«Η Θεσσαλονίκη των νερών» – Παρουσίαση του βιβλίου των Γ. Μπλιώνη – Μ. Τρεμόπουλου

«Η Θεσσαλονίκη των νερών» – Παρουσίαση του βιβλίου των Γ. Μπλιώνη – Μ. Τρεμόπουλου

Εκδήλωση θα πραγματοποιήσουν οι Εκδόσεις «Αντιγόνη» την Τετάρτη 15 Νοεμβρίου, στις 7 μμ, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης, με αφορμή τη Β’ έκδοση του βιβλίου των Γιώργου Μπλιώνη και Μιχάλη Τρεμόπουλου «Η Θεσσαλονίκη των νερών».

Το βιβλίο επιχειρεί μια συστηματική ιστορική και οικολογική ανασκόπηση της τοπογραφίας των ρεμάτων της Θεσσαλονίκης και πραγματεύεται το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της πόλης, με βάση έναν οικολογικό τρόπο διαχείρισής τους.

Οι πλημμύρες στη Θεσσαλία, οι πυρκαγιές, η ανεξέλεγκτη κοπή δέντρων, τα καταστροφικά έργα όπως το fly over, θέτουν επί τάπητος μια οικολογική προσέγγιση της διαχείρισης των ποταμιών και των ρεμάτων, μιας αντιπλημμυρικής προστασίας στα πρότυπα που εφαρμόζεται σε διάφορες ευρωπαϊκές και άλλες πόλεις του κόσμου.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν:

  • Νίκος Θεοδοσίου, Καθηγητής στον Τομέα Υδραυλικής και τεχνικής περιβάλλοντος, Πολυτεχνική ΑΠΘ
  • Στέλλα Κωστοπούλου, π. Καθηγήτρια Περιφερειακής Οικονομικής και Τουριστικής Ανάπτυξης, Τμήμα Οικονομικών Επιστημών, ΑΠΘ
  • Έφη Παπαθεοδώρου, Καθηγήτρια Οικολογίας, Τμήμα Βιολογίας ΑΠΘ
  • Ρήγας Τσιακίρης, Δασολόγος – Περιβαλλοντολόγος, Δρ. Οικολογίας & διαχείρισης άγριας πανίδας.
  • Γιώργος Βλάχος, πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Περιβαλλοντικής Ιστορίας, μεταδιδακτορικός ερευνητής ΕΙΕ και ΕΚΠΑ.

Προτείνεται η πρακτική του daylighting, δηλαδή της αποκατάστασης της κοίτης ποταμών και χειμάρρων που είχαν υπογειοποιηθεί κατά το παρελθόν. Και εκτιμάται ως επιτακτική και πανελλαδική η ανάγκη κατάρτισης Ρυθμιστικών Σχεδίων αντιπλημμυρικής προστασίας, που θα διαπνέονται από νέες, οικολογικές κατευθύνσεις.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter