Η Ρωσία λύγισε την Ουκρανία και κάνει επίδειξη ισχύος – Με την πλάτη στον τοίχο το Κίεβο αναζητεί βοήθεια

Η Ρωσία λύγισε την Ουκρανία και κάνει επίδειξη ισχύος – Με την πλάτη στον τοίχο το Κίεβο αναζητεί βοήθεια

Με την πλάτη στον τοίχο το Κίεβο αναζητεί βοήθεια, αλλά η Δύση κρίνει απαγορευτική την άμεση εμπλοκή. Ρωσικές ασκήσεις για χρήση τακτικών πυρηνικών όπλων

Σε κομβικό σημείο φαίνεται ότι έχει εισέλθει ο πόλεμος στην Ουκρανία, όπου η συνεχιζόμενη επέλαση των ρωσικών δυνάμεων αλλά και η περιορισμένη δυτική βοήθεια απειλούν να μετατρέψουν τη σύρραξη στη μεγαλύτερη χερσαία σύγκρουση στην Ευρώπη από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, ενώ παράλληλα η κόντρα Ρωσίας – Δύσης παίρνει ανησυχητικές διαστάσεις. Τα ουκρανικά στρατεύματα μάχονται τώρα για να υπερασπιστούν την πόλη Βοβτσάνσκ στο Χάρκοβο, η κατάληψη της οποίας θα ήταν τεράστιο κέρδος για τη Μόσχα. Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι οι δυνάμεις που προελαύνουν στην περιοχή δημιουργούν μια «ζώνη ανάσχεσης» για την προστασία των ρωσικών συνοριακών περιοχών, αλλά η κατάληψη της πόλης δεν αποτελεί μέρος του τρέχοντος σχεδίου του Κρεμλίνου.

Ακόμη κι αν η αμερικανική βοήθεια αποδώσει καρπούς, εκτιμάται ότι πιθανότατα δεν θα είναι αρκετή για να ανατρέψει τα δεδομένα στον πόλεμο και να επιτρέψει στην Ουκρανία να εκδιώξει τις ρωσικές δυνάμεις. Εχοντας το πλεονέκτημα στο πεδίο της μάχης, χρησιμοποιώντας μεταξύ άλλων και βόμβες ολίσθησης, οι ρωσικές δυνάμεις άρχισαν επίσης την πρώτη φάση των στρατιωτικών ασκήσεων με υπερηχητικούς πυραύλους Iskander και Kh-47 (διαθέτει βεληνεκές περίπου 2.000 χιλιομέτρων, ταξιδεύει με δέκα φορές την ταχύτητα του ήχου και μεταφέρει κεφαλή σχεδόν 500 κιλών) που περιλαμβάνουν πρακτική εκπαίδευση στην προετοιμασία και τη χρήση μη στρατηγικών πυρηνικών όπλων στη νότια στρατιωτική περιφέρεια.

 

Ολα για την άμυνα

Προσπαθώντας να κρατήσουν τη γραμμή της άμυνας, οι ουκρανικές δυνάμεις απαντούν χτυπώντας με πυραύλους και drones σημεία στο κατεχόμενο έδαφος εντός της χώρας. Στόχοι αποτέλεσαν μεταξύ άλλων μια αποθήκη πετρελαίου στο Ρόβενκι του Λουχάνσκ, το Paradise Hotel and Restaurant στο Ντονιέτσκ, το διυλιστήριο πετρελαίου Kaluga και το διυλιστήριο πετρελαίου του Βόλγκογκραντ.

Ανησυχητική είναι η κατάσταση στα βόρεια σύνορα κοντά στο Χάρκοβο όπου οι ρωσικές δυνάμεις ισχυρίζονται ότι έχουν καταλάβει εννέα χωριά, κάτι που αναμφισβήτητα αποτελεί την ταχύτερη προέλασή τους από τις πρώτες ημέρες του πολέμου. Στο Ντονιέτσκ, η πόλη Τσάσιβ Γιαρ κοντά στο Μπαχμούτ υφίσταται επίσης έντονη πίεση, όπως και το Κραματόρσκ και το Σλοβιάνσκ, περιοχές που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν για τη Ρωσία ως εξαντλητικό σημείο πίεσης στις γραμμές ανεφοδιασμού του Κιέβου.

Στο Ναταΐλοβε και στην Κρασνοχορίβκα, λίγο πιο νότια, οι ρωσικές δυνάμεις σημειώνουν περαιτέρω κέρδη και απειλούν έναν άλλο βασικό κόμβο, το Πόκροβσκ. Εάν η Ουκρανία αρχίσει να υποχωρεί περαιτέρω στα σημεία αυτά, η κατάσταση στα «απομεινάρια» των περιοχών του Ντονιέτσκ θα μπορούσε να γίνει ιδιαίτερα επικίνδυνη.

Ο Πούτιν μπορεί να παρατείνει τον πόλεμο όσο χρόνο χρειαστεί, αλλά ένα δημοσίευμα του Reuters που επικαλέστηκε πηγές προσκείμενες στον Ρώσο πρόεδρο υποστηρίζει ότι είναι επίσης έτοιμος για κατάπαυση του πυρός αρκεί η συμφωνία να αναγνωρίζει τα σημερινά όρια στο πεδίο της μάχης.

 

Αμερικανοί εκπαιδευτές;

Κοντά στην «κόκκινη γραμμή» της Ρωσίας φέρεται να πλησιάζει το ΝΑΤΟ, καθώς δεν αποκλείεται αποστολή στρατευμάτων στην Ουκρανία για να εκπαιδεύσουν τις ουκρανικές δυνάμεις. Η κίνηση θα μπορούσε να οδηγήσει τις ΗΠΑ και την Ευρώπη σε πιο άμεση εμπλοκή στον πόλεμο. Λόγω της δυσμενούς θέσης οι αξιωματούχοι του Κιέβου ζήτησαν από τους ομολόγους τους στις ΗΠΑ και στο ΝΑΤΟ να βοηθήσουν στην εκπαίδευση 150.000 νεοσύλλεκτων. Επιπλέον ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ασκεί πίεση στους συμμάχους του να εμπλακούν πιο ενεργά βοηθώντας στην αναχαίτιση ρωσικών πυραύλων πάνω από το ουκρανικό έδαφος. «Είναι θέμα θέλησης, αλλά όλοι χρησιμοποιούν μια λέξη: όλοι φοβούνται την κλιμάκωση» υποστήριξε ο ίδιος.

Μέχρι στιγμής οι ΗΠΑ είναι ανένδοτες στην ιδέα, ωστόσο ο στρατηγός Τσαρλς Κ. Μπράουν Τζούνιορ, πρόεδρος του Μεικτού Επιτελείου, δήλωσε ότι κάτι τέτοιο μοιάζει «αναπόφευκτο» σημειώνοντας: «Θα φτάσουμε εκεί τελικά με την πάροδο του χρόνου». Η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν προέτρεψε δε τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ να μη στείλουν στρατεύματα στην Ουκρανία, παρά τις δηλώσεις του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν για αποστολή δυτικών στρατευμάτων σε ουκρανικό έδαφος.

Η κυβέρνηση της Εσθονίας δεν έχει αποκλείσει επίσης το ενδεχόμενο να στείλει στρατεύματα στη δυτική Ουκρανία, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών της Λιθουανίας Γκαμπριέλιους Λαντσμπέργκις υποστήριξε τον Μακρόν λέγοντας: «Τα στρατεύματά μας εκπαίδευαν Ουκρανούς πριν από τον πόλεμο». Ο αμερικανικός στρατός έχει εκπαιδεύσει ουκρανικά στρατεύματα στην Πολωνία, τη Γερμανία και στις ΗΠΑ.

Ωστόσο, Αμερικανοί αξιωματούχοι αναγνωρίζουν τώρα ότι η εκπαίδευση δεν είναι επαρκής και οι Ουκρανοί χρειάζονται καλύτερη και ταχύτερη εκπαίδευση για να απωθήσουν την αναμενόμενη ρωσική επιθετικότητα αυτό το καλοκαίρι. Το πρόβλημα όμως είναι ότι οι Ουκρανοί αντιμετωπίζουν ένα πεδίο μάχης πολύ διαφορετικό και πολύ πιο απαιτητικό από αυτό στο οποίο πολέμησαν οι αμερικανικές δυνάμεις τα τελευταία χρόνια.

 

«Καμπανάκι» για τη Βαλτική

Συναγερμός σήμανε στη Δύση μετά την ανακοίνωση του υπουργείου Αμυνας της Ρωσίας πως σχεδίαζε την επέκταση των χωρικών υδάτων της χώρας στη Βαλτική θάλασσα, κοντά στα σύνορα με τη Λιθουανία και τη Φινλανδία. Από τη Σουηδία στάλθηκαν δε προειδοποιητικά μηνύματα ότι ο πρόεδρος Πούτιν έχει στραμμένο το βλέμμα του στο νησί Γκότλαντ. Πρόκειται για το μεγαλύτερο νησί της Σουηδίας, που βρίσκεται σε στρατηγική τοποθεσία στη μέση της Βαλτικής θάλασσας, ανάμεσα στη Στοκχόλμη και τον ρωσικό θύλακα του Καλίνινγκραντ, ο οποίος αποτελεί και το «πάτημα» της Ρωσίας στη Βαλτική. Τελικά, το προσχέδιο διαγράφηκε από την επίσημη διαδικτυακή πύλη όπου είχε αναρτηθεί.

Διαβάστε επίσης:

Διεφθαρμένο κράτος εν κράτει η ΑΑΔΕ

ΑΑΔΕ: Κουκούλωσαν καταγγελία με ΑΦΜ και διευθύνσεις λαθρέμπορου

To διακύβευμα της κάλπης και οι 11 έδρες της ΝΕΑΡ

Πάρνηθα: «Έψαχναν αφορμή για καβγά» – Μάρτυρας περιγράφει την στιγμή της άγριας επίθεσης (Video)

Παναθηναϊκός: Μεταμεσονύκτιο πάρτι στους δρόμους για το 7ο – Πότε επιστρέφει η αποστολή (Photos)

ΑΑΔΕ: Τίμιοι, ανίκανοι, διεφθαρμένοι διορίζονται – προάγονται όλοι με απόλυτη εξουσία Πιτσιλή

Χαλκίδα: Εργαζόμενοι στις ΔΟΥ κατά Πιτσιλή – Δε θα γίνουμε εξιλαστήριο θύμα για να αποποιηθεί τις ευθύνες της η διοίκηση

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter