολιτικές αποφάσεις και η Ελλάδα οφείλει να αποκτήσει αυτή την ισχυρή πράσινη φωνή σε όλα τα κέντρα λήψης των αποφάσεων. Για τον άνθρωπο και το περιβάλλον. ∆εν έχουµε αυταπάτες. Γνωρίζουµε τα συµφέροντα που λεηλατούν χωρίς αντίσταση τον χώρο. Οµως θα πρέπει να αντιληφθούν όλοι ότι µε αυτό τον τρόπο πριονίζουν τα πόδια τους. Εµείς εργαζόµαστε µαζί µε την κοινωνία και τα κινήµατα για ένα σωστό και δίκαιο πολιτικό σχεδιασµό προς µια βιώσιµη οικολογική «κυκλική» οικονοµία. Για ευηµερία που θα αφορά όλους. Και όχι λίγους.

Η Πράσινη Ενότητα συµµετέχει σε αυτές τις εκλογές περισσότερο συµβολικά µαζί µε τους Οικολόγους Πράσινους και ετοιµάζεται για τις επόµενες εθνικές εκλογές, όπως βέβαια και για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, που θα είµαστε έτοιµοι. Ερχόµαστε.

*Ο Νίκος Καραμπάσης είναι γγ της Πράσινης Ενότητας -υποψήφιος βουλευτής στην Α’ Θεσσαλονίκης 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter