ΗΠΑ: Όλα τα μάτια στραμμένα στις εσωκομματικές για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών στην Αϊόβα

ΗΠΑ: Όλα τα μάτια στραμμένα στις εσωκομματικές για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών στην Αϊόβα
Ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος για την προεδρία, πρώην Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και η γενική εισαγγελέας της Αϊόβα Μπρένα Μπερντ συμμετέχουν σε μια εικονική συγκέντρωση στο ξενοδοχείο Fort Des Moines στο Des Moines της Αϊόβα, Σάββατο 13 Ιανουαρίου 2024. (AP Photo/Andrew Harnik)

Παρά το γεγονός ότι η θηλιά των δικαστικών περιπετειών του σφίγγει γύρω του και η υποψηφιότητα του για τις προεδρικές εκλογές του φθινοπώρου μοιάζει να κινδυνεύει ολοένα και περισσότερο, ο Ντόναλντ Τραμπ, φαίνεται ότι θα καταφέρει να είναι ο εκλεκτός των μελών βάσης του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, στην Αϊόβα.

Η εσωκομματική διαδικασία για την ανάδειξη του εκλεκτού υποψηφίου των Ρεπουμπλικανών της πολιτείας (caucus), παρά το γεγονός ότι οι θερμοκρασίες είναι εξαιρετικά χαμηλές, θα πραγματοποιηθεί κανονικά (3 τα ξημερώματα ώρα Ελλάδας) και σύμφωνα με τις προβλέψεις ο ακροδεξιός πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ αναμένεται να κερδίσει με περίπου 50%.

Η Αϊόβα, παραδοσιακά έχει λάβει την θέση της πρώτης εκλογικής μάχης που ανοίγει την κούρσα των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ και αποτελεί πάντα ένα καλό εφαλτήριο για την προεκλογική καμπάνια του νικητή. Σε αυτό το πλαίσιο ο ίδιος ο Τραμπ , διάσημος τοις πάσι για την ναρκισσιστική εκτός πολιτικής ευπρέπειας ακροδεξιά καμπάνια του, ακόμα και πριν ανοίξουν οι κάλπες στην Αϊόβα, πανηγύριζε για το προδιαγεγραμμένο αποτέλεσμα.

Βέβαια οι ειδικοί σημειώνουν ότι αυτός ή αυτή που κερδίζει στην Αϊόβα δεν σημαίνει υποχρεωτικά ότι θα είναι ο τελικός υποψήφιος του κόμματος ή ότι θα είναι ο επόμενος πρόεδρος κι αυτό γιατί η λογική του εκλογικού συστήματος στις ΗΠΑ δεν είναι γραμμική. Επί παραδείγματι στις τελευταίες εκλογές την Αϊόβα την κέρδισε ο τότε υποψήφιος των Δημοκρατικών Πιτ Μπάτιγκιγκ, ο οποίος όμως τελικά στην πορεία της κούρσας για το χρίσμα αναγκάστηκε να στηρίξει την υποψηφιότητα Μπάιντεν.

Το ότι Τραμπ θα κερδίσει την πρώτη μάχη, μπορεί να θεωρείται δεδομένο, όμως οι αναλυτές δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στο ποιος θα πάρει την δεύτερη θέση. Μια νίκη της Νίκι Χέλεϊ, έναντι του Ρον Ντε Σάντις θα μπορούσε να σημαίνει την διακοπή της καμπάνιας του τελευταίου, που με την σειρά της θα σημάνει και αυξημένα ποσοστά της Χέλεϊ στην κόντρα με τον Τραμπ σε άλλες πολιτείες κλειδιά, όπως είναι το Νιου Χάμφσαϊρ.

Μια νίκη Τραμπ στην Αϊόβα, σημαίνει επίσης ότι στο τελικό συνέδριο που θα αποφασίσει τον αντίπαλο του υποψηφίου των Δημοκρατικών (ως έχουν τα πράματα του Τζο Μπάιντεν δηλαδή), ο Τραμπ θα μπει στο… ρινγκ με 40 συνέδρους, ήτοι περίπου το 1,6% του συνολικού αριθμού των 2.400 που θα μοιραστούν τους επόμενους μήνες. Η στιγμή της εσωκομματικής διαδικασίας όμως, η συμβολική σημασία της Αϊόβα και η δημόσια στήριξη που έλαβε χθες από τον γερουσιαστή Μάρκο Ρούμπιο, η υποψηφιότητα Τραμπ (θέλει μόνο άλλον έναν γερουσιαστή για να έχει λάβει στήριξη από την πλειοψηφία των Ρεπουμπλικανών γερουσιαστών) δημιουργούν μια δυναμική της υποψηφιότητας του πρώην προέδρου.

Εύλογα λοιπόν, πολλά διεθνή μέσα ενημέρωσης επ αφορμής της πρώτης αναμέτρησης, διερωτούνται εάν μπορεί κάποιος να σταματήσει μια δεύτερη θητεία Τραμπ. Στην ερώτηση αυτή, η απάντηση δεν είναι εύκολη πολιτικά και οι περισσότεροι αναλυτές εναποθέτουν τις ελπίδες τους για να αποφευχθεί ένα τέτοιο σενάριο, στις δικαστικές περιπέτειες του «πρώτου πορτοκαλί προέδρου».

Διαβάστε επίσης: 

Διεθνής Τύπος: «Ποιος θα σταματήσει τον Τραμπ; – Ο διχασμός ενός έθνους σε δύο κομητείες της Άιοβα»

Βρετανία: Εκλογικό πατατράκ αλά 1997 για τους Συντηρητικούς – Τι δείχνει νέα δημοσκόπηση

Γερμανία: Στους δρόμους οι αγρότες – Μεγάλο συλλαλητήριο στο Βερολίνο

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter