Η στοχοποίηση του Documento από τη μαφία

Η στοχοποίηση του Documento από τη μαφία

Εβγαλαν πόρισμα καταλογισμού κυριολεκτικά σε μία νύχτα και βεβαίωσαν πρόστιμο €435.000 στην Documento Media

Τον ∆εκέµβριο του 2022 ο τότε εισαγγελέας του Αρειου Πάγου και θεµατοφύλακας της ∆ικαιοσύνης σε δηµόσιες δηλώσεις του πρότεινε ως λύση αντιµετώπισης των εκδοτών που δεν «συµµορφώνονται προς τας υποδείξεις» τη διενέργεια φορολογικών ελέγχων. Ο Ισίδωρος Ντογιάκος είχε κάθε λόγο να τα έχει µε το Documento, το οποίο είχε καταδείξει την προσπάθειά του να σταµατήσει την έρευνα για τις υποκλοπές, αλλά κανένας δεν φανταζόταν ότι µπορούσε να φτάσει σε σηµείο τέτοιου θεσµικού ατοπήµατος. Στην πραγµατικότητα ο κ. Ντογιάκος περιέγραφε αυτό που η κυβέρνηση και προφανώς και ο ίδιος είχαν προκρίνει ως λύση αντιµετώπισης των «εχθρών».

Διαβάστε επίσης – Οι φωστήρες για να ενοχοποιήσουν το Documento βγάζουν διακινητή μαύρου χρήματος τον πεθερό του Γεραπετρίτη

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη αµέσως µόλις ανέλαβε την εξουσία εκπόνησε ένα σχέδιο εξόντωσης του Documento, στο οποίο συµπεριλαµβανόταν και η εξόντωση διά των φορολογικών ελέγχων. Καµία από τις επιχειρήσεις εναντίον του Documento, από τον αποκλεισµό της διαφήµισης µέχρι τις αγωγές και την προσπάθεια να βάλει τον γράφοντα και εκδότη φυλακή λόγω της αποκάλυψης του σκανδάλου της Novartis, δεν πέτυχε. ∆εν είχε πετύχει ούτε η επιχείρηση του φορολογικού ελέγχου. Ανοιξε και περατώθηκε δύο φορές, αλλά κατόπιν συγκεκριµένων εντολών µία ελέγκτρια µελέτησε αρχεία χιλιάδων στοιχείων και έβγαλε πόρισµα µέσα σε µία µέρα.

Το πόρισµα καταλογίζει στο Documento ότι 435.000 ευρώ είναι αποκρυβέντα έσοδα γιατί η εφηµερίδα και το σάιτ κόβουν τιµολόγια µε µεγάλες εκπτώσεις, πράγµα που η ελέγκτρια θεωρεί ότι αποτελεί τακτική σύµφωνα µε την οποία κόβεται ένα µικρό τιµολόγιο και τα υπόλοιπα δίνονται κάτω από το τραπέζι. ∆ηλαδή εταιρείες που έδωσαν διαφήµιση λαµβάνοντας έκπτωση, όπως η Εθνική Τράπεζα, η Τράπεζα Πειραιώς, ο ΟΤΕ, αλλά και το ΕΣΠΑ, τα υπουργεία, η ∆ΕΗ, η ∆ΕΣΦΑ και πολλοί άλλοι πολυεθνικοί κολοσσοί, όπως και το ταµείο της ΕΣΗΕΑ (Ε∆ΟΕΑΠ), στην πραγµατικότητα έδιναν µαύρο χρήµα. Τιµολόγια τα οποία κατά την εν λόγω ελέγκτρια υποκρύπτουν µαύρο χρήµα λόγω µεγάλης έκπτωσης που γίνεται είναι και αυτά που αφορούν τη διαφήµιση του Καποδιστριακού Πανεπιστηµίου αλλά και εταιρειών µε τη διαφηµιστική επικοινωνία των οποίων σχετίζεται η Αλεξία Μπακογιάννη. ∆εν πρόκειται για γκάφα, αλλά για αποκάλυψη εγκληµατικής δράσης αυτών που δρουν στο όνοµα της νοµιµότητας.

Στην υπόθεση του φορολογικού ελέγχου του Documento στοιχειοθετείται από τα έγγραφα που έχουµε στην κατοχή µας µια σειρά από ποινικά αδικήµατα τα οποία και θα φροντίσουµε να τιµωρηθούν. Αυτό που σίγουρα έχουν πετύχει οι διώκτες µας είναι να καταθέσουµε στην εισαγγελία το πόρισµα της ελέγκτριας και να ζητήσουµε, µε βάση αυτό, τον έλεγχο όλων των εταιρειών που καταγράφει για διακίνηση µαύρου χρήµατος προς το Documento. Είναι σηµαντικό ότι το πόρισµα της µίας νύχτας βγήκε ενώ ήταν σε εξέλιξη η έρευνα για τη µαφία των εφοριών.

Ο πρώτος έλεγχος

Τρεις µήνες αφότου ανέλαβε κυβέρνηση η Ν∆, στις 10 Οκτωβρίου 2019, µια ανώνυµη επιστολή µε διάφορα υπονοούµενα περί µαύρου χρήµατος του Καλογρίτσα προς το Documento έφτασε σε υπηρεσίες της ΑΑ∆Ε. Οπως ήταν φυσικό, η καταγγελία αυτή δεν είχε καµία τύχη. Οσα παρέθετε ως «στοιχεία» ήταν δηµοσιεύµατα που είχαν απαντηθεί, ενώ τα υπόλοιπα ήταν διάφορες φιλολογικές αναφορές.

Στις 6 Ιουλίου 2021 φτάνει δεύτερη ανώνυµη επιστολή αντίστοιχου περιεχοµένου. Αντί να αγνοηθεί (µάλιστα εκείνη την εποχή η Τράπεζα της Ελλάδος έχει απαντήσει ότι το Documento δεν σχετίζεται µε τα όποια εκατοµµύρια Καλογρίτσα), δίνεται εντολή για έλεγχο. Την εντολή υπογράφει ο προϊστάµενος της ∆ιεύθυνσης Ελέγχων της ΑΑ∆Ε Νίκος Μπατσίλας. ∆εν ικανοποιείται κανένα κριτήριο προτεραιοποίησης ελέγχου, αλλά δίνεται εντολή. Ο Μπατσίλας που δίνει την εντολή είναι παλιός γνώριµος. Τον Φεβρουάριο του 2015 είχα αποκαλύψει ότι ήταν το στέλεχος του Σ∆ΟΕ που πίεσε τον ελεγκτή υπάλληλο να κλείσει την υπόθεση της έρευνας του νυν υπουργού Επικρατείας Σταύρου Παπασταύρου για τη λίστα Λαγκάρντ.

Ο έλεγχος που ξεκίνησε µε εντολή Μπατσίλα είχε δύο σκέλη. Το ένα αφορούσε το πρόσωπό µου και το άλλο το Documento ως εταιρεία. Ο προσωπικός έλεγχος που έγινε από τη ∆ΟΥ Κηφισιάς ολοκληρώθηκε στις 23 Μαρτίου 2022 και, όπως ήταν φυσικό, δεν βρήκε το παραµικρό. Ο προϊστάµενος της ∆ΟΥ Κηφισιάς Αθανάσιος Στάµος λίγο αργότερα µετατέθηκε δυσµενώς και έγινε από προϊστάµενος ∆ΟΥ, απλός ελεγκτής σε ελεγκτικό κέντρο.

Ο έλεγχος για την εταιρεία από την Α΄ ∆ΟΥ καθυστερούσε. Ετσι, στις 7 Ιουλίου 2022 µε τον δικηγόρο µου Γιάννη Μαντζουράνη επισκεφθήκαµε την εφορία και ζητήσαµε να επισπευστεί ο έλεγχος όποιο κι αν είναι το αποτέλεσµα, γιατί ήταν µια κατάσταση που κρατούσε µια εφηµερίδα σε οµηρία. Ο προϊστάµενος Γεώργιος Μαστροδήµος κάλεσε την υποδιευθύντρια της ∆ΟΥ και τον ελεγκτή Βασίλη Τόζιο. Και οι δύο διαβεβαίωσαν ότι ο έλεγχος έχει τελειώσει και δεν υπάρχουν ευρήµατα. Προσδιόρισαν µάλιστα την 27η Ιουλίου 2022 ως ηµεροµηνία που θα µας παρέδιδαν το πόρισµα. Τελικώς το πόρισµα δεν παραδόθηκε.

Στις 12 Σεπτεµβρίου (τον Αύγουστο οι εργαζόµενοι της ∆ΟΥ ήταν σε διακοπές), µε µέιλ προς τον προϊστάµενο της Α΄ ∆ΟΥ, αφού του θύµισα τις δεσµεύσεις τους παρουσία του δικηγόρου µου, ζήτησα εξηγήσεις για την υπόθεση. Στις 20 Σεπτεµβρίου ο προϊστάµενος της Α΄ ∆ΟΥ µου γνωστοποιεί (αποδεχόµενος όπως φαίνεται από την αλληλογραφία ότι τα πράγµατα ήταν όπως τα περιέγραφα στο µέιλ µου) ότι οι δεσµεύσεις δεν πραγµατοποιήθηκαν γιατί όλοι οι έλεγχοι µεταφέρθηκαν στα ελεγκτικά κέντρα (ΕΛΚΕ).

Ο δεύτερος έλεγχος

Στο 1ο ΕΛΚΕ που ανέλαβε τον έλεγχο, µε προϊστάµενο τον Ηλία Επίσκοπο, ελεγκτής ορίστηκε και πάλι ο Βασ. Τόζιος, ο οποίος είχε µετατεθεί στο συγκεκριµένο ελεγκτικό. Ο νέος αλλά ήδη παλιός έλεγχος, αφού τον έκανε ο ίδιος ελεγκτής, διαρκούσε περιέργως πάνω από ένα χρόνο. Τον Σεπτέµβριο του 2023 ο λογιστής του Documento Χρήστος Σερέτης άρχισε να επισκέπτεται τον προϊστάµενο του 1ου ΕΛΚΕ ζητώντας εξηγήσεις για την αργοπορία σε έναν ήδη τελειωµένο έλεγχο. Επειτα από αλλεπάλληλες επικοινωνίες ο Χρ. Σερέτης ενηµερώθηκε να πάει για να παραλάβει το πόρισµα ελέγχου (χωρίς ευρήµατα φυσικά) την Πέµπτη 26 Οκτωβρίου. Φτάνοντας στο ΕΛΚΕ του είπαν ότι δεν µπορούν να του παραδώσουν το πόρισµα γιατί η έρευνα δεν έχει προτεραιοποίηση και δεν τη δέχεται το σύστηµα.

Μετά την εξέλιξη και την οµολογία ότι έκαναν µια έρευνα χωρίς προτεραιοποίηση έστειλα στον προϊστάµενο του 1ου ΕΛΚΕ µέιλ στο οποίο του γράφω «στην επίσκεψη που πραγµατοποίησε ο λογιστής το πρωί της Πέµπτης 26 Οκτωβρίου για να παραλάβει το πόρισµα ενηµερώθηκε ότι αυτό δεν είναι δυνατόν γιατί η υπόθεση ελέγχου δεν έχει τον χαρακτηρισµό “προτεραιοποιηµένη” και ως εκ τούτου δεν µπορεί να παραληφθεί από το σύστηµα ώστε να υπάρξει τυπική περαίωση. Ενηµερώστε µε τι σκοπεύετε να κάνετε για να επιλυθεί το θέµα το οποίο προκύπτει από υπηρεσιακή υπαιτιότητα».

Στις 2 Νοεµβρίου ο προϊστάµενος Ηλ. Επίσκοπος απαντά ότι «η υπόθεσή σας δεν έχει το χαρακτήρα των υποθέσεων που ελέγχονται κατά προτεραιότητα. Εντούτοις η Υπηρεσία µας κατά τις αρχές της χρηστής διοίκησης και της δικαιολογηµένης εµπιστοσύνης του διοικούµενου, δέχθηκε κατόπιν αιτήµατός σας, τη συνέχιση της ελεγκτικής διαδικασίας διά της προσκοµίσεως των σχετικών εγγράφων».

Σε ένα κρεσέντο υποκρισίας, δηλαδή, εµφανίζει το Documento να έχει ζητήσει τον φορολογικό του έλεγχο. Αµέσως µετά ο λογιστής του Documento ενηµερώνεται ότι ο έλεγχος που γίνεται επί ένα χρόνο και πλέον από τον ελεγκτή Βασ. Τόζιο σταµατά γιατί δεν είχε αρµοδιότητα ελέγχου.

Τις ηµέρες όµως που ο ελεγκτής Τόζιος δεν έχει ευθύνη του ελέγχου, από τα στοιχεία που έχουµε στην κατοχή µας φαίνεται υπεύθυνος ελέγχου σε αίτηµα που κάνει το 1ο ΕΛΚΕ στο Σ∆ΟΕ και στην αρχή για το ξέπλυµα µαύρου χρήµατος για να απαντηθεί αν υπάρχει κάτι επιβαρυντικό για το Documento. Τόσο το Σ∆ΟΕ όσο και η αρχή απαντούν ότι δεν υπάρχει κάτι.

Εχει ιδιαίτερη σηµασία ότι το έγγραφο που στέλνει την 1η Νοεµβρίου για αναζήτηση πληροφοριών ο Ηλ. Επίσκοπος το κοινοποιεί και στο Μέγαρο Μαξίµου, το οποίο, όπως αντιλαµβάνεται οποιοσδήποτε, δεν έχει καµιά σχέση µε φορολογικούς ελέγχους. Κάποιος πάνω στη βιασύνη του µπέρδεψε τον υπογείως ενδιαφερόµενο µε τους νόµιµους. Από το αίτηµα αυτό του Επίσκοπου φαίνεται επίσης ότι υπάρχει ένα ακόµη έγγραφο µε ηµεροµηνία 22 Αυγούστου 2023 (προφανώς ανώνυµη επιστολή και πάλι) που απέστειλε η ∆ιεύθυνση Προγραµµατισµού και Αξιολόγησης Ελέγχων και Ερευνών (∆ΙΠΑΕΕ). Το έγγραφο αυτό µετά τον εντοπισµό του ζητήσαµε να µας δοθεί στέλνοντας αρχικώς επιστολή και στη συνέχεια εξώδικο αίτηµα, επειδή είχαµε δικαίωµα να µας γνωστοποιηθεί. Ως σήµερα δεν µας το έχουν δώσει.

Ο 3ος έλεγχος-ταφόπλακα

Στις 9 Νοεµβρίου 2023 το 1ο ΕΛΚΕ µας ενηµερώνει ότι την ίδια µέρα δόθηκε εντολή φορολογικού ελέγχου. Σύµφωνα µε την ενηµέρωση, ελεγκτής ορίζεται η εφοριακή υπάλληλος Αικατερίνη Λυµπεροπούλου µε προϊστάµενο του τµήµατος την Ευαγγελία Παπαστεργίου. Ο λογιστής της εφηµερίδας προσέρχεται στο ΕΛΚΕ για να ενηµερωθεί και δηλώνει ότι θα παραδώσουµε εκ νέου όσα στοιχεία ζητηθούν. Η ελέγκτρια ζητάει σταδιακά και τις παραδίδονται έντεκα φάκελοι µε χιλιάδες σελίδες παραστατικών που αφορούν την επιχείρηση. Τα τελευταία στοιχεία, όπως προκύπτει από το πρωτόκολλο παράδοσης, δίνονται το µεσηµέρι της 4ης ∆εκεµβρίου 2023. Το πρωί της 6ης ∆εκεµβρίου ο λογιστής του Documento καλείται στο ΕΛΚΕ και του παραδίδεται το πόρισµα ελέγχου. ∆ηλαδή µέσα σε 24 ώρες η Αικ. Λυµπεροπούλου έκανε τον πλήρη έλεγχο και έγραψε το πόρισµα, πράγµα όµως που άλλοι συνάδελφοί της δεν κατάφεραν να κάνουν σε τρία χρόνια. Εχει σηµασία επίσης ότι ενώ το 1ο ΕΛΚΕ την 1η Νοεµβρίου 2023 ρωτά το Σ∆ΟΕ και την αρχή για το ξέπλυµα αν υπάρχει κάτι επιβαρυντικό για το Documento, µε υπογραφή του Ηλ. Επίσκοπου, υποβάλλει και πάλι το ίδιο αίτηµα στις ίδιες υπηρεσίες στις 14 Νοεµβρίου.

Οραµατίστηκαν µαύρο χρήµα

Από την ίδια την υπηρεσιακή αλληλογραφία για τον φορολογικό έλεγχο του Documento προκύπτουν η στοχοποίηση, η δολιότητα και αδικήµατα παράβασης καθήκοντος. Η κατάχρηση εξουσίας φαίνεται από το ίδιο το πόρισµα. Πάνω από 150 τιµολόγια του Documento θεωρούνται από την ελέγκτρια ότι υποκρύπτουν διακίνηση µαύρου χρήµατος. Πώς αποδεικνύεται αυτό; ∆εν αποδεικνύεται φυσικά, γιατί δεν υπάρχει. Ο συλλογισµός τους είναι ότι σε αυτά τα τιµολόγια έχουν γίνει σε πελάτες µεγάλες εκπτώσεις. Και αφού έχουν γίνει µεγάλες εκπτώσεις υποκρύπτεται συναλλαγή κάτω από το τραπέζι. Θα µπορούσε ίσως να πει το ίδιο και για τις αεροπορικές εταιρείες που κάνουν εκπτώσεις 95% σε κάποια εισιτήρια; Μήπως για τον πωλητή στη λαϊκή που στο τέλος της λειτουργίας της κάνει εκπτώσεις για να µην του µείνουν τα λαχανικά;

Είναι φανερό ότι επί τρία χρόνια οι γνωστοί άγνωστοι πιέζουν για να ενοχοποιηθεί µε κάθε τρόπο το Documento. Βρήκαν αντιστάσεις από τίµιους εφοριακούς, αλλά η µαφία έπρεπε να παραδώσει το ζητούµενο του συµβολαίου. Ετσι, στη βιασύνη να βγει οπωσδήποτε ένα πόρισµα αυτοπαγιδεύτηκαν. Στις εταιρείες που έχουν γίνει εκπτώσεις πάνω από 80% και 90% για να διαφηµιστούν στο Documento (η εφηµερίδα µόλις είχε ανοίξει και έπρεπε να εξασφαλίσει πελάτες), αυτές δηλαδή που… διακινούν µαύρο χρήµα, περιλαµβάνονται η Εθνική Τράπεζα, ο ΟΤΕ (δηλαδή η Deutsche Telekom), τα υπουργεία, η ∆ΕΠΑ, ο φαρµακευτικός κολοσσός Bayer, o Οµιλος Γερµανός, τα ΕΛΠΕ (συµφερόντων Λάτση και δηµοσίου), η ΤΕΡΝΑ του πεθερού του κ. Γεραπετρίτη, τα Everest, η Εθνική Ασφαλιστική, οι πολυεθνικές της διαφήµισης Tempo και Thomson, αναµφίβολα το Πανεπιστήµιο της Αθήνας και ο δηµοσιογραφικός ασφαλιστικός φορέας Ε∆ΟΕΑΠ, η Τράπεζα Πειραιώς και µεγάλοι πελάτες, πολλοί από τους οποίους συνεργάζονται στον τοµέα του περιεχοµένου της διαφήµισης µε την Αλ. Μπακογιάννη. Ευτυχώς δεν είχαµε σκεφθεί ποτέ να κάνουµε διαφήµιση για τη Zeus+Dione, γιατί θα έµπλεκε και η σύζυγος του πρωθυπουργού.

Διαβάστε επίσης

Ο Ντογιάκος είχε προαναγγείλει τη μέθοδο εξόντωσης του Documento (Video)

Εταιρεία «δολοφόνων» με «πιστόλια» κύκλωμα εφοριακών

Εργαζόμενοι στο Documento: Οχι στην καθεστωτική επιχείρηση φίμωσης των Μέσων μας

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Ελευθερία του Τύπου καταδικάζει την προσπάθεια φίμωσης του Documento

Ερώτηση ΣΥΡΙΖΑ για τον μαφιόζικο «στραγγαλισμό» του Documento

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter