ΗΠΑ: Αποφυλακίστηκαν δύο ακόμη κρατούμενοι από το Γκουαντάναμο μετά από 20 χρόνια

ΗΠΑ: Αποφυλακίστηκαν δύο ακόμη κρατούμενοι από το Γκουαντάναμο μετά από 20 χρόνια

Ελεύθεροι αφέθηκαν μετά από 20 χρόνια και δίχως στο μεταξύ να τους έχει απαγγελθεί καμία κατηγορία δύο πακιστανοί κρατούμενοι στις φυλακές του Γκουαντάναμο, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσαν την Παρασκευή οι αμερικανικές αρχές.

Ειδικότερα, ο 55χρονος σήμερα Αμπντούλ Ραμπανί και ο 53χρονος αδελφός του Μοχάμεντ, αφέθηκαν ελεύθεροι καθώς οι αρχές των ΗΠΑ προχωρούν τη διαδικασία αδειάσματος και κλεισίματος της διαβόητης φυλακής- κολαστήριο που συστάθηκε στην ομώνυμη ναυτική βάση στην Κούβα για την κράτηση υπόπτων για τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες εκτιμούν την προθυμία της κυβέρνησης του Πακιστάν και άλλων εταίρων να υποστηρίξουν τις συνεχιζόμενες προσπάθειες των ΗΠΑ που επικεντρώνονται στην υπεύθυνη μείωση του πληθυσμού των κρατουμένων και τελικά στο κλείσιμο της εγκατάστασης του Γκουαντάναμο», ανέφερε το υπουργείο Άμυνας.

Τα δύο αδέρφια είχαν παραδοθεί στις αρχές των ΗΠΑ, από τις πακιστανικές αρχές που τους συνέλαβαν στην πόλη καταγωγής τους, το Καράτσι το 2002, καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες τους κατηγορούσαν ότι συνέδραμαν μέλη της Αλ Κάιντα με στέγαση και άλλη υλικοτεχνική υποστήριξη.

Σημειώνεται πως οι δύο κρατούμενοι κατήγγειλαν ότι βασανίστηκαν ενώ βρίσκονταν υπό την κράτηση της CIA προτού μεταφερθούν στο Γκουαντάναμο.

Στο Γκουαντάναμο, στην κορύφωσή του το 2003, βρίσκονταν περίπου 600 κρατούμενοι τους οποίους οι ΗΠΑ θεωρούσαν «τρομοκράτες», με οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα να καταγγέλλουν ότι η κράτησή τους υπονόμευσε τα ανθρώπινα δικαιώματα  και υπονόμευσε τη θέση των ΗΠΑ στο εξωτερικό. Σήμερα, στις διαβόητες φυλακές κρατούνται μόνο 32 άτομα, εκ των οποίων 18 είναι επιλέξιμοι για μεταγωγή εάν βρεθούν τρίτες χώρες να τους δεχτούν, ανέφερε το Πεντάγωνο.

Πηγή: CNN, VOA

Διαβάστε επίσης:

Αποφυλακίστηκαν τρεις ακόμα κρατούμενοι από το Γκουαντάναμο

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter