ΗΠΑ: Χωρίς ουσιαστικό νικητή το δεύτερο ντιμπέιτ για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών – Απών Ο Τραμπ

ΗΠΑ: Χωρίς ουσιαστικό νικητή το δεύτερο ντιμπέιτ για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών – Απών Ο Τραμπ
Republican presidential candidates stand behind their podiums during a Republican presidential primary debate hosted by FOX Business Network and Univision, Wednesday, Sept. 27, 2023, at the Ronald Reagan Presidential Library in Simi Valley, Calif. (AP Photo/Mark J. Terrill)

Οι υποψήφιοι για το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού κόμματος αντιπαρατέθηκαν χθες, ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2024, σε δεύτερο ντιμπέιτ, απουσία του μεγάλου φαβορί Ντόναλντ Τραμπ.

Οι 7 υποψήφιοι διασταύρωσαν τα ξίφη τους , εναντίον του πρώην προέδρου , αλλά και μεταξύ τους. Κανένας , ωστόσο, δεν κατάφερε να ξεχωρίσει με αποτέλεσμα να παραμένει πρώτος στις δημοσκοπήσεις ο Τραμπ.

Ο Ρεπουμπλικάνος δισεκατομμυριούχος, ο οποίος σύμφωνα με την πιο πρόσφατη δημοσκόπηση του Reuters/Ipsos προηγείται με 37 μονάδες έναντι των αντιπάλων του, σνόμπαρε και αυτό ντιμπέιτ, όπως είχε κάνει και με το πρώτο τον Αύγουστο.

Βολές κατά Τραμπ

Ο κυβερνήτης της Φλόριντα Ρον ΝτεΣάντις, η δημοτικότητα του οποίου πέφτει, αν και αρχικά θεωρούνταν ως η καλύτερη εναλλακτική στον Τραμπ φάνηκε πρόθυμος να επιτεθεί εναντίον του πρώην προέδρου, έπειτα από μήνες που απέφευγε να το πράξει. Κατηγόρησε τον Τραμπ ότι «λείπει την ώρα της μάχης» και ότι προσέθεσε τρισεκατομμύρια δολάρια στο δημόσιο χρέος των ΗΠΑ. «Θα έπρεπε να βρίσκεται σε αυτή τη σκηνή σήμερα το βράδυ», τόνισε ο ΝτεΣάντις προκαλώντας το χειροκρότημα του κοινού στη βιβλιοθήκη Ρόναλντ Ρίγκαν στη Σίμι Βάλεϊ της Καλιφόρνιας. «Σας το οφείλει να υπερασπιστεί τα πεπραγμένα του».

Από την πλευρά του ο πρώην κυβερνήτης του Νιού Τζέρσι Κρις Κρίστι, συχνός επικριτής του Τραμπ, εκτίμησε ότι ο πρώην πρόεδρος «φοβάται».

Ο Μάικ Πενς, αντιπρόεδρος του Τραμπ, επέκρινε με ήπιο τρόπο την επιθυμία του πρώην προέδρου να συγκεντρώσει τις εξουσίες στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση και δεσμεύθηκε να ενισχύσει τις εξουσίες των πολιτειών.

Η πρώην πρεσβεύτρια στον ΟΗΕ Νίκι Χέιλι δήλωσε ότι ο Τραμπ είχε λάθος προσέγγιση έναντι της Κίνας, καθώς επικεντρώθηκε αποκλειστικά στο εμπόριο και όχι στα γενικότερα ζητήματα ασφαλείας.

Ο επιχειρηματίας Βίβεκ Ραμασουάμι, νεοφερμένος στην πολιτική, είχε δεχθεί έντονα τα πυρά των αντιπάλων του κατά το πρώτο ντιμπέιτ τον Αύγουστο.
«Κάθε φορά που σας ακούω, νιώθω λίγο περισσότερο χαζή», δήλωσε η Χέιλι αφού ο Ραμασουάμι δικαιολογήθηκε που άνοιξε λογαριασμό στο TikTok, μια πλατφόρμα που ανήκει σε κινεζική εταιρεία και η οποία έχει προκαλέσει την ανησυχία των Αμερικανών αξιωματούχων. Ο Ραμασουάμι εξήγησε ότι τη χρησιμοποιεί για να έρχεται σε επαφή με τους νεότερους ψηφοφόρους.

Λίγα λεπτά πριν από την έναρξη του ντιμπέιτ, ο 77χρονος Τραμπ εκφώνησε ομιλία σε απεργούς των τριών μεγαλύτερων αμερικανικών αυτοκινητοβιομηχανιών στο Μίσιγκαν. Σνομπάροντας τα δύο ντιμπέιτ, ο πρώην πρόεδρος θέλησε να δείξει ότι επικεντρώνεται στον Μπάιντεν, ο οποίος φαίνεται ότι θα είναι και πάλι αντίπαλός του στις εκλογές του 2024, και όχι στους αντιπάλους του για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών

Η μετανάστευση στο επίκεντρο

Οι υποψήφιοι αφιέρωσαν το μεγαλύτερο μέρος της βραδιάς ανταλλάσσοντας πύρα μεταξύ τους, αλλά καταφέρθηκαν και εναντίον του Μπάιντεν, επικρίνοντας τον για την οικονομική και τη μεταναστευτική του πολιτική. Δεσμεύθηκαν να υιοθετήσουν αυστηρά μέτρα για να αντιμετωπίσουν την παράτυπη μετανάστευση και επιτέθηκαν στην κυβέρνηση επειδή δεν κατάφερε να διαχειριστεί τη μεταναστευτική κρίση στα νότια σύνορα των ΗΠΑ.

Ο ΝτεΣάντις υποσχέθηκε να αναπτύξει τις ένοπλες δυνάμεις για να αντιμετωπίσουν τα μεξικανικά καρτέλ, ενώ ο Ραμασουάμι δήλωσε ότι θα ανακαλεί την υπηκοότητα που έλαβαν με τη γέννησή τους στις ΗΠΑ τα παιδιά όσων είχαν εισέλθει παράνομα στη χώρα.

Ο γερουσιαστής Τιμ Σκοτ, όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει την απεργία των εργαζομένων στις αυτοκινητοβιομηχανίες, απέφυγε την ερώτηση και προτίμησε να επικρίνει τον Μπάιντεν ο οποίος την Τρίτη συμμετείχε σε πικετοφορία των απεργών. «Δεν θα έπρεπε να είναι στην πικετοφορία», τόνισε. «Θα έπρεπε να βρίσκεται στα νότια σύνορα και να εργάζεται για να τα κλείσει διότι δεν είναι ασφαλή, είναι ορθάνοικτα και ανασφαλή, γεγονός που οδήγησε στον θάνατο 70.000 Αμερικανών τους τελευταίους 12 μήνες λόγω της φαιντανύλης».

Πόλεμος στην Ουκρανία

Οι περισσότεροι υποψήφιοι επεσήμαναν ότι θα συνεχίσουν να στηρίζουν την Ουκρανία, αν και ο ΝτεΣάντις δήλωσε ότι δεν θα δώσει στο Κίεβο «λευκή επιταγή». Ο Ραμασουάμι, που έχει πει στο παρελθόν ότι θα σταματήσει τη βοήθεια προς την Ουκρανία, προειδοποίησε ότι η στήριξη στο Κίεβο ωθεί τη Ρωσία πιο κοντά στην Κίνα, μια δήλωση που προκάλεσε νέες επικρίσεις από τους αντιπάλους του.

 

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter