ΗΠΑ: Ένας στους εκατό πολίτες άνω των 65 ετών πέθανε από κορονοϊό

ΗΠΑ: Ένας στους εκατό πολίτες άνω των 65 ετών πέθανε από κορονοϊό

Καθώς η πανδημία του κορονοϊού πλησιάζει στο τέλος του δεύτερου έτους, οι ΗΠΑ βρίσκονται λίγο πριν ξεπεράσουν τους 800.000 θανάτους από τον ιό και καμία ηλικιακή ομάδα δεν έχει υποφέρει περισσότερο από τους μεγαλύτερους αμερικανούς. Καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας, οι ηλικιωμένοι ήταν γνωστό ότι είναι πιο ευάλωτοι, αλλά η κλίμακα της απώλειας μόλις τώρα γίνεται αντιληπτή.

Βαρύ τίμημα

Σύμφωνα με τα Κέντρα Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών (CDC), το 75% των ανθρώπων που έχουν πεθάνει από τον ιό στις Ηνωμένες Πολιτείες – ή περίπου 600.000 από τους σχεδόν 800.000 που έχουν πεθάνει μέχρι στιγμής – ήταν 65 ετών και άνω. Ένας στους 100 μεγαλύτερης ηλικίας έχει πεθάνει από τον ιό, ενώ για άτομα κάτω των 65 ετών, αυτή η αναλογία είναι πιο κοντά στο 1 στα 1.400.

Από τότε που κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά τα εμβόλια πριν από ένα χρόνο, οι ηλικιωμένοι αμερικανοί εμβολιάστηκαν με πολύ υψηλότερο ρυθμό από ό,τι οι νεότερες ηλικιακές ομάδες: σύμφωνα με το CDC, 87% των πολιτών άνω των 65 ετών είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Ωστόσο, ο βαρύς απολογισμός σε θανάτους συνεχίστηκε. Μερικές φορές λέγεται οι θάνατοι των γηραιότερων πολιτών δεν μπορούσαν να αποφευχθούν ούτως ή άλλως. Όμως τα στοιχεία των επιπλέον θανάτων διαψεύδουν αυτόν τον ισχυρισμό. Δεκαοκτώ τοις εκατό περισσότεροι γηραιοί πολίτες πέθαναν από όλες τις αιτίες το 2020 από ότι μια κανονική χρονιά.

Έως τώρα, ο κορονοϊός έχει γίνει η τρίτη σημαντικότερη αιτία θανάτου ανάμεσα στους αμερικανούς άνω των 65 ετών, μετά τις καρδιακές ασθένειες και τον καρκίνο. Ο ιός είναι υπεύθυνος για το 13% του συνόλου των θανάτων από την αρχή του 2020, ξεπερνώντας ασθένειες όπως ο διαβήτης, το Αλτσχάιμερ και η άνοια.

Το μερίδιο των νεότερων ατόμων μεταξύ όλων των θανάτων από ιούς στις Ηνωμένες Πολιτείες αυξήθηκε φέτος, αλλά τους τελευταίους δύο μήνες, το ποσοστό των ηλικιωμένων έχει αυξηθεί ξανά, σύμφωνα με στοιχεία από το CDC. Περισσότεροι από 1.200 άνθρωποι στις Ηνωμένες Πολιτείες πεθαίνουν από τον Covid-19 κάθε μέρα, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι 65 ετών και άνω.

Η πανδημία άνοιξε το χάσμα των γενεών

Σε συνεντεύξεις σε όλη τη χώρα, αμερικανοί μεγαλύτερης ηλικίας λένε ότι συνέχισαν να υπομένουν την απομόνωση και τον φόβο που συνδέονται με την πανδημία πολύ καιρό αφότου δεκάδες εκατομμύρια νεότεροι και μεσήλικες επέστρεψαν στη δουλειά και στο σχολείο και σε μεγάλο βαθμό έχουν ξαναμπεί σε έναν κανονικό ρυθμό ζωής. Οι ηλικιωμένοι εξακολουθούν να αρρωσταίνουν σοβαρά και σε μεγάλους αριθμούς, ιδιαίτερα αν δεν είναι εμβολιασμένοι, ενώ τα νοσοκομεία στα Μεσοδυτικά, τη Νέα Αγγλία και τα Νοτιοδυτικά έχουν καταπονηθεί με μια μεγάλη εισροή ασθενών αυτόν τον μήνα. Ανησυχώντας για τους κινδύνους και τις συνεχείς προειδοποιήσεις από τους υπαλλήλους υγείας σχετικά με τους πρόσθετους κινδύνους για τους ηλικιωμένους, πολλοί από αυτούς εξακολουθούν να περιορίζουν τα ταξίδια και τις επισκέψεις με τα εγγόνια τους και τρώνε λιγότερο έξω.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter