ΑντιΠΑΣΟΚ σύμμαχοι Μητσοτάκη, πρώην στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη

ΑντιΠΑΣΟΚ σύμμαχοι Μητσοτάκη, πρώην στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη

Η ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη έχει χάσει πια το μέτρημα με τους/τις προερχόμενους/ες από το ΠΑΣΟΚ που εντάσσονται στη ΝΔ, αλλά, όσο μπορεί, υποβαθμίζει το ζήτημα των προσχωρήσεων στο γαλάζιο επιτελείο , όπως έγινε με την πανεπιστημιακό και πρώην υπουργό του ΠΑΣΟΚ Εύης Χριστοφιλοπούλου.

Δείτε επίσης: Εύη Χριστοφιλοπούλου: Προσχώρησε στη ΝΔ η πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ

Προσπερνά τις επιλογές πρώην στελεχών της, προβάλλοντας ότι είχαν κλείσει τον κύκλο τους στο ΠΑΣΟΚ εδώ και χρόνια. Σήμερα όμως μετέχουν στο υπουργικό συμβούλιο της κυβέρνησης της ΝΔ, επτά προερχόμενοι από το χώρο της Χαριλάου Τρικούπη (Γιώργος Γεραπετρίτης , Κυριάκος Πιερρακάκης Λίνα Μενδώνη, Θοδωρής Λιβάνιος, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, Παναγιώτης Τσακλόγλου, Γιώργος Φλωρίδης) ενώ, όπως είχε γράψει το Documento, η Εύη Χριστοφιλοπούλου προαλείφεται για θέση στο ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ, κάτι που τώρα σε δημόσια δήλωσή της η ίδια δεν απέκλεισε (δείχνοντας ότι και το θέλει και περιμένει την κίνηση Μητσοτάκη). Εχει ενδιαφέρον παράλληλα, ότι η πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ , όσο ήταν εντός της Χαριλάου Τρικούπη, ήταν στην αντιΣΥΡΙΖΑ τάση όπως και ο πρώην υπουργός Ανδρέας Λοβέρδος (αναμένονται οι αποφάσεις του για τις ευρωεκλογές), με τον οποίο υπήρχαν σχέσεις αλληλοεκτίμησης παρά τις κατά καιρούς πολιτικές αντιπαραθέσεις μεταξύ τους.

Στην αντιΠΑΣΟΚ ατζέντα, ενόψει ευρωεκλογών, ο πρόεδρος της ΝΔ και πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επιστρατεύει σαν συμμάχους στελέχη από τα σπλάχνα της Χαριλάου Τρικούπη. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Εύη Χριστοφιλοπούλου επεφύλαξε αιχμές κατά του Νίκου Ανδρουλάκη χωρίς να τον κατονομάζει και πυρά κατά του ΠΑΣΟΚ που το κατηγόρησε ότι είναι κόμμα που «περιχαρακώνεται σε παλαιού τύπου μηχανισμούς».

Η πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ (η οποία επί κυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου το 2013 ήταν υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης με υπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη) είχε στραφεί προς τη ΝΔ από καιρό και τώρα ήρθε η ώρα να αναλάβει επίσημη δράση στο γαλάζιο στρατόπεδο.

Η Εύη Χριστοφιλοπούλου, τον Ιούνιο του 2021, είχε παραιτηθεί από τη θέση της προέδρου του «Ιn Social» (Ινστιτούτο για τη Σοσιαλδημοκρατία) του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Ένα χρόνο αργότερα, τον Ιούλιο του 2022, δεν δέχτηκε την πρόταση Μητσοτάκη να αναλάβει πρόεδρος της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, γιατί δεν θα τελεσφορούσε. Τότε είχε ακουστεί ότι με απόφαση του Νίκου Ανδρουλάκη, το ΠΑΣΟΚ δεν θα στήριζε την επιλογή κατά την ψηφοφορία στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής. Αργότερα, δεν έθεσε υποψηφιότητα στις εκλογές του 2023-είχαν προηγηθεί τριβές .

Τώρα, μετά την επισημοποίηση της προσχώρησης της στη ΝΔ, η Εύη Χριστοφιλοπούλου δήλωσε (pontiki.gr-29.1.2024) ότι θα ήταν τιμή της αν εντασσόταν στο ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ για να συμπληρώσει ότι «όμως σε κάθε περίπτωση είτε είμαι, είτε δεν είμαι, θα δώσω με την μεγαλύτερη δύναμη την μάχη μου για την νίκη της Νέας Δημοκρατίας». Παράλληλα, όμως, η Ευη Χριστοφιλοπούλου άφησε αιχμές κατά και του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκου Ανδρουλάκη, χωρίς να τον κατονομάζει, και κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ ότι «περιχαρακώνεται σε παλιού μηχανισμούς». Για να προσθέσει με νόημα η Ευη Χριστοφιλοπούλου: «Χρειάζεται τα κόμματα που τουλάχιστον είναι στο κέντρο, στην κεντροαριστερά και στην κεντροδεξιά να ανοίξουν ορίζοντες, να αναθεωρήσουν πολιτικές και όχι να περιχαρακώνονται σε παλαιού τύπου μηχανισμούς, όπως κάνει το σημερινό ΠΑΣΟΚ, παρά τη νέα του ηγεσία. Αυτός είναι ο βασικός λόγος που δεν θέλησα να επιστρέψω στο ΠΑ.ΣΟ.Κ. Τελικά βλέπω ότι το ΠΑΣΟΚ λόγω αυτών των αιτιών μικραίνει σε ό,τι αφορά τους ορίζοντες και τα όρια του. Επίσης ένας άλλος λόγος είναι ότι εγώ δεν θα συμφωνούσα ποτέ σε μια συνεργασία του ΠΑΣΟΚ με τον ΣΥΡΙΖΑ. Και εδώ οι λόγοι ήταν καθαρά πολιτικοί».

Η σχετικά μικρή δημοσκοπική άνοδος του ΠΑΣΟΚ, ενόψει των ευρωεκλογών, είναι «πονοκέφαλος» για το ηγετικό επιτελείο του, το οποίο όμως είναι αποφασισμένο να μην αλλάξει ρότα από την απόφασή του να απαντά προβάλλοντας τις θέσεις του και τις προτάσεις του. Όμως, προβληματίζουν την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ τα επικοινωνιακά «χτυπήματα» της ΝΔ, μια στο καρφί και μια στο πέταλο, άλλοτε προσεγγίζοντας τους κεντρώους ή/και ακροκεντρώους και άλλοτε τους …συνορεύοντες με την άκρα δεξιά. Ετσι, πορεύεται στη δεύτερη κυβερνητική της θητεία η ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη . Αφησε στο έλεος της ακρίβειας και της ενεργειακής ένδειας την κοινωνική πλειοψηφία εδώ και χρόνια, υπέγραψε το ρήμαγμα της υπαίθρου και της πρωτογενούς παραγωγής , δίνοντας γη και ύδωρ στις ελίτ που τη στηρίζουν. Και σε αυτή τη φάση, κάθε τόσο φέρνει σαν να παίζει πινγκ πονγκ θεσμικές αλλαγές από το ποινικό δίκαιο (αυστηροποίηση κλπ) έως το οικογενειακό (γάμος ομοφύλων), και από την επιβολή πιο έντονου αστυνομικού κράτους μέχρι την τριτοβάθμια εκπαίδευση και την λειτουργία μη κρατικών πανεπιστημίων.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης κάνει τα αδύνατα δυνατά να αναδεικνύει τα κρίσιμα ζητήματα για τους πολίτες, όπως η στέγαση, (έκανε και επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή τη Δευτέρα 29 Ιανουαρίου 2024 ) ή και τα «συνεχιζόμενα κυβερνητικά λάθη» που έχουν οδηγήσει σε αδιέξοδο τον αγροτικό κόσμο της χώρας. Στην πορεία του προς τις ευρωεκλογές, ακολουθεί την τακτική να προβάλλεται το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ως το κόμμα που μπορεί να αντιπαρατεθεί απέναντι στην κυριαρχία του Κυριάκου Μητσοστάκη στην κεντρική πολιτική σκηνή.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνεχίζει το παιχνίδι της διεύρυνσης προς το κέντρο, δια της …αποψίλωσης από στελέχη το ΠΑΣΟΚ, και είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο, να ρίξει στην ευρωμάχη και τον Ολυμπιονίκη αρσιβαρίστα Πύρρο Δήμα, που υπήρξε βουλευτής του ΠΑΣΟΚ.

Διαβάστε επίσης: Επιστολική ψήφος: Δύο όρους βάζει ο Ανδρουλάκης για να ψηφίσει το ΠΑΣΟΚ – Στα «σχοινιά» η Κεραμέως

Ανδρουλάκης: Επί της αρχής το ΠΑΣΟΚ είναι θετικό στο νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια – Τι είπε για τις υποκλοπές (Video)

Νίκος Ανδρουλάκης: Εκβιασμοί

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter