ΗΠΑ: Οι Δημοκρατικοί αντεπιτίθενται

ΗΠΑ: Οι Δημοκρατικοί αντεπιτίθενται

Στην πρώτη του για φέτος τηλεοπτική ομιλία προς τον αμερικανικό λαό από το οβάλ γραφείο ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ μίλησε για ένα και μόνο πράγμα: την ανάγκη χρηματοδότησης για την κατασκευή του τείχους στα σύνορα με το Μεξικό, όπου σύμφωνα με τον ίδιο εκτυλίσσεται «μια συνεχιζόμενη κρίση εθνικής ασφάλειας».

Τονίζοντας ότι «όλοι οι Αμερικανοί πλήττονται από την ανεξέλεγκτη, παράνομη μετανάστευση», έκανε μια «ομολογία αγάπης» προς τους ψηφοφόρους του λέγοντας ότι τα τείχη κατασκευάζονται όχι «επειδή μισούμε όσους βρίσκονται έξω από αυτά αλλά επειδή αγαπάμε όσους βρίσκονται μέσα σε αυτά».

Η αντίδραση των Δημοκρατικών, οι οποίοι για πρώτη φορά μπορούν να δυσκολέψουν τη ζωή του προέδρου από θέση ισχύος χάρη στην πλειοψηφία που διαθέτουν στη Βουλή των Αντιπροσώπων, υπήρξε άμεση. Η Νάνσι Πελόζι, η οποία ανέλαβε τα καθήκοντα της προέδρου στις 3 Ιανουαρίου, κατηγόρησε τον Ντ. Τραμπ ότι επενδύει στον φόβο και ότι κρατά τις Ηνωμένες Πολιτείες «όμηρο μιας ψεύτικης απειλής». Επ’ αυτού, τον κάλεσε να άρει τη μερική αναστολή της λειτουργίας του αμερικανικού δημοσίου, εξαιτίας της οποίας περίπου 800.000 υπάλληλοι θα παραμείνουν απλήρωτοι και αυτή την εβδομάδα.

Ο αντίκτυπος της μερικής αναστολής λειτουργίας του δημοσίου –η οποία έχοντας αρχίσει από τις 21 Δεκεμβρίου ενδέχεται να έχει τη μεγαλύτερη διάρκεια στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών– έχει γίνει ήδη πολλαπλά αισθητός. Οι υγειονομικές επιθεωρήσεις έχουν ανασταλεί, ενώ η καταχώρηση νέων εταιρειών στα μητρώα είναι προς ώρας ανέφικτη, όπως και η έγκριση ενυπόθηκων δανείων.

Οι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι η ανάπτυξη θα περιοριστεί μεταξύ 0,04% και 0,07% του ΑΕΠ, γεγονός που μεταφράζεται σε λίγο περισσότερο από 1 δισ. δολάρια την εβδομάδα. Παρότι οι εκτιμώμενες απώλειες στην οικονομία δεν κρίνονται ιδιαίτερα σημαντικές από τους ειδικούς, η αναστάτωση που έχει ήδη προκληθεί στην καθημερινότητα των απλήρωτων υπαλλήλων σε συνδυασμό με το ότι παραμένει άγνωστο πότε θα αποκατασταθεί η εύρυθμη λειτουργία του δημοσίου τρέφουν τη σύγκρουση των Δημοκρατικών με τον πρόεδρο Τραμπ.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter