ΗΠΑ: Αποφυλακίστηκαν Αμερικανοί από το Ιράν – «Επιτέλους», λέει ο Μπάιντεν

ΗΠΑ: Αποφυλακίστηκαν Αμερικανοί από το Ιράν – «Επιτέλους», λέει ο Μπάιντεν
AP Photo/Lujain Jo

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε σήμερα ότι πέντε Αμερικανοί υπήκοοι που κρατούνταν στο Ιράν «επιτέλους επιστρέφουν σπίτι τους» μετά τη συμφωνία μεταξύ της Ουάσινγκτον και της Τεχεράνης για την ανταλλαγή κρατουμένων των δύο χωρών.

Σε ανακοίνωσή του, ο Μπάιντεν ευχαρίστησε τις κυβερνήσεις του Κατάρ, του Ομάν, της Ελβετίας και της Νότιας Κορέας για τη βοήθειά τους στη διασφάλιση της απελευθέρωσης των Αμερικανών.

«Ευχαριστώ ιδιαιτέρως τον εμίρη του Κατάρ, σεΐχη Ταμίμ μπιν Χαμάντ και τον σουλτάνο του Ομάν, Χαϊθάμ μπιν Ταρίκ, που και οι δύο συνέβαλαν στη διευκόλυνση αυτής της συμφωνίας κατά τη διάρκεια πολλών μηνών δύσκολης και βασισμένης σε αρχές αμερικανικής διπλωματίας», τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Δεσμεύτηκε παράλληλα να «συνεχίσει να επιβάλλει κυρώσεις στο Ιράν για τις προκλητικές του ενέργειες στην περιοχή».

Οι πέντε Αμερικανοί, που αφέθηκαν ελεύθεροι, έφτασαν σήμερα νωρίς το απόγευμα στην Ντόχα, σύμφωνα με το Reuters και το Γαλλικό Πρακτορείο. Στο διεθνές αεροδρόμιο της καταριανής πρωτεύουσας τους υποδέχτηκαν Αμερικανοί αξιωματούχοι.

Ένας ανώτερος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου είχε αναφέρει νωρίτερα ότι οι πέντε, μαζί με δύο γυναίκες, μέλη των οικογενειών τους, αναχώρησαν αεροπορικώς από το Ιράν.

Ιράν και ΗΠΑ συμφώνησαν στην ανταλλαγή κρατουμένων, μετά την επιβεβαίωση ότι αποδεσμεύθηκαν ιρανικοί πόροι έξι δισεκατομμυρίων δολαρίων από τη Νότια Κορέα. Πέντε Ιρανοί κρατούμενοι θα απελευθερωθούν και σε αντάλλαγμα πέντε Αμερικανοί πολίτες που κρατούνται στο Ιράν θα παραδοθούν στην αμερικανική πλευρά.

Πέντε Ιρανοί υπήκοοι, σε βάρος των οποίων εκρεμμούσαν διώξεις ή ήταν καταδικασμένοι στις ΗΠΑ για αδικήματα που δεν περιείχαν βία, θα επωφεληθούν από μέτρα επιείκειας, τόνισε ο Αμερικανός αξιωματούχος. Ο ίδιος σημείωσε ότι αυτή η ανταλλαγή κρατουμένων — που θεωρείται πολιτικά επικίνδυνη για τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν — θα συνοδεύεται από κυρώσεις κατά του ιρανικού υπουργείου Πληροφοριών καθώς και κατά του πρώην πρόεδρου του Ιράν Μαχμούντ Αχμαντινεζάντ.

Ιρανικά μμε μετέδωσαν ότι δύο από τους πέντε Ιρανούς κρατούμενους που αφέθηκαν ελεύθεροι από τις ΗΠΑ, ο Μερντάντ Μοΐν-Ανσαρί και ο Ρεζά Σαρχανγκπούρ-Καφρανί, αποβιβάστηκαν από το αεροπλάνο που τους μετέφερε στη Ντόχα. Οι άλλοι τρεις Ιρανοί κρατούμενοι αφέθηκαν επίσης ελεύθεροι, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Tasnim, αλλά δεν επιθυμούν να πάνε στο Ιράν.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter