Ιδιωτικά πανεπιστήμια: Διολίσθηση του ΠΑΣΟΚ υπέρ της αναθεώρησης του άρθρου 16

Ιδιωτικά πανεπιστήμια: Διολίσθηση του ΠΑΣΟΚ υπέρ της αναθεώρησης του άρθρου 16

«Μπερδεμένη» είναι η ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη, όχι μόνο λόγω της αρνητικής στάσης βουλευτών της απέναντι στο νομοσχέδιο των ομόφυλων ζευγαριών, σε αντίθεση με τη επίσημη γραμμή της υπερψήφισης, αλλά και εξαιτίας των εσωκομματικών πιέσεων ώστε το ΠΑΣΟΚ να απορρίψει τις προωθούμενες ρυθμίσεις της ΝΔ για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης άφησε να διαχέεται ότι το ΠΑΣΟΚ είναι θετικό σε γενικό πλαίσιο στη λειτουργία μη κρατικών/μη κερδοσκοπιών πανεπιστημίων αλλά προέβαλε προϋποθέσεις γεωγραφικών και ακαδημαϊκών κριτηρίων. Η δημιουργική ασάφεια έδωσε σκυτάλη στην προπαγάνδιση της αναθεώρησης του άρθρου 16 που απαγορεύει την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων. Η επικοινωνιακή διολίσθηση έγινε σταδιακά.

Μετά τη δημοσιοποίηση του νομοσχεδίου από το τη ΝΔ ανέβηκαν οι τόνοι από τη Χαριλάου Τρικούπη, που άφησε να εννοηθεί ότι έχουν βάση οι επιφυλάξεις της για την ψήφιση του προωθούμενου νομοσχεδίου ενώ τέθηκε ως κρίσιμος κρίκος -για να δώσει συναίνεση και να γίνει εποικοδομητικός διάλογος – η αλλαγή του άρθρου 16 του Συντάγματος και όχι, όπως προωθεί η κυβέρνηση, η αξιοποίηση του άρθρου 28 του Συντάγματος περί διακρατικών συμφωνιών.

Η ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη, όπως ήδη έχει αναφέρει σε ρεπορτάζ του το Documento, δέχτηκε συντονισμένες πιέσεις από φοιτητές της ΠΑΣΠ και νεολαίους που μετέχουν στις κινητοποιήσεις και καλούν σε καταψήφιση του νομοσχεδίου, όπως και από στελέχη που κρίνουν ως πολιτική τη μάχη στα ΑΕΙ. Σε διαφορετικό μήκος κύματος , είναι μεταρρυθμιστές, εκσυγχρονιστές κλπ της Χαριλάου Τρικούπη .

Ετσι, βρέθηκε ως δικλίδα αποσυμπίεσης στο εσωτερικό της Χαριλάου Τρικούπη, η εστίαση στο άρθρο 16 του Συντάγματος και όχι το παράθυρο ευκαιρίας της αξιοποίησης διακρατικών συμφωνιών. Ουσιαστικά προωθεί την αναθεώρηση του άρθρου 16, προτού προχωρήσει η εφαρμογή περί λειτουργίας/ ίδρυσης μη κρατικών/μη κερδοσκοπικών/ιδιωτικών κερδοσκοπικών πανεπιστημίων.

Ετσι, το τρίπτυχο επί του οποίου χτίζεται η επίσημη γραμμή της Χαριλάου Τρικούπη είναι η συζήτηση να γίνει με βάση τις συνταγματικές δεσμεύσεις και όχι την αντισυνταγματική παράκαμψή τους , να διασφαλισθούν ακαδημαϊκοί όροι ποιότητας για την ίδρυση μη κρατικών/μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων και να ενισχυθεί το δημόσιο Πανεπιστήμιο.

Είναι αξιοσημείωτο ότι ο Τομέας Παιδείας της Χαριλάου Τρικούπη τονίζιε ότι οι κυβερνητικές ρυθμίσεις είναι στον αντίποδα των θέσεων του ΠΑΣΟΚ για τη δυνατότητα ίδρυσης μη κερδοσκοπικών μη κρατικών πανεπιστημίων και όχι παραρτημάτων. Μάλιστα προειδοποίησε ότι το νομοσχέδιο οδηγεί στο να μπορούν να λειτουργούν τα κατ’ όνομα μη κερδοσκοπικά παραρτήματα ως κερδοσκοπικά, μέσω του μητρικού κερδοσκοπικού ιδρύματος και διασυνδεδεμένα με παράλληλα κερδοσκοπικά funds. Ετσι, θέτει ως κρίσιμο στοιχείο στην όλη συζήτηση το σύνταγμα, για να παράσχει συναίνεση.

Σε αυτό το πολιτικό υπόβαθρο αποφασίστηκε η ημερίδα του INSOCIAL (δεξαμενή σκέψης/think tank του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ) και τομεων Παιδείας του κόμματος με τίτλο «Πανεπιστήμια: Ανοίγουμε τον διάλογο» (12.2.2023), με ομιλία-παρέμβαση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Νίκου Ανδρουλάκη.

Για το θεσμικό πλαίσιο ( Συνταγματικοί περιορισμοί – Διάλογος για την μεταρρύθμιση) κλήθηκαν να αναπτύξουν τις απόψεις τους οι Νίκος Αλιβιζάτος – Ομ. καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου ΕΚΠΑ, Ξενοφών Κοντιάδης – Καθηγητής Δημοσίου Δικαίου στο Πάντειο Πανεπιστήμιο , Κώστας Μποτόπουλος – Συνταγματολόγος, πρ. Ευρωβουλευτής (Δρ Σορβόννης).

Σχετικά με τα όσα ισχύουν διεθνώς αναφορικά με Κρατικά/ Μη Κερδοσκοπικά/ Ιδιωτικά Κερδοσκοπικά τοποθετήθηκαν οι Αγγελική Γαζή – Επ. Καθηγήτρια Ψηφιακών Μεθόδων Έρευνας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο (Το Κυπριακό Μοντέλο), Στέφανος Παραστατίδης – Βουλευτής, υπεύθυνος ΚΤΕ Παιδείας ΠΑΣΟΚ (Παραδείγματα στο Διεθνές Περιβάλλον), Γιάννης Χαραλαμπόπουλος– Διδάσκων/Ερευνητής Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών (Στοιχεία και Δεδομένα για Μη Κρατικά Ιδρύματα – Παραρτήματα Πανεπιστημίων)

Για τους Κανόνες, όρους και προϋποθέσεις που αφορούν μη κρατικά πανεπιστήμια παρουσίασαν στοιχεία οι Βασίλης Μάγκλαρης – Ομ. Καθηγητής Επικοινωνών και Πληροφορικής ΕΜΠ (Αξιολόγηση και Έλεγχος), Γιάννης Πανούσης – Ομ. Καθηγητής Εγκληματολογίας ΕΚΠΑ ( Εθνικός Σχεδιασμός – Γεωγραφική Κατανομή, Οικονομική Στήριξη & Αγορά Εργασίας), Νίκος Χριστοδουλάκης – Ομ. Καθηγητής (ΟΠΑ) και Επικεφαλής InSocial (Πλαίσιο Κανόνων, Λογοδοσία και Αξιοπιστία).

Κεντρικό στοιχείο αποτελεί το ζήτημα της ενίσχυσης κατά προτεραιότητα του δημόσιου πανεπιστημίου. Για τον ακαδημαϊκό χάρτη τοποθετήθηκε ο Γιώργος Λιτσαρδάκης – Καθηγητής ΑΠΘ και Γραμματέας ΠΟΣΔΕΠ , για το αυτοδιοίκητο του πανεπιστημίου ο Χρήστος Μπούρας – Πρύτανης Πανεπιστημίου Πατρών – Το Αυτοδιοίκητο, για τα οικονομικά και τους ανθρώπινους πόρους η Ευγενία Μπουρνόβα – Καθηγήτρια ΕΚΠΑ και αν. Γραμματέας Τομέα Παιδείας ΠΑΣΟΚ ενώ στην έρευνα και την καινοτομία στα δημόσια πανεπιστήμια εστίασε ο Ηλίας Τζαβαλής Καθηγητής Οικονομικής Επιστήμης (ΟΠΑ) .

Είναι αξιοσημείωτο ότι προβλέφθηκε να γίνει συζήτηση με τη συμμετοχή φοιτητών , το συντονισμό της οποίας είχε ο επικεφαλής του Πολιτικού Δικτύου Νεολαίας του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Τσούμας. Το δημοσιογρφαικό συντονισμό στο σύνολο των θεματικών είχαν οι Μάρνυ Παπαματθαίου και Ανδρέας Παπαδόπουλος.

Διαβάστε επίσης: Ανω κάτω στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ για τα ομόφυλα ζευγάρια, με θερμό επεισόδιο μεταξύ βουλευτών

Ομόφυλα ζευγάρια: Μετρούν τις διαφωνίες στο ΠΑΣΟΚ στη σκιά της αντιπαράθεσης Χριστοδουλάκη – ηγεσίας

ΠΑΣΟΚ: Εσωκομματικά «μπλόκα» στη Χαριλάου Τρικούπη

Ανδρουλάκης: Το ΠΑΣΟΚ μπορεί να μην ψηφίσει το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια – Τι είπε για τις καταλήψεις στα ΑΕΙ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter