Ιδιωτικά πανεπιστήμια: Με το ζόρι μέσα στο 2024 και ισότιμα με τα Δημόσια

Ιδιωτικά πανεπιστήμια: Με το ζόρι μέσα στο 2024 και ισότιμα με τα Δημόσια

Το πάθος της κυβέρνησης Μητσοτάκη για ιδιωτικοποίηση των πάντων και οι εξυπηρετήσεις σε «κολεγιάρχες» βρήκαν τον καλύτερο εκφραστή στην υφυπουργό Παιδείας που ανέλαβε να… εξηγήσει την εξαγγελία του Κυριάκου Μητσοτάκη για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια.

Αρχικά, το πράγμα είναι επείγον για τη Δόμνα Μιχαηλίδου. «Συμφωνούμε όλοι, ότι έχουμε αργήσει πολύ σε αυτό» δήλωσε στην ΕΡΤ και εκτίμησε ότι αυτή η αλλαγή στην ανώτατη εκπαίδευση που δρομολογείται να μπορέσει να ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο του 2024, με την έναρξη της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς.

Επίσης ξεκαθάρισε ότι αυτά τα νέα ιδιωτικά πανεπιστήμια θα έχουν πτυχία ισότιμα με τα πτυχία των δημόσιων ΑΕΙ. «Ο στόχος είναι αυτός. Και γι αυτό ακριβώς λέμε ότι και οι προδιαγραφές αλλά και ο έλεγχος είναι πολύ σημαντικός. Δεν θέλουμε σε καμία των περιπτώσεων να γεμίσουμε πολύ μικρά πανεπιστήμια κολεγιακού τύπου, τα οποία δεν θα είναι ισάξια των ελληνικών δημόσιων πανεπιστημίων», υποστήριξε η κα Μιχαηλίδου.

Δηλαδή η κυρία Μιχαηλίδου φαντάζεται ότι ένα μεγάλο και αξιόλογο «πανεπιστήμιο» μπορεί να ανοίξει τις πόρτες του και να δεχτεί φοιτητές σε μερικούς μήνες και αυτό να μην είναι «κολεγιακού τύπου».

Ομως δεν απάντησε πώς θα γίνεται η εισαγωγή των φοιτητών λέγοντας ότι αυτή τη στιγμή όλα εξετάζονται. Ερωτηθείσα εάν θα παίζει ρόλο ο βαθμός του απολυτηρίου απάντησε καταφατικά.

Ανταγωνισμός με τα δημόσια ΑΕΙ

«Παράλληλα με την στήριξη των δημόσιων πανεπιστημίων χρειαζόμαστε να ανοίξει και το εκπαιδευτικό κομμάτι με τα ιδιωτικά πανεπιστήμια» είπε η κυρία Μιχαηλίδου και μίλησε για τη στήριξη στα δημόσια ΑΕΙ που «γίνεται σε κτηριολογικό και σε επίπεδο υποδομών, σε επίπεδο εστιών, σε επίπεδο βιβλιοθηκών, σε επίπεδο της καθημερινότητας των μαθητών και βέβαια και σε επίπεδο στελέχωσης».

Τι γίνεται σε κτηριολογικό και σε «επίπεδο εστιών», όποιος δει σχετικά ρεπορτάζ γνωρίζει, ταβάνια πέφτουν, το φαγητό είναι για σκουπίδια και πολλά άλλα. Ομως το ξαφνικό ενδιαφέρον για τη δημόσια παιδεία δηλώνεται τώρα επειδή πολλοί υποψιάζονται ότι με τον ερχομό των ιδιωτικών πανεπιστημίων η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα εγκαταλείψει εντελώς τα δημόσια ΑΕΙ ώστε να φαίνονται πιο ελκυστικά τα ιδιωτικά.

Πώς ακριβώς θα διατυπωθούν με νόμο τα παραπάνω και -πολύ περισσότερο- ποιοι θα δείξουν ενδιαφέρουν για να φτιάξουν ιδιωτικό πανεπιστήμιο στην Ελλάδα θα το δούμε. Συνοψίζοντας όμως τις δηλώσεις της Δόμνας Μιχαηλίδου καταλαβαίνουμε ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη βιάζεται να περάσει ένα νόμο ώστε κάποιοι να… εισπράξουν από την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά.

Διαβάστε επίσης
Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter