ΗΠΑ: «Ολοκληρωτική νίκη του Ισραήλ στη Γάζα είναι απίθανη»

ΗΠΑ: «Ολοκληρωτική νίκη του Ισραήλ στη Γάζα είναι απίθανη»

Πρόκειται μάλλον για την πιο ωμή διατύπωση από αξιωματούχο της κυβέρνησης Μπάιντεν ότι το Ισραήλ δεν μπορεί να πετύχει τον στόχο του να εξαλείψει τη Χαμάς.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν δεν πιστεύει ότι η τρέχουσα στρατηγική του Ισραήλ κατά της μαχητικής οργάνωσης Χαμάς θα οδηγήσει σε “ολοκληρωτική νίκη”, δήλωσε τη Δευτέρα κορυφαίος Αμερικανός αξιωματούχος, όπως αναφέρει η ιστοσελίδα Politico.

Μιλώντας στη Σύνοδο Νέων του ΝΑΤΟ στο Μαϊάμι, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Κερτ Κάμπελ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ “αγωνίζονται για το ποια είναι η θεωρία της νίκης” στη Γάζα.

“Μερικές φορές, όταν ακούμε προσεκτικά τους Ισραηλινούς ηγέτες, μιλούν κυρίως για την ιδέα μιας σαρωτικής νίκης στο πεδίο της μάχης, μιας ολοκληρωτικής νίκης”, δήλωσε ο Κάμπελ. “Δεν νομίζω ότι πιστεύουμε ότι αυτό είναι πιθανό ή εφικτό”.

Είναι η πιο ωμή διατύπωση μέχρι στιγμής από αξιωματούχο της κυβέρνησης Μπάιντεν ότι το Ισραήλ μπορεί να μην είναι σε θέση να επιτύχει την πλήρη νίκη επί της Χαμάς που έχει υποσχεθεί στη Γάζα. Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν προειδοποιήσει στο παρελθόν ότι το Ισραήλ δεν μπορεί να νικήσει την ιδεολογία της Χαμάς.

Το Ισραήλ έχει υποσχεθεί να συνεχίσει τη στρατιωτική του επιχείρηση στη Γάζα μέχρι να ηττηθεί η Χαμάς, σε αυτό που ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου έχει περιγράψει ως “απόλυτη νίκη”.

Πολλές χώρες θέλουν να δουν μια “πολιτική λύση στην οποία τα δικαιώματα των Παλαιστινίων θα είναι περισσότερο σεβαστά”, πρόσθεσε ο Κάμπελ. “Δεν νομίζω ότι ήταν ποτέ πιο δύσκολο από ό,τι αυτή τη στιγμή, αλλά εξακολουθώ να πιστεύω ότι η δέσμευση υπάρχει”.

Ξεχωριστά, ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν τόνισε στους δημοσιογράφους τη Δευτέρα ότι ενώ οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να προσφέρουν τις συμβουλές τους στο Ισραήλ, αυτό είναι μια κυρίαρχη χώρα που θα λάβει τις δικές της αποφάσεις.

“Η ηγεσία τους επιλέγει πώς θα συνεχίσει αυτόν τον πόλεμο. Θα λάβουν αυτές τις αποφάσεις”, δήλωσε ο Σάλιβαν. “Με το ερώτημα ενός στρατηγικού τελικού παιχνιδιού, δεν νομίζω ότι αυτό είναι πραγματικά ένα ερώτημα σχετικά με την αμερικανική επιρροή. Αυτό είναι ένα ερώτημα σχετικά με τη στρατηγική του Ισραήλ και το τι επιλέγει να κάνει το Ισραήλ”.

Οι δηλώσεις αυτές γίνονται ενώ το Ισραήλ συνεχίζει την καταστροφική στρατιωτική του επιχείρηση σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας. Εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες έχουν εγκαταλείψει τη νότια πόλη Ράφα, καθώς τα ισραηλινά στρατεύματα διεξήγαγαν στοχευμένες επιχειρήσεις τις τελευταίες εβδομάδες για να ξεριζώσουν τους μαχητές που κρύβονται εκεί.

Η στρατιωτική επιχείρηση του Ισραήλ έχει επίσης επιφέρει πλήγμα στη φήμη της χώρας στην παγκόσμια σκηνή. Την Κυριακή, η Αίγυπτος προσχώρησε στην υπόθεση της Νότιας Αφρικής ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου υποστηρίζοντας ότι το Ισραήλ διέπραξε γενοκτονία στον θύλακα.

Ο αριθμός των Παλαιστινίων νεκρών στη Γάζα έχει φτάσει τους 35.000 και πλέον μέσα σε επτά μήνες εξαιτίας της στρατιωτικής επιχείρησης του Ισραήλ, ανακοίνωσε τη Δευτέρα το υπουργείο Υγείας της Γάζας που διοικείται από τη Χαμάς.

Πηγή: Politico – Israel’s ‘total victory’ in Gaza is unlikely, top US official says

Διαβάστε επίσης:

Τρόμος στο αεροδρόμιο του Σιάτλ: Airbus πήρε φωτιά κατά την προσγείωση – Πανικόβλητοι οι επιβάτες (Video)

Χέρι – χέρι Τραμπ και Φάρατζ; Τι ετοιμάζει ο υπέρμαχος του Brexit και ο εκ νέου υποψήφιος πρόεδρος των ΗΠΑ

Η Ουκρανία μιλά για επιτυχίες στο μέτωπο με τη Ρωσία

Γάζα: Ισραηλινοί διαδηλωτές βανδάλισαν ανθρωπιστική βοήθεια (Video)

Τρόμος δίχως τέλος στη Γάζα: Συνεχίζεται το ισραηλινό σφυροκόπημα – «Δεν έχουμε νερό, τρόφιμα… τίποτα»

Η Χεζμπολάχ «προειδοποιεί»: Οι εκτοπισμένοι Ισραηλινοί δεν θα μπορέσουν να επιστρέψουν εάν δεν τερματιστεί ο πόλεμος στη Γάζα

Ιταλία: Μητέρα καταδικάσθηκε σε ισόβια για την εγκατάλειψη και τον θάνατο της κόρης της, δεκαοκτώ μόλις μηνών

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter