Ηλεία: Άφησαν ελεύθερο γιατρό που ομολόγησε ότι τα έπαιρνε από φαρμακευτικές

Ηλεία: Άφησαν ελεύθερο γιατρό που ομολόγησε ότι τα έπαιρνε από φαρμακευτικές

Ο επίορκος γιατρός με το αμαρτωλό παρελθόν στην Ηλεία έπαιρνε «δωράκια» και ταξίδια, ενώ οργάνωσε και κύκλωμα ψευδών βεβαιώσεων σε αλλοδαπούς με το αζημίωτο.

Παραβλέποντας ουσιαστικά τα συγκλονιστικά στοιχεία και τις αποδείξεις των «αδιάφθορων» της ΕΛΑΣ και παρά τη γραπτή ομολογία γιατρού κέντρου υγείας ότι χρηματιζόταν από το 2015 από πέντε φαρμακευτικές εταιρείες με σκοπό την κατευθυνόμενη συνταγογράφηση, αλλά και τη συμμετοχή του και σε άλλη παρόμοια υπόθεση διαφθοράς, οι αρμόδιες δικαστικές αρχές Αμαλιάδας τον άφησαν ελεύθερο μετά την απολογία του με εγγυοδοσία μόλις 2.000 ευρώ και απαγόρευση εξόδου από τη χώρα! Δηλαδή του επέβαλαν χρηματική εγγύηση όση και το ελάχιστο ποσό που αντιστοιχούσε σχεδόν σε ένα… μηνιάτικο από τον καθ’ ομολογία χρηματισμό του από τις φαρμακευτικές εταιρείες αλλά και από τις ψευδείς βεβαιώσεις που εξέδιδε για αναπηρικές συντάξεις και νομιμοποίηση αλλοδαπών εργατών γης.

Μάλιστα ο επίορκος γιατρός επέστρεψε κανονικά στην υπηρεσία του στο Κέντρο Υγείας Βάρδας Ηλείας καθώς, όπως είπε στο Documento o διοικητής της 6ης ΥΠΕ Γιάννης Καρβέλης, αναμένει (μέχρι την ώρα που γραφόταν το ρεπορτάζ) τα σχετικά έγγραφα από την Εισαγγελία Αμαλιάδας προκειμένου να αποφασίσει αν θα πρέπει ο κατηγορούμενος γιατρός να τεθεί σε διαθεσιμότητα ή όχι.

Το βούλευμα για την άρση απορρήτου

Η έρευνα των «αδιάφθορων» της ΕΛΑΣ ξεκίνησε στις 2.8.2023, όταν έγινε η σχετική καταγγελία, και συνεχίστηκε μέχρι το τέλος του περασμένου Φεβρουαρίου. Η σοβαρότητα της υπόθεσης ενεργοποίησε την άρση απορρήτου των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων του επίορκου γιατρού και άλλων προσώπων με τρία βουλεύματα του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών. Ταυτόχρονα, το κύκλωμα τέθηκε από τους αστυνομικούς σε φυσική και τεχνική επιτήρηση.

Προ ημερών από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων συνελήφθησαν τελικά στο Κέντρο Υγείας Βάρδας Ηλείας, εκτός του 52άχρονου γιατρού, ένας αλλοδαπός από το Μπανγκλαντές που έκανε τον μεσάζοντα και δύο ιατρικοί επισκέπτες φαρμακευτικής εταιρείας, καθώς –κατά περίπτωση– εμπλέκονται στην υπόθεση.

Οπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση της ΕΛΑΣ, σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για –κατά περίπτωση– δωροληψία υπαλλήλου κατ’ εξακολούθηση και κατ’ επάγγελμα, ψευδή βεβαίωση και νόθευση κατ’ εξακολούθηση, παράβαση καθήκοντος κατ’ εξακολούθηση, συνέργεια σε δωροληψία υπαλλήλου, δωροδοκία υπαλλήλου κατά συναυτουργία και για παράβαση του νόμου περί όπλων και του Κώδικα Μετανάστευσης σε βαθμό κακουργήματος.

Σύμφωνα με το πολυσέλιδο διαβιβαστικό των «αδιάφθορων» προς τις δικαστικές αρχές της Αμαλιάδας, στη σχετική δικογραφία των 767 σελίδων και των 85 ψηφιακών δίσκων με καταγραμμένες συνομιλίες του κυκλώματος συμπεριλαμβάνονταν επιπλέον ως εμπλεκόμενοι για παράβαση του άρθρου 236 παρ.1 του ΠΚ «Δωροδοκία Υπαλλήλου» οκτώ εργαζόμενοι σε πολύ γνωστές φαρμακευτικές εταιρείες, ενώ καταγράφονται ως ύποπτες οι τηλεφωνικές επικοινωνίες του κατηγορούμενου γιατρού με ακόμη τέσσερις φαρμακευτικές εταιρείες. Ανάμεσα στις φαρμακευτικές εταιρείες, υπάλληλοι των οποίων φέρεται να χρημάτισαν τον γιατρό, πεφηση και μία στην οποία κατά το παρελθόν είχε επιβληθεί πρόστιμο για μεγάλο ταξιδάκι-χορηγία που είχε οργανώσει σε ειδυλλιακό προορισμό για τους… δικούς της γιατρούς. Στην προκειμένη περίπτωση μάλιστα οι δύο ιατρικοί επισκέπτες που συνελήφθησαν επ’ αυτοφώρω είναι υπάλληλοι της συγκεκριμένης φαρμακευτικής. Και οι δύο πάντως μετά την απολογία τους αφέθηκαν ελεύθεροι χωρίς περιοριστικούς όρους, ενώ η έρευνα συνεχίζεται για τους υπαλλήλους των υπόλοιπων φαρμακευτικών.

Ο χρηματισμός από τις φαρμακευτικές εταιρείες

Οι υπάλληλοι των φαρμακευτικών ζητούσαν επισταμένα από τον 52άχρονο γιατρό να προτείνει στους ασθενείς του την αγορά φαρμακευτικών σκευασμάτων και του πίστωναν διάφορα χρηματικά ποσά

Από την έρευνα στο εσωτερικό του γραφείου του 52άχρονου γιατρού του ΚΥ Βάρδας προέκυψε ότι από το 2021 είχε δημιουργήσει και ενημέρωνε συγκεντρωτική κατάσταση των συνταγογραφήσεών του ανά φαρμακευτική εταιρεία, γεγονός που καταδεικνύει την παράνομη συνεργασία του με αυτές.

Οπως αναφέρεται, οι υπάλληλοι των εταιρειών ζητούσαν επισταμένα από τον 52άχρονο γιατρό να προτείνει στους ασθενείς του την αγορά φαρμακευτικών σκευασμάτων και πίστωναν στον γιατρό διάφορα χρηματικά ποσά μέσα σε φακέλους ή σε ταξιδιωτικά γραφεία για κρατήσεις καταλύματος, κρουαζιέρες και οργανωμένα ταξίδια. Ο γιατρός ακολουθούσε τις οδηγίες των ανθρώπων των εταιρειών που έρχονταν σε επαφή μαζί του για τον τρόπο που θα συνταγογραφούσε τα φαρμακευτικά προϊόντα τους, με αντάλλαγμα τη λήψη των αθέμιτων ωφελημάτων.

Οι υπάλληλοι των φαρμακευτικών εταιρειών ζητούσαν επίσης από τον 52άχρονο γιατρό να αλλάξει τον τρόπο που συνταγογραφεί τα φάρμακα προκειμένου οι ίδιοι να λαμβάνουν μπόνους από την εταιρεία τους.

Παράλληλα, διαπιστώθηκε ότι σε διάφορα ταξιδιωτικά γραφεία της Πάτρας υπήρχε πίστωση χρηματικού ποσού 8.200 ευρώ από διάφορες φαρμακευτικές εταιρείες στο όνομα του ιατρού, το οποίο είχε δαπανήσει σε ταξίδια.

Μάλιστα κατά την ημέρα της αστυνομικής επιχείρησης (29.2.2024) διαπιστώθηκε ότι σε ταξιδιωτικό γραφείο με έδρα την Αθήνα πιστώθηκε από φαρμακευτική εταιρεία στο όνομα του επίορκου γιατρού το ποσό των 400 ευρώ. Την ίδια ημέρα σε άλλο ταξιδιωτικό πρακτορείο με έδρα την Πάτρα πιστώθηκε από δύο φαρμακευτικές εταιρείες το ποσό των 7.800 ευρώ ως δώρο για ταξίδια του γιατρού στο εξωτερικό και το εσωτερικό της χώρας.

Οι «αδιάφθοροι» της ΕΛΑΣ επισημαίνουν ότι μία από τις φαρμακευτικές εταιρείες, προφανώς για να μην αφήνει ίχνη χρηματισμού, παρείχε ρητή οδηγία προς το ταξιδιωτικό γραφείο κατά την έκδοση των τιμολογίων που αποπλήρωνε σε συνεργαζόμενους με αυτή γιατρούς να μην αναγράφονται τα στοιχεία τους!

Η παραδοχή και η εμπλοκή και Ηλείου δικηγόρου

Σύμφωνα με τον ζημιωθέντα ΕΟΠΥΥ, ο ιατρός κατά το τελευταίο έτος είχε αυξήσει τη συνταγογράσκευασμάτων φαρμακευτικής εταιρείας κατά 60%, έχοντας και τα μεγαλύτερα ποσοστά συνταγογράφησης ανασφάλιστων ασθενών στον νομό Ηλείας όπου δραστηριοποιούνταν.

Ο 52άχρονος γιατρός στην απολογία του παραδέχεται τον χρηματισμό του από τις φαρμακευτικές εταιρείες από το 2015 και καταθέτει μεταξύ άλλων: «Είτε έπαιρνα χρήματα στο χέρι κατόπιν συναντήσεων που είχα με τους ιατρικούς επισκέπτες στο γραφείο μου είτε μου τα έριχναν στο ταχυδρομικό κουτί μου έξω από το σπίτι μου ή μου τα έβαζαν σε ταξιδιωτικά πρακτορεία που συνεργάζονταν για να μη φαίνονται τα χρήματα και να κάνω ταξίδια. Κάθε μήνα έβγαζα πέραν του μισθού μου από τις φαρμακευτικές 1.000-1.500 ευρώ».

Ο 52άχρονος γιατρός κατηγορείται επίσης ότι είχε συντάξει έναντι αμοιβής εκατοντάδες ψευδείς βεβαιώσεις για αλλοδαπούς εργάτες γης από το Μπανγκλαντές, τις οποίες χρησιμοποιούσαν για να βγάλουν άδεια διαμονής στη χώρα μας. Στο πολυσέλιδο διαβιβαστικό της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων αναφέρεται και η εμπλοκή δικηγόρου από την Ηλεία, ο οποίος ζητούσε από τον κατηγορούμενο γιατρό παράνομες εξυπηρετήσεις που σχετίζονται με την έκδοση ψευδών βεβαιώσεων σε αλλοδαπούς.

Οπως αναφέρει μεταξύ άλλων στην κατάθεσή του στους« αδιάφθορους» της ΕΛΑΣ :« Παραδέχομαι ότι έγραφα και χορηγούσα ιατρικές βεβαιώσεις σε αλλοδαπούς, στις οποίες ανέγραφα ψευδώς ότι αυτοί σε παρελθόντα έτη προσήλθαν και εξετάστηκαν στο Κέντρο Υγεία Βάρδας. Τη βεβαίωση αυτή τη χρησιμοποιούσαν για να βγάλουν άδεια διαμονής στην Ελλάδα […] Από αυτό έπαιρνα από 20 έως 50 ευρώ. Μέχρι σήμερα –και ειδικότερα μέχρι τον Οκτώβρη του 2023 που σταμάτησα– έχω βγάλει κι έχω δώσει σε αλλοδαπούς τουλάχιστον 300 ψεύτικες βεβαιώσεις. Η διαδικασία ήταν η εξής: Πρώτα μου έφερνε (σ.σ.: αναφέρει το όνομα του μεσάζοντα από το Μπανγκλαντές) στο ΚΥ Βάρδας, διαβατήριο και φωτοτυπίες με τα στοιχεία του αλλοδαπού […] Στη συνέχεια πήγαινα στα βιβλία καταγραφής εισερχομένων ασθενών που φυλάσσονταν στο Τμήμα Διοικητικού και αφού έβρισκα τα έτη που ήθελα κάθε φορά, όπου με βόλευε και υπήρχε κενός χώρος γραφής, ανέγραφα ψευδώς τα στοιχεία ταυτότητας του ενδιαφερόμενου αλλοδαπού. Επίσης ανέγραψα στην τύχη μια ψεύτικη πάθηση που έπασχε […] Ετσι πιστοποιούσα ότι ο αλλοδαπός εκείνη την περίοδο ήταν εντός Ελλάδας».

Κύκλωμα γνωματεύσεων για αναπηρικές συντάξεις

Ο γιατρός κατηγορείται και για ύποπτες ιατρικές γνωματεύσεις που σχετίζονται με τις πιστοποιήσεις αναπηρίας από κέντρα πιστοποίησης αναπηρίας (ΚΕΠΑ), ενώ στο διαβιβαστικό αναφέρεται ως άμεσα εμπλεκόμενος στην υπόθεση και ένας ψυχίατρος από την Ηλεία.

Οι αστυνομικοί, αξιολογώντας το υλικό των απομαγνητοφωνήσεων από τις νόμιμες επισυνδέσεις που είχαν κάνει με δικαστική άδεια στα τηλέφωνα των εμπλεκομένων, αναφέρουν ότι ο 52άχρονος γιατρός σε συνεργασία με τον ψυχίατρο δημιουργούσαν ιατρικούς εισηγητικούς φακέλους βεβαιώνοντας την ύπαρξη ψευδών ιατρικών παθήσεων, παθολογικής και ψυχιατρικής φύσης, σε ιδιώτες ή δημόσιους υπαλλήλους, προκειμένου οι τελευταίοι να λάβουν πιστοποίηση αναπηρίας ή να αυξήσουν την ήδη υπάρχουσα από τις υγειονομικές επιτροπές ΚΕΠΑ, με σκοπό να αποκτήσουν ή να αυξήσουν επιδόματα αναπηρίας και να μειώσουν τις ώρες εργασίας τους.

Αυτό, όπως αναφέρεται, το έπραξαν και για συγγενικά τους πρόσωπα και ειδικότερα για τον πατέρα του 52άχρονου γιατρού, τη σύζυγό του και τον πεθερό του!

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση 56άχρονης ακτινολόγου στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών, η οποία αν και είχε ποσοστό αναπηρίας 80%, επιθυμούσε να το αυξήσει αφενός για να εργάζεται λιγότερες ώρες στο νοσοκομείο, αφετέρου για να λάβει χρηματικό επίδομα, διότι δεν μπορούσε –όπως έλεγε– να αντεπεξέλθει οικονομικά!

Ο 52άχρονος γιατρός στην απολογία του παραδέχεται την εμπλοκή του στο κύκλωμα και «δίνει στεγνά» τον ψυχίατρο συνάδελφό του, κατηγορώντας τον ότι για τις εξυπηρετήσεις που έκανε με την έκδοση πλαστών ή ψευδών στοιχείων χρηματιζόταν με διάφορα ποσά από 1.000 έως 5.000 ευρώ!

Μέλη εγκληματικής οργάνωσης σε άλλη υπόθεση διαφθοράς

Οπως επισημαίνει η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛΑΣ, ο 52άχρονος γιατρός που συνελήφθη στο Κέντρο Υγείας Βάρδας Ηλείας, ο ψυχίατρος που αναφέρεται στο διαβιβαστικό κι ακόμη ένα πρόσωπο – υπάλληλος φαρμακευτικής εταιρείας– αποτελούν μέλη εγκληματικής οργάνωσης σε άλλη υπόθεση διαφθοράς με την οποία είχαν ασχοληθεί η Δίωξη της Υποδιεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων Βορείου Ελλάδος και η Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης το 2021. Και οι τρεις σε εκείνη τη δικογραφία εμπλέκονται στις κατηγορίες της συνέργειας σε εγκληματική οργάνωση, πλαστογραφίας, ψευδών ιατρικών πιστοποιήσεων, απάτης, δωροληψίας και δωροδοκίας στον ιδιωτικό τομέα και παραβίασης του νόμου περί προσωπικών δεδομένων.

Διαβάστε επίσης:

ΚΥΣΕΑ- Φεύγει για περιπολίες στην Ερυθρά Θάλασσα η φρεγάτα «Ύδρα» – Τα ερωτήματα για το σκάφος

Η φρεγάτα Ύδρα έφτασε στην Ερυθρά Θάλασσα – Εντάχθηκε στην επιχείρηση «Ασπίδες»

Επιχείρηση «Ασπίδες»: Απέπλευσε για την Ερυθρά Θάλασσα η φρεγάτα «Ύδρα»

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter