ΠΑΣΟΚ: Εσωκομματικά «μπλόκα» στη Χαριλάου Τρικούπη

ΠΑΣΟΚ: Εσωκομματικά «μπλόκα» στη Χαριλάου Τρικούπη

Ο Ν. Ανδρουλάκης επιδιώκει να «μαζέψει» τις διαφωνίες αναφορικά με τα νομοσχέδια για τα ομόφυλα ζευγάρια και τα ιδιωτικά ΑΕΙ

Η Ελλάδα βράζει από τις κινητοποιήσεις των φοιτητών υπέρ των δημόσιων πανεπιστημίων, των αγροτών για την επιβίωσή τους στα χωράφια τους, όλων των νοικοκυριών που στενάζουν από την ακρίβεια. Ομως οι σχετικά χαμηλές δημοσκοπικές πτήσεις της Χαριλάου Τρικούπη δεν αποτυπώνουν το ΠΑΣΟΚ ως το κόμμα που κουβαλά την προσδοκία του κόσμου για μια άλλη πολιτική απέναντι στην αντιλαϊκή επίθεση της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Σε αυτό το πλαίσιο, οι εσωτερικές διαφοροποιήσεις μεταξύ στελεχών του αναφορικά με νομοσχέδια όπως για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και τη λειτουργία ιδιωτικών (μη κρατικών/μη κερδοσκοπικών) πανεπιστημίων προβληματίζουν το ηγετικό επιτελείο της Χαριλάου Τρικούπη.

Δείτε επίσης: Ανδρουλάκης: Το ΠΑΣΟΚ μπορεί να μην ψηφίσει το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια – Τι είπε για τις καταλήψεις στα ΑΕΙ

Παράλληλα, η προσχώρηση της πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ Εύης Χριστοφιλοπούλου στη ΝΔ και η προαναγγελία ίδρυσης νέου κόμματος, που θα κινείται πολιτικά μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, από τον πρώην υπουργό του ΠΑΣΟΚ Ανδρέα Λοβέρδο προστίθενται στα εμπόδια που βρίσκει η Χαριλάου Τρικούπη στην προσπάθειά της να συσπειρώσει δυνάμεις.

Οταν ρωτήσαμε ηγετικό στέλεχος που κινείται στον στενό πυρήνα της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ αν η Χαριλάου Τρικούπη φοβάται μήπως το κόμμα Λοβέρδου κόψει ψήφους από το ΠΑΣΟΚ στις ευρωεκλογές αντιγύρισε άμεσα λέγοντας: «Περίμενε να δούμε αν θα φτάσει το κόμμα Λοβέρδου ως τις κάλπες…».

Ανώδυνο παρελθόν

Πάντως έχει ενδιαφέρον ότι ο πρώην υπουργός έχει συγκροτήσει κόμμα κι άλλες φορές στο παρελθόν: Ριζοσπαστική Κίνηση Σοσιαλδημοκρατικής Συμμαχίας (ΡΙΚΣΣΥ) και Συμφωνία για τη Νέα Ελλάδα. Τώρα ο ίδιος λέει ότι η διαφορά είναι η κάθοδος στις ευρωεκλογές του 2024 με το κόμμα του. Ας μην ξεχνάμε όμως ότι στον συνασπισμό Ελιά – Δημοκρατική Παράταξη που κατήλθε στις ευρωεκλογές του 2014 είχαν ενταχθεί και η Συμφωνία για τη Νέα Ελλάδα και το ΠΑΣΟΚ.

Πάντως στο ερώτημα αν η κάθοδος Λοβέρδου θα προσελκύσει κεντρώους της ΝΔ ή δεξιόστροφους του ΠΑΣΟΚ ο βουλευτής της ΝΔ Νικήτας Κακλαμάνης εκτίμησε ότι δεν πρόκειται να προκαλέσει απώλειες στη ΝΔ αλλά θα πάρει μικρό ποσοστό από το ΠΑΣΟΚ. Ταυτόχρονα «κάρφωσε» τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τις επιλογές του να φέρνει στη ΝΔ στελέχη όπως η Εύη Χριστοφιλοπούλου από το κέντρο. Κρίνει (Ρ/Σ Παραπολιτικά) ότι δεν έχουν να προσφέρουν τίποτε σε μια παράταξη που η πολιτική της μήτρα είναι η «πατριωτική λαϊκή Δεξιά». Από την άλλη πλευρά, στέλεχος του ηγετικού επιτελείου της Χαριλάου Τρικούπη σε ερώτηση του Documento επέμεινε ότι «τίποτε δεν θα εμποδίζει την κίνηση του κόσμου προς τις κάλπες των ευρωεκλογών με το ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ».

Είναι η πιο ήπια διατύπωση της δηκτικής δήλωσης του Νίκου Ανδρουλάκη για την Εύη Χριστοφιλοπούλου και τον Ανδρ. Λοβέρδο: «Ο,τι και να κάνουν οι πολιτικοί δορυφόροι της ΝΔ, δεν θα αποτρέψουν να είναι το ΠΑΣΟΚ αξιωματική αντιπολίτευση στις επόμενες ευρωεκλογές» (One Channel).

Δείτε επίσης: ΑντιΠΑΣΟΚ σύμμαχοι Μητσοτάκη, πρώην στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη

Συγκρούσεις

Εντείνονται οι διεργασίες εντός της Χαριλάου Τρικούπη για να μη δοθεί η ευκαιρία στους πολιτικούς αντιπάλους της, με αφορμή το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια, να εμφανίζουν το ΠΑΣΟΚ ως κόμμα που όχι μόνο δεν μπορεί να κινηθεί με ενότητα αλλά κυρίως όπου δεν αντιστοιχείται η στάση βουλευτών του με αξιακού χαρακτήρα προγραμματικές θέσεις του για ζητήματα ανθρώπινων δικαιωμάτων. Πλήττεται έτσι, σύμφωνα με στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη, ο πυρήνας του κοινωνικού/δικαιωματικού προφίλ του.

Πάντως ο Ν. Ανδρουλάκης απέφυγε να διαψεύσει ότι αρκετοί βουλευτές του ΠΑΣΟΚ έχουν εκφράσει προβληματισμό για πτυχές του νομοσχεδίου, ιδιαίτερα για την τεκνοθεσία ομόφυλων ζευγαριών. Μεταξύ των διαφωνούντων εμφανίζεται η γραμματέας της ΚΟ Ευαγγελία Λιακούλη, ενώ στους πολύ αρνητικούς περιλαμβάνονται οι Παναγιώτης Παρασκευαΐδης, Σταύρος Μιχαηλίδης, Ανδρέας Πουλάς. Βρίσκονται σε εξέλιξη ζυμώσεις για να μην οδηγηθεί σε διαφοροποίηση (αποχή, παρών/παρούσα, όχι) το 1/3 του συνόλου των βουλευτών και να περιοριστεί σε τρεις τέσσερις βουλευτές. Η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ τάσσεται υπέρ του γάμου για τα ομόφυλα ζευγάρια και μεταξύ άλλων έχει τη στήριξη των δυνάμεων της κίνησης Ανανεωτική Αριστερά (Θόδωρος Μαργαρίτης κ.ά.) που δρα εντός της Χαριλάου Τρικούπη.

Ομως την ίδια ώρα ο Ν. Ανδρουλάκης επιδιώκει να «μαζέψει» τις διαφωνίες αναφορικά με το νομοσχέδιο για τη λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων. Πιέζεται από φοιτητές της ΠΑΣΠ που μετέχουν στις κινητοποιήσεις και καλούν σε καταψήφιση του νομοσχεδίου, όπως και από στελέχη που κρίνουν ως πολιτική τη μάχη στα ΑΕΙ. Σε διαφορετικό μήκος κύματος είναι οι μεταρρυθμιστές, εκσυγχρονιστές κ.λπ. Πάντως ήδη ο Ν. Ανδρουλάκης έχει προϊδεάσει ότι είναι πιθανό να μη στηρίξει το κυβερνητικό νομοσχέδιο για τη λειτουργία μη κρατικών/μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων, προβάλλοντας αντιρρήσεις επί γεωγραφικών και ακαδημαϊκών κριτηρίων.

Τα τρακτέρ του ΠΑΣΟΚ

Η παρουσία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Ν. Ανδρουλάκη στο μπλόκο των αγροτών στη διασταύρωση της Κουλούρας στην Ημαθία συνδυάστηκε με μια ηχηρή περιοδεία του στη Θεσσαλονίκη. Είναι εντοπισμένο ήδη από τις εκλογές του Μαΐου και Ιουνίου 2023 ότι το ΠΑΣΟΚ στην Α΄ Θεσσαλονίκης κατέγραψε από τις χειρότερες εκλογικές επιδόσεις του. Ετσι ο Ν. Ανδρουλάκης έχει αποδυθεί σε αγώνα ανάκαμψης των ποσοστών του στη βόρεια Ελλάδα. «Ο κ. Μητσοτάκης δεν είχε ψελλίσει κουβέντα για τους αγρότες μέχρι που βγήκαν προχθές στον δρόμο. Περίμενε να βγουν τα τρακτέρ στον δρόμο για να ξυπνήσει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και να δει την κατάσταση; Οι αγρότες είδαν την καταστροφή στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς» σημείωσε από την Ημαθία. Την ερχόμενη εβδομάδα η Χαριλάου Τρικούπη θα πραγματοποιήσει μεγάλη καμπάνια για τη στεγαστική της πολιτική με προτάσεις, ενώ προετοιμάζεται για τη μάχη στη Βουλή την ερχόμενη Παρασκευή σχετικά με ερώτηση του ΠΑΣΟΚ για το στεγαστικό.

Διαβάστε επίσης: ΠΑΣΟΚ: Στην αντεπίθεση μετά τις δηλώσεις Χριστοφιλοπούλου – «Να μην ψάχνει δικαιολογίες…»

Εύη Χριστοφιλοπούλου: Προσχώρησε στη ΝΔ η πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ

Γάμος ομόφυλων ζευγαριών: Θετική στάση επί της αρχής από το ΠΑΣΟΚ

ΠΑΣΟΚ-Ιδιωτικά Πανεπιστήμια: Εσωκομματικές πιέσεις σε Ανδρουλάκη για την καταψήφιση του νομοσχεδίου

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter