ΗΠΑ: Ένοχος για απάτη πρώην μεγιστάνας των κρυπτονομισμάτων – Ποιος είναι ο Σαμ Μπάνκμαν Φράιντ (Photos)

ΗΠΑ: Ένοχος για απάτη πρώην μεγιστάνας των κρυπτονομισμάτων – Ποιος είναι ο Σαμ Μπάνκμαν Φράιντ (Photos)

Ο πρώην ιδιοκτήτης του ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων FTX, το οποίο χρεοκόπησε τον Νοέμβριο του 2022, κρίθηκε ένοχος για 7 κατηγορίες την Πέμπτη στη Νέα Υόρκη. Αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης έως και 110 ετών.

Το κατηγορητήριο είναι βαρύ: απάτη, εγκληματική συνωμοσία και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. Ο νεαρός επιχειρηματίας κρίθηκε ένοχος για όλες τις κατηγορίες την Πέμπτη στη Νέα Υόρκη, μετά από δίκη που έκανε κρότο, ειδικά στους χρηματοοικονομικούς κύκλους.

Γρήγορη αναρρίχηση

Δισεκατομμυριούχος πριν από την ηλικία των 30 ετών, μια μικρή ιδιοφυΐα με μια ιδιότροπη εμφάνιση, ο Σαμ Μπάνκμαν Φράιντ είχε κατακτήσει τον κόσμο των κρυπτονομισμάτων σε λίγους μήνες. Όσο μετεωρική ήταν όμως η άνοδός του, το ίδιο απότομη αποδείχθηκε η πτώση του.

Σε λίγους μόνο μήνες, αυτός ο πτυχιούχος φυσικής από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης έκανε μια μικρή start-up, που ξεκίνησε το 2019, στη δεύτερη μεγαλύτερη πλατφόρμα ανταλλαγής κρυπτονομισμάτων στον κόσμο.

Γρήγορα αναρριχάται στον κόσμο του «crypto», αποφασισμένος να παίξει το ρόλο του πρέσβη των κρυπτονομισμάτων στα Μέσα ενημέρωσης και στο Κογκρέσο, όπου κάνει την πρώτη του εμφάνιση τον Δεκέμβριο του 2021, κατά τη διάρκεια μιας ακρόασης για τον τομέα. Το κοινό ανακαλύπτει έναν αδιάφορο τύπο, με άφθονα σγουρά μαλλιά και στρογγυλό πρόσωπο, που όταν δεν χρειάζεται να είναι «στην πένα» στους διαδρόμους του Κογκρέσου, φοράει μπλουζάκι και βερμούδα.

Ο «SBF», όπως διαμορφώθηκε το αρκτικόλεξο του ονόματός του από τα media, απευθύνει έκκληση στους Αμερικανούς εκλεγμένους αξιωματούχους να διαμορφώσουν ένα… ρυθμιστικό πλαίσιο για τα κρυπτονομίσματα, ενώ πολλοί στον κλάδο είναι αντίθετοι σε αυτή την ιδέα.

26 δισεκατομμύρια δολάρια

Ο βέρος Καλιφορνέζος επιχειρηματίας βρίσκεται ξαφνικά να κατέχει περιουσία που εκτιμάται στο αποκορύφωμά της στα 26 δισεκατομμύρια δολάρια. «Μόνο ο Ζακ (Μαρκ Ζάκερμπεργκ) έγινε τόσο πλούσιος, τόσο νέος», τιτλοφορείται το περιοδικό Forbes τον Οκτώβριο του 2021.

Γιος δύο ακαδημαϊκών του Στάνφορντ, αρχίζει να επεκτείνει τις δραστηριότητές του και πέρα από το σύμπαν των κρυπτονομισμάτων, δωρίζοντας σε Αμερικανούς πολιτικούς υποψηφίους και πείθοντας διασημότητες όπως ο θρύλος του αμερικανικού ποδοσφαίρου Τομ Μπρέιντι να εξυμνήσουν τα πλεονεκτήματα του FTX, έναντι υψηλού ανταλλάγματος.

Σύμφωνα με το κανάλι CNBC, ο «SBF» υπέγραψε ακόμη και συμβόλαιο με την γνωστή ποπ τραγουδίστρια Τέιλορ Σουίφτ, πριν εκείνη τελικά εγκαταλείψει τη συνεργασία. Ο βίγκαν πρώην μεγιστάνας υποστηρίζει την έννοια του αποτελεσματικού αλτρουισμού, που συνίσταται κυρίως στη δωρεά ολόκληρης ή μέρους της περιουσίας κάποιου σε φιλανθρωπικές οργανώσεις. Όταν ξέσπασε η καταιγίδα πάνω από τα κρυπτονομίσματα, την άνοιξη του 2022, λειτουργεί ως σταθεροποιητικό στοιχείο, αγοράζοντας την πλατφόρμα BlockFi που αντιμετωπίζει δυσκολίες και τα περιουσιακά στοιχεία ενός άλλου πτωχευμένου μέσου, του Voyager.

«Λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη το καθήκον μας να προστατεύσουμε το οικοσύστημα των ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων και τους πελάτες του», έγραψε στο Twitter ο Σαμ Μπάνκμαν-Φράιντ, τον οποίο κάποιοι συνέκριναν ήδη με τον πάπα του αμερικανικού καπιταλισμού Γουόρεν Μπάφετ, παρά το νεαρό της ηλικίας του.

Ρίσκο και αποτυχία

Αλλά πίσω από αυτή την καθησυχαστική βιτρίνα, ο Φράιντ εμπλέκεται σε μια πράξη οικονομικής εξισορρόπησης (hedging) και παίρνει κολοσσιαία ρίσκα, σύμφωνα με όσα θα αποκαλύψουν αργότερα τα δικαστικά έγγραφα. Η ομάδα του χρησιμοποίησε χρήματα που κατατέθηκαν από πελάτες στην πλατφόρμα FTX για να τροφοδοτήσει, χωρίς τη συγκατάθεσή τους, τα τολμηρά στοιχήματα της θυγατρικής του Alameda, να αγοράσει ακίνητα ή να κάνει δωρεές σε πολιτικούς.

«Ταλλαντούχο αφεντικό», «φιλόδοξος», «ήθελε να γίνει πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών», τον περιέγραψε στη δίκη του η αναπληρώτρια εισαγγελέας Ντανιέλ Σασούν, η οποία ηγήθηκε της δίωξης. Στην πορεία του, «ήθελε να ξοδέψει δισεκατομμύρια που αφαιρέθηκαν από τους λογαριασμούς των πελατών του για να αποκτήσει δύναμη και σχέσεις», υποστήριξε. «Είχε την αλαζονεία να πιστεύει ότι θα μπορούσε να διαπράξει απάτη και να μην το πληρώσει». Φευ.

110 χρόνια φυλάκιση

Στις αρχές Νοεμβρίου 2022, το CoinDesk αποκαλύπτει ότι ένα σημαντικό μέρος των περιουσιακών στοιχείων της Alameda αποτελείται από ένα κρυπτονόμισμα που δημιουργήθηκε από την FTX, το FTT. Η αποκάλυψη προκαλεί την κατάρρευση αυτού του ψηφιακού νομίσματος και της αυτοκρατορίας του «SBF» μαζί της.

Εκδόθηκε από τις Μπαχάμες, όπου εδρεύει η FTX, ο Φράιντ, του οποίου η περιουσία στο μεταξύ είχε εξατμιστεί, κατηγορήθηκε στα μέσα Δεκεμβρίου για απάτη και εγκληματική συνωμοσία. Στο τέλος πέντε εβδομάδων δίκης, ο «SBF», 31 ετών, αντιμετωπίζει πλέον έως και 110 χρόνια ποινικής φυλάκισης συνολικά. Η ποινή του πρόκειται να εκδοθεί αργότερα. Στο δικαστήριο προσπάθησε να παρουσιάσει το πρόσωπο ενός νεαρού επιχειρηματία χωρίς εμπειρία, ο οποίος έκανε «μεγάλα λάθη» αλλά ενήργησε καλόπιστα.

Για να αθωωθεί ο κατηγορούμενος, «θα έπρεπε να πιστέψετε ότι δεν καταλάβαινε τίποτα» για το τι συνέβαινε στις δικές του εταιρείες, είπε στους ενόρκους ένας άλλος αναπληρωτής εισαγγελέας, ο Νίκολας Ρους. «Παρακολουθείτε όλη αυτή τη δίκη και ξέρετε ότι τίποτα από αυτά δεν είναι αλήθεια», συμπλήρωσε.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter