Η τουρκική λίρα κατρακυλάει μετά την ανακήρυξη δέκα πρέσβεων σε persona non grata

Η τουρκική λίρα κατρακυλάει μετά την ανακήρυξη δέκα πρέσβεων σε persona non grata

Οι αγορές αντιδρούν έντονα και η τουρκική λίρα σπάει κάθε αρνητικό ρεκόρ μετά τις διπλωματικές ακροβασίες του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τους δέκα ξένους πρέσβεις, που χαρακτηρίστηκαν ανεπιθύμητα πρόσωπα.

Πιο συγκεκριμένα η λίρα υποχώρησε κατά 2.5% έναντι του δολαρίου, φτάνοντας την ισοτιμία στις 9.7 λίρες ανά δολάριο. Συνολικά το τουρκικό νόμισμα έχει χάσει 24% της αξίας του έναντι του δολαρίου το 2021, καθιστώντας τη λίρα το λιγότερο αποδοτικό νόμισμα στις αναδυόμενες αγορές.

Οι χειρισμοί του Ερντογάν σε σχέση με τους δέκα ξένους πρέσβεις έδωσαν την ώθηση για την περαιτέρω κατρακύλα της λίρας. Οι δέκα πρέσβεις που προέρχονται από χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Γερμανία και η Γαλλία, ζήτησαν με επιστολή τους την αποφυλάκιση του φυλακισμένου για τέσσερα χρόνια επιχειρηματία Οσμάν Καβαλά, εξοργίζοντας τον Ερντογάν. Οι ξένοι διπλωμάτες και οι επενδυτές θεωρούν ότι η υπόθεση αυτή δεν αποτελεί την επιτομή της ορθής λειτουργίας του κράτους δικαίου και της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης.

Την ίδια στιγμή ο Ερντογάν πιέζεται ασφυκτικά στο εσωτερικό του από τον καλπάζων πληθωρισμό και την ακρίβεια ενώ η διογκούμενη κοινωνική δυσαρέσκεια καταγράφεται πλέον και στις δημοσκοπήσεις, όπου η αντιπολίτευση έχει πάρει κεφάλι και συζητάει το ενδεχόμενο κοινού υποψηφίου.

Ταυτόχρονα, ο Ερντογάν αναζητάει εναγωνίως μία συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν ώστε να βελτιωθούν οι προβληματικές διμερείς σχέσεις. Η επερχόμενη συνάντηση των G20 στη Ρώμη θα αποτελούσε μία ευκαιρία αλλά προς το παρόν δεν φαίνεται ότι είναι ρεαλιστική μία τέτοια προοπτική.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter