Η Βρετανία κατηγορεί την Ε.Ε. για «εμβολιαστικό τυχοδιωκτισμό»

Η Βρετανία κατηγορεί την Ε.Ε. για «εμβολιαστικό τυχοδιωκτισμό»

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Ντόμινικ Ράαμπ κατηγόρησε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για ριψοκίνδυνα διπλωματικά παιχνίδια σχετικά με την απειλή να διακόψει τις εξαγωγές εμβολίων σε χώρες που δεν μοιράζονται τις δικές τους προμήθειες.

Εν μέσω ενός αυξανόμενου ρητορικού πολέμου σχετικά με τις παγκόσμιες προμήθειες εμβολίων, ο Ράαμπ είπε ότι τέτοιες διαμάχες συνήθως προορίζονται για «άλλες χώρες με λιγότερο δημοκρατικά καθεστώτα από τα δικά μας».

Ο υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ, εν τω μεταξύ, δήλωσε ότι η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου αναμένει να εκπληρωθούν στο ακέραιο οι συμβάσεις για τα εμβόλια της Οξφόρδης/AstraZeneca που κατασκευάζονται εντός της ΕΕ.

Τα σχόλια των δύο Βρετανών υπουργών ήρθαν μετά την σχεδόν απροκάλυπτη μομφή της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ουρσούλα φον ντερ Λάιεν, προς το Ηνωμένο Βασίλειο την Τετάρτη, 17 Μαρτίου κατά τη διάρκεια της οποίας έκανε έκκληση για «αμοιβαιότητα και αναλογικότητα στις εξαγωγές» και απείλησε να διακόψει τον εφοδιασμό σε χώρες που δεν εξάγουν δόσεις για να διασφαλίσει η ΕΕ το «δίκαιο μερίδιο» της.

Η Βρετανία δεν έχει ακόμη αποκαλύψει πόσες δόσεις οποιουδήποτε εμβολίου κορονοϊού έχουν φύγει πέρα από τα σύνορά της, αν και έχει δεσμευτεί να χρηματοδοτήσει το παγκόσμιο σύστημα διανομής COVAX.

«Αυτές τις έξι τελευταίες εβδομάδες, 41 εκατομμύρια δόσεις έχουν εξαχθεί (από την ΕΕ) σε 33 χώρες. Και αυτό δείχνει ότι η Ευρώπη προσπαθεί να κάνει τη διεθνή συνεργασία αποτελεσματική», δήλωσε την Τετάρτη η Φον ντερ Λάιεν. «Αλλά οι ανοιχτοί δρόμοι έχουν δύο κατευθύνσεις. Και γι αυτό πρέπει να διασφαλίσουμε ότι υπάρχει αμοιβαιότητα και αναλογικότητα».

Προς απάντηση, ο Ράαμπ είπε στο Reuters ότι η Βρετανία, «όπως και οι Ευρωπαίοι φίλοι μας», «διατηρεί τις αλυσίδες εφοδιασμού ανοιχτές». Αλλά πρόσθεσε: «Ειλικρινά, εκπλήσσομαι που έχουμε αυτήν τη συζήτηση. Το σύνηθες είναι το Ηνωμένο Βασίλειο και η ΕΕ να συνεργάζονται για να απορρίψουν άλλες χώρες με λιγότερο δημοκρατικά καθεστώτα από ό,τι τα δικά μας, όταν εμπλέκονται σε αυτό το είδος τυχοδιωκτισμού».

Μιλώντας στην καθημερινή συνέντευξη Τύπου στη Downing Street την Τετάρτη το απόγευμα, ο Χάνκοκ ισχυρίστηκε χαρακτηριστικά ότι το εμβόλιο της Οξφόρδης/AstraZeneca αποτελεί βρετανικό θρίαμβο. «Το εμβόλιο δημιουργήθηκε από έρευνα που χρηματοδοτήθηκε από την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου – δεκάδες δισεκατομμύρια λίρες», είπε. Η Βρετανία, πρόσθεσε, «υπέγραψε νόμιμα συμβόλαιο για την παράδοση των πρώτων 100 εκατομμυρίων δόσεων για άτομα που βρίσκονται στο Ηνωμένο Βασίλειο», περιγράφοντας το εμβόλιο της Οξφόρδης/AstraZeneca ως «εμβόλιο που χρηματοδοτήθηκε και διανεμήθηκε από το Ηνωμένο Βασίλειο».

«Η προμήθεια εμβολίων από εγκαταστάσεις παραγωγής της ΕΕ στο Ηνωμένο Βασίλειο εκπληρώνει πράγματι συμβατικές ευθύνες και αναμένουμε απόλυτα την εκτέλεση αυτών των συμβάσεων», δήλωσε ο Χάνκοκ.

Πηγή: politico.eu

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter