Η υποκλοπή της δημοκρατίας

Η υποκλοπή της δημοκρατίας

Το σκάνδαλο των υποκλοπών, που απασχολεί τη χώρα το τελευταίο διάστημα, είναι η ξεκάθαρη αποκάλυψη της πολιτείας του κ. Μητσοτάκη. Η αγχωμένη κινητοποίηση δε για δήθεν διάσωση του πρωθυπουργού είναι η ξεκάθαρη προσπάθειά του να μην αποτελέσει ο ίδιος παρελθόν τόσο άδοξα.

Η πρώτη αντίδραση της κυβέρνησης ήταν η επίδειξη θάρρους και τόλμης για εκκαθαρίσεις και ανάδειξη του θέματος. Στη λογική «αμαρτία εξομολογουμένη, ουκ έστιν αμαρτία» τα λιγοστά στελέχη της ΝΔ προσπαθούσαν να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα. Κανείς δεν απάντησε ποιοι διέταξαν, με ποιο σκεπτικό, από ποιους και με ποιον τρόπο έγιναν οι παρακολουθήσεις εις βάρος των προσώπων που ξέρουμε αλλά και όσων πιθανώς δεν ξέρουμε. Οι τοποθετήσεις της κυβέρνησης έως σήμερα δεν έχουν πείσει ούτε τους ίδιους τους υποστηρικτές της.

Περαιτέρω, η συγκάλυψη των γεγονότων, η συσκότιση της αλήθειας και ο αποπροσανατολισμός της κοινής γνώμης είναι η μόνη άμυνα μιας κυβέρνησης.

Στην εξεταστική επιτροπή θα προσπαθήσουμε να ρίξουμε φως σε όλα τα παραπάνω.

Παράλληλα, αποκαλύπτεται με κρότο ότι η μετατόπιση όλης της εξουσίας στο επιτελικό κράτος του Μαξίμου είχε ένα σκοπό. Την απρόσκοπτη, ανεξέλεγκτη, απεριόριστη άσκηση εξουσίας από τον πρωθυπουργό και το πολύ στενό του περιβάλλον για την εξυπηρέτηση όχι του λαού και της χώρας αλλά συγκεκριμένων πολιτικών και οικονομικών συμφερόντων.

Για να ενισχυθεί όλη η παραπάνω μεθόδευση και για να μην κινδυνεύσει η εξυπηρέτηση «ημετέρων» συμφερόντων, ο ίδιος ο πρωθυπουργός δείχνει να παρέκκλινε προς παρακολουθήσεις πολιτικών, δημοσιογράφων και ποιος ξέρει ποιων άλλων.

Οσα ζούμε δεν είναι απλώς παρακολουθήσεις κάποιων προσώπων. Είναι η λυσσαλέα αγκίστρωση

στην εξουσία ενός συστήματος που θέλει να συνεχίσει να κατασπαταλά πόρους χωρίς έλεγχο, να μοιράζει χρήμα χωρίς διαγωνισμούς, να χρησιμοποιεί την εξωτερική πολιτική για να δημιουργεί εσωτερικούς εχθρούς και εκβιασμούς, να είναι ταυτόχρονα οι ίδιοι ελεγκτές του εαυτού τους, να επικαλείται την αριστεία αλλά ουσιαστικά να συγκεντρώνει τις ευκαιρίες και να αποκλείει οποιονδήποτε άλλον μη κολλητό.

Ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ όλα αυτά τα χρόνια έχουμε αναδείξει τους σκοπούς και τις αποτυχίες της αυταρχικής, συγκεντρωτικής, αναποτελεσματικής και με αλλότρια κίνητρα διακυβέρνησης Μητσοτάκη. Γι’ αυτό και ζητάμε εδώ και τόσο καιρό εκλογές.

Σήμερα όμως καλούμε όλους τους δημοκράτες πολίτες, τους Ελληνες που θυσίασαν τόσο πολλά για μια δεκαπενταετία σχεδόν, που στήριξαν την εθνική προσπάθεια για να επανακάμψουμε από τη χρεοκοπία της ΝΔ, που αξίζουν να μπουν στο κέντρο των αποφάσεων και να ξεφύγουν από το περιθώριο στο οποίο τους οδηγεί ο κ. Μητσοτάκης. Τους καλούμε σε συστράτευση δημοκρατίας και αλήθειας.

Θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για να υπερασπιστούμε το κράτος δικαίου, τη δημοκρατική λειτουργία των θεσμών, τον σεβασμό του πολίτη, την κοινωνική και οικονομική στήριξη του λαού.

Ακριβώς γι’ αυτό χρειαζόμαστε μια θεσμική ανασύνταξη και επανεκκίνηση. Οσο ο κ. Μητσοτάκης χρησιμοποιεί τους θεσμούς για τη διατήρηση της εξουσίας του ίδιου και ενός ολιγομελούς συστήματος εκλεκτών τόσο θα παλεύουμε για αναδιανομή της εξουσίας προς τη μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού, για αναδιανομή εφοδίων, για περισσότερες δυνατότητες, για στήριξη όσων σήμερα το έχουν ανάγκη.

Η επόμενη προοδευτική διακυβέρνηση, που με σαφήνεια περιγράφει ο ΣΥΡΙΖΑ, θα απελευθερώσει τη δύναμη της δημοκρατίας.

Ο Αγγελος Τόλκας είναι βουλευτής Ημαθίας ΣΥΡΙΖΑ, δικηγόρος και πρώην υφυπουργός

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter