Ιδιωτικά Πανεπιστήμια: Αποδόμησαν το νομοσχέδιο οι φορείς – Προκλητικός ο Κέλλας

Ιδιωτικά Πανεπιστήμια: Αποδόμησαν το νομοσχέδιο οι φορείς – Προκλητικός ο Κέλλας

Σε κλίμα έντασης διεξήχθη η ακρόαση των φορέων στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής για το νομοσχέδιο που παραβιάζει το Σύνταγμα προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι επιδιώξεις του «αποικιοκρατικού» fund, CVC, με την ίδρυση ιδιωτικών Πανεπιστημίων. Την ευθύνη για την τεταμένη συνεδρίαση έχει αποκλειστικά ο πρόεδρος της Επιτροπής, Χρήστος Κέλλας, ο οποίος αποπειράθηκε να λογοκρίνει την πρόεδρο της ΟΔΠΤΕ, Νίκη Χρονοπούλου, ενώ ειρωνεύτηκε την αξιωματική αντιπολίτευση για τα εκλογικά της ποσοστά.

Η πλειονότητα των φορέων που συμμετείχε στη διαδικασία στηλίτευσε τις προβλέψεις του νομοσχεδίου, κρίνοντας το αντισυνταγματικό και βαθιά ταξικό. Παράλληλα, από τις τοποθετήσεις των εκπροσώπων των φορέων αναδείχτηκε η κυβερνητική απροθυμία στήριξης των δημοσίων Πανεπιστημίων, αλλά και το ανεξέλεγκτο καθεστώς λειτουργίας των κολλεγίων. Στον αντίποδα, εργοδοτικοί φορείς, όπως ο ΣΕΒ, ή φορείς που υπηρετούν την ελεύθερη οικονομία, όπως η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος τάχθηκαν αναφανδόν υπέρ του νομοσχεδίου, κάνοντας λόγο για προσέλκυση επενδύσεων και νέες εκπαιδευτικές ευκαιρίες στη χώρα μας.

«Προτεραιότητα η ενίσχυση του δημοσίου Πανεπιστημίου»

Τον χορό της κριτικής κατά του νομοσχεδίου άνοιξε η εκπρόσωπος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Τόγια Μωροπούλου, η οποία επισήμανε πως πρέπει να δοθεί έμφαση στην ενίσχυση των δημοσίων Πανεπιστημίων, ενώ ο έτερος εκπρόσωπος του Επιμελητηρίου έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την ποιότητα των παρεχόμενων σπουδών στα ιδιωτικά ΑΕΙ. «Θελουμε μηχανικούς που δεν θα γνωρίζουν τους αντισεισμικούς κανονισμούς;» αναρωτήθηκε.

«Παράκαμψη του Συντάγματος»

Ο εκπρόσωπος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Διδακτικού & Ερευνητικού Προσωπικού, κ. Σεϊμένης, εξέφρασε τις ενστάσεις της Ομοσπονδίας για την παράκαμψη του Συντάγματος και συγκεκριμένα του άρθρου 16, επικρίνοντας τη λειτουργία των κολλεγίων που προσφέρουν εκπαιδευτικές υπηρεσίες χωρίς διασφαλίσεις και κριτήρια. «Η ρύθμιση της λειτουργίας των κολλεγίων δεν γίνεται ούτε στο παρόν νομοσχέδιο» ανέφερε και κατέληξε λέγοντας: «Θα συνεχίσουμε τον αγώνα για την ενίσχυση των δημόσιων Πανεπιστημίων προς όφελος φοιτητών και κοινωνίας».

«Καρφί» σε Πιερρακάκη από ΕΘΑΑΕ

Σημαντικές ήταν και οι παρατηρήσεις του προέδρου της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ), Περικλή Μήτκα, ο οποίος κατέρριψε ουσιαστικά τους ισχυρισμούς του υπουργού Παιδείας για αυστηρή εποπτεία των ιδιωτικών Πανεπιστημίων, η οποία, μάλιστα, θα ήταν και εφάμιλλη με τα δημόσια Πανεπιστήμια. Ο κ. Μήτκας επισήμανε πως η αξιολόγηση και η πιστοποίηση των ιδιωτικών ΑΕΙ από τα μητρικά Πανεπιστήμια δεν διασφαλίζει χρηστούς κανόνες λειτουργίας, προσθέτοντας πως αυτές οι αρμοδιότητες είναι «εθνική διαδικασία». Επιπλέον, ξεκαθάρισε πως δεν διευκρινίζεται στο νομοσχέδιο ποιας χώρας τα δικαστήρια (θα επιλύουν τυχόν διαφορές.

«Μπουρλότο» από Βερβεσό

Αντισυνταγματικό περιέγραψε χωρίς περιγραφές το νομοσχέδιο ο πρόεδρος του ΔΣΑ, Δημήτρης Βερβεσός, καλώντας επί της ουσίας την κυβέρνηση να αναθεωρήσει πρώτα το άρθρο 16 και στη συνέχεια να προβεί σε νομοθετική ρύθμιση. Στηλίτευσε τον υποκριτικό -όπως τον αποκάλεσε- διάλογο που προηγήθηκε για το νομοσχέδιο και προειδοποίησε πως θα απονεκρωθούν από καθηγητές και φοιτητές τα Πανεπιστήμια της περιφέρειας.

«Απορρίπτουμε εξ ολοκλήρου το νομοσχέδιο»

Τη ξεκάθαρη αντίθεση της ΟΔΠΤΕ (Ομοσπονδία Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης) διατύπωσε η πρόεδρος, Νίκη Χρονοπούλου, η οποία υπογράμμισε πως «απορρίπτουμε εξ ολοκλήρου το νομοσχέδιο». Η κ. Χρονοπούλου έκανε λόγο για περαιτέρω μείωση της χρηματοδότησης των ΑΕΙ, ελαστικές σχέσεις εργασίας και παράδοση υπηρεσιών σε εργολάβους, επικρίνοντας το γεγονός ότι η πλειοψηφία δεν ήθελε να καλέσει τους φοιτητές και το διοικητικό προσωπικό κατά την ακρόαση των φορέων.

Απόπειρα λογοκρισίας και ένταση στην Επιτροπή 

Σε εκείνο το σημείο ο πρόεδρος της Επιτροπής, Χρ. Κέλλας, αποπειράθηκε να λογοκρίνει την κ. Χρονοπούλου, ζητώντας της να μείνει στα του νομοσχεδίου. Τότε, παρενέβησαν οι Διονύσης Καλαματιανός και μετόπη Τζούφη, θυμίζοντας στον κ. Κέλλα πως μετά από πιέσεις της αντιπολίτευσης δέχτηκε η ΝΔ να κληθούν φοιτητές και διοικητικό προσωπικό. «Μας πιέζετε… Έχετε και πολύ βαρύτητα, είναι εξάλλου και μεγάλο το ποσοστό σας» απάντησε ειρωνικά ο πρόεδρος της Επιτροπής, πυροδοτώντας νέο κύκλο έντασης.

Τότε, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ από κοινού με την Έλενα Ακρίτα ζήτησαν από τον κ. Κέλλα να ανακαλέσει, με τον τελευταίο να επιμένει στα λεγόμενα του. «Θα τους καλούσαμε, δεν μας πιέσατε» υποστήριξε ο κ. Κέλλας, με την κ. Ακρίτα να προειδοποιεί πως θα δοθεί συνέχεια.

«Κάνετε την αδικία νόμο»

Οι εκπρόσωποι του Συλλόγου Φοιτητών Ιατρικής Αθηνών, οι μόνοι εκπρόσωποι φοιτητικών συλλόγων που κλήθηκαν στην Επιτροπή, καυτηρίασαν κι εκείνοι με τη σειρά τους τις προβλέψεις του νομοσχεδίου. Ο αντιπρόεδρος του ΣΦΙΑ, Αλέξανδρος Θεολόγος, σημείωσε πως «με αυτό το νομοσχέδιο θα γίνεται γιατρός όποιος έχει να πληρώσει 19.000 ευρώ τον χρόνο. Κάνετε την αδικία νόμο», συμπληρώνοντας πως «φέρατε τα ΜΑΤ στις σχολές, μέχρι και ληστές μας είπατε. Παράνομες κρίνατε τις απεργίες και των μηχανοδηγών και είχαμε τα Τέμπη».

«Οι φοιτητές σας προειδοποιούν: έχετε ήδη ηττηθεί, είμαστε απέναντι» κατέληξε ο κ. Θεολόγος, με το μέλος του ΔΣ της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, κ. Τσιμιτάκη, να ξεκαθαρίζει πως «απορρίπτουμε το νομοσχέδιο» διότι «παρακάμπτει το Σύνταγμα και το άρθρο 16». «Μας μιλούν για αξιοκρατία εκείνοι που έφεραν την ΕΒΕ, η οποία κόβει 20.000 μαθητές ανά έτος και τώρα δίνει καθολική πρόσβαση στα ιδιωτικά Πανεπιστήμια με 9.000 μόρια και μοναδικό φίλτρο αν έχει κάποιες μερικές χιλιάδες ευρώ για να σπουδάσει. Αν είσαι δηλαδή παιδί μέσης οικογένειας δεν θα μπορείς να σπουδάσεις…» εξήγησε.

Διαβάστε επίσης:

«Θέλουμε πτυχία με αξία» – Ξανά στους δρόμους οι φοιτητές ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια Μητσοτάκη (Photos)

Έγκλημα Τέμπη: Με εντολή Φρουραρχείου της Βουλής έσβησαν τα ονόματα – Τα πέρασαν για… συνθήματα

Δημόσιο ερώτημα στον Τριαντόπουλο για το μπάζωμα στα Τέμπη – «Αν δεν απαντήσεις, επιβεβαιώνεις την καταγγελία»

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter